В Одесі вшанували пам'ять репресованих кіномитців

В Одесі вшанували пам'ять репресованих кіномитців

Укрінформ
Представники Одеської кіностудії, громадськості міста та влади взяли участь в урочистому відкритті на стіні адмінбудівлі студії меморіальної дошки, присвяченої увічненню пам'яті тридцяти видатних кінематографістів, репресованих тоталітарним режимом у першій половині 20 століття.

Серед учасників жалобної церемонії були міністр культури України Євген Нищук, голова профільного комітету Верховної Ради Микола Княжицький, директор кіностудії Андрій Осіпов та інші представники влади та громадськості, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Напередодні відзначення 100-річного ювілею Одеської кіностудії українці відзначали День жертв політичних репресій, серед яких було також чимало кінематографістів. З ініціативи Національної спілки кінематографістів було вирішено увічнити пам'ять репресованих у 20-30 роках митців - сьогодні відкриваємо меморіальну дошку, на якій вигравірувані їхні імена. Це -Лесь Курбас, Іван Кавалерідзе, Ісаак Бабель, Олександр Довженко. Усього тридцять кінематографістів, репресованих тоталітарним радянським режимом", - зазначив Осіпов, відкриваючи меморіальну дошку.

Ця дошка нагадує про те, що ми повинні зробити все залежне, щоб це ніколи не повторилось, додав керівник кіностудії.

Читайте також: 100-річчя Одеської кіностудії: Мінкульт оголосив конкурс “короткого метру”

Міністр культури Євген Нищук акцентував, що "видатних представників української культури Курбаса, Кавалерідзе та інших було репресовано більшовицьким режимом у минулому столітті за інакодумство. Але маємо сказати, відкриваючи цю меморіальну дошку, про те, що і в наш час українського кінематографіста Олега Сенцова тримає в застінках, як і за радянської влади, російський злочинний режим. Тільки за те, що Сенцов хотів вільно думати, творити і жити на своїй землі. Тому це знак шани до митців, яким ми починаємо урочистості, присвячені 100-річному ювілею кіностудії, яка багата великими творчими успіхами кіномитців".

Народний депутат Княжицький теж віддав шану пам'яті репресованих кінематографістів і наголосив, що "зараз у парламенті розглядається законопроект, після ухвалення якого буде залучено для подальшого успішного розвитку Одеської кіностудії українських та іноземних інвесторів. Ми ставимо за мету - відродити зусиллями держави та інвесторів потужний кіноцентр, де митці створюватимуть сучасні кінострічки. І це буде найкращим вшануванням пам'яті замучених і репресованих кіномитців".

Співробітники кіностудії провели екскурсію по локаціїях студії, де знімалися відомі фільми і продовжуються зйомки спільних фільмів з європейськими кінематографістами.

Як повідомлялося, в арт-центрі імені Віри Холодної Одеської кіностудії сьогодні відбулися урочисті збори кіномитців з нагоди 100-річчя заснування однієї з найстаріших у світі кінофабрик. Також оголошено всеукраїнський конкурс короткометражних кінопроектів "Короткі зустрічі" імені Кіри Муратової, підсумки якого буде підбито 5 листопада цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-