Супрун радить замінити звичайну сіль на йодовану

Супрун радить замінити звичайну сіль на йодовану

Укрінформ
За здоров’ям щитоподібної залози важливо стежити, бо вона виробляє гормони, що беруть участь в адаптації інтенсивності обміну речовин до потреб тіла.
Про це в.о. міністра охорони здоровя Уляна Супрун написала у Facebook.

Також вона нагадала, що тироксин та трийодтиронін, які виробляються щитоподібною залозою, містять йод, тому важливо достатньо споживати його з їжею. Якщо йоду бракує, щитоподібна залоза збільшується, але не може виробити достатню кількість гормонів, пише Супрун. Водночас вона зауважила, що надлишок йоду та тиреоїдних гормонів може виникати внаслідок запалення залози, і теж призводити до розладів в організмі.

Втім, підкреслює Супрун, прийом йоду не може призвести до надмірного утворення гормонів. ВООЗ вважає безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу. У щитоподібній залозі може запасатися до 16 мг йоду.

Читайте також: Замість двох літрів кисневого коктейлю можете зробити три глибоких вдихи — Супрун

В Україні брак гормонів щитоподібної залози трапляється частіше за надлишок, зауважує очільниця МОЗ. “До прикладу, денна норма йоду становить 150-300 мкг. Водночас, більшість мешканців України споживають лише 40-80 мкг. Найбільшу нестачу відчувають у Чернігівській області та на західній Україні. Згідно з Global Iodine Nutrition Scorecard, в Україні 382 000 дітей (80%) щороку народжуються із ризиком розладів внаслідок йододефіциту і розвиваються без споживання необхідної кількості йоду з їжею”.

Супрун радить замінити звичайну сіль на йодовану та додавати її у вже приготовані страви, аби йод не випаровувався через нагрівання. Свідомо контролювати споживання денної норми йоду складно, підкреслила вона.

Також вона радить вживати морепродукти, особливо морську капусту, які є природним джерелом йоду. Біла риба, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель та шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси та хурма), яйця, яловичина та волоські горіхи також стануть у нагоді в боротьбі з йододефіцитом, пише Супрун.

Вагітним та молодим матерям варто приймати добавки йоду. Але добову норму йоду має визначити лікар, підкреслила очільниця МОЗ. Дітей від одного року чи тих, хто уже на прикормі, годуйте їжею, приготованою із використанням йодованої солі.

Також вона нагадала, що важливо перевіряти рівень тиреотропного гормону, і відвідувати ендокринолога. Це допоможе вчасно виявити брак гормонів та за потреби скорегувати раціон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-