26 травня: народний календар і астровісник

26 травня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Зустрічаймо теплу Ликеру; готуємо смачні гречаники і тішимося тій сорочці, яка ближча до тіла 

Сьогодні Ликери, яку називали Ликерою-гречкосійкою. Як можна здогадатися, на Ликери висівали гречку – останню культуру серед ярих зернових. Це дуже теплолюбна рослина, особливо вибаглива до кліматичних умов, тому селяни визначали найоптимальніші строки її посіву. Віддавна гречка в Україні була однією з найпопулярніших культур. Гречаний мед вважався найбільш цінним як за смаковими, так і лікувальними властивостями. Але найбільше уславилася в народі гречана крупа, з якої виготовляли різноманітні традиційні, делікатесні й дієтичні страви – супи, каші, гречаники, начинки тощо. Якихось окремих обрядів щодо сіяння гречки не було. Господар мав одягнути білу нову сорочку, в якій ходив на причастя до церкви, а дружина скроплювала його свяченою водою. На Придністров’ї господиня в цей час не топила в печі, «щоб не завелася на колосках сажа», не підмітала світлицю, «бо вітер видуватиме зерно в колосках». Вважалося також, що збіжжя вродить краще, якщо сіяти його натщесерце і без головного убору. Але було й застереження: коли сівач лисий, «то сходи будуть рідкими, як волосся на голові».

Під цю пору ночі стають паркими, а відтак починають з’являтися комарі. Про це нагадує народне прислів’я: «Лукерія прилетіла й припала до тіла».

Іменинники сьогодні Макар, Олександр, Георгій, Ірина, Василь.

22-ий місячний день. Місяць у Рибах. Не рекомендується подорожувати; в дорозі і там, де потребується швидка реакція, треба бути дуже уважним. Енергетика дня може наснажувати, а може й навпаки, впливати негативно. Слова про те, що «своя сорочка ближче до тіла», виявляться у найближчі дні надзвичайно актуальними. Також значно посилиться інстинкт самозбереження і йому варто довіряти. До сьогоднішніх переживань, навіть якщо здасться, що вони виникли на «порожньому місці», варто поставитись дуже серйозно. Цього дня добре прибирати, позбавлятися від зайвого і непотрібного. Похід у ресторан принесе задоволення, можна дозволити собі трішечки алкоголю.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1944 році – +2,7, а найтеплішим у 2007 - +32,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-