100-річчя Одеської кіностудії: Мінкульт оголосив конкурс “короткого метру”

100-річчя Одеської кіностудії: Мінкульт оголосив конкурс “короткого метру”

Фото
Укрінформ
Урочисті збори трудового колективу Одеської кіностудії з участю міністра культури Євгена Нищука відбулися сьогодні з нагоди 100-річного ювілею студії в історичному арт-павільйоні, що носить ім'я артистки німого кіно Віри Холодної.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"100-річний ювілей однієї з найстаріших у світі Одеської кіностудії - це історія великих талантів, сподівань та успіхів багатьох майстрів кінематографу. Тут працювали Віра Холодна, Олександр Довженко, Лесь Курбас, Іван Кавалерідзе та багато інших видатних сценаристів, режисерів, артистів, операторів. Мені свого часу пощастило спілкуватися з такими метрами кінематографа, як Кіра Муратова і Давид Черкаський, а також проходити у студентські роки проби у Бориса Савченка. Сьогодні ми дивилися кадри нового документально-хронікального фільму, в якому йшлося також про те, як буде розвиватися студія у своєму другому сторіччі", - зазначив міністр Нищук.

Він додав, що в Міністерстві культури разом з кінематографістами думали, як увічнити пам'ять Кіри Муратової.

"І вирішили сьогодні оголосити всеукраїнський конкурс короткометражних кінопроектів "Короткі зустрічі" імені Кіри Муратової. Адже саме тут молода режисерка створила свою першу стрічку. Виділені відповідні кошти для переможців конкурсу, яких визначить професійне журі. Нагородження номінантів відбудеться в день її народження - 5 листопада цього року", - розповів Нищук.

Ми хочемо, акцентував глава Мінкультури, щоб Одеська кіностудія "і в подальшому успішно працювала. Тому сьогодні на ювілеї присутні також іноземні партнери наших кінематографістів, до яких ми не просто відкриті, а з якими проводимо спільну роботу задля того, щоб студія була чудовою базою і знімальним майданчиком для європейських кінокомпаній. Причому спільно знімати як повнометражні фільми, так і серіали. Усі ми, включно з директором кіностудії Андрієм Осіповим і керівником ТОВ «Нова кіностудія» Олександром Ткаченком, зацікавлені, щоб на цій студії вирувало кінематографічне життя - знімалися нові фільми".

Читайте також: Нищук привітав "Книжковий Арсенал" із перемогою на Лондонському фестивалі

За словами Нищука, зараз на розгляді експертної комісії Мінкультури три кінопроекти, які можуть невдовзі при сприянні держави стати новими кінофільмами.

На ювілейних зборах групу ветеранів-кінематографістів відзначили пам'ятною нагородою "Легенда Одеської кіностудії". Серед них - сценарист-режисер Геннадій Тарасуль, художник-гример Вікторія Курносенко, костюмер Ганна Бойко, режисер-архіваріус Лариса Кустова та інші.

В урочистій церемонії з нагоди ювілею взяли участь мер Одеси Геннадій Труханов, заступник голови облдержадміністрації Світлана Шаталова, голова Одеського відділення Національної спілки кінематографістів України Ярослав Лупій, представники влади і громадськості Одеси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-