У Чернігівському художньому музеї відтворять побут Марії Примаченко

У Чернігівському художньому музеї відтворять побут Марії Примаченко

Укрінформ
Сьогоднішню "Ніч музеїв" Чернігівський художній музей ім. Г. Ґалагана відкриє проектом "Птах у квітах", присвяченим 110-й річниці від дня народження видатної української художниці Марії Примаченко.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив директор музею Юрій Ткач.

"Музейний проект "Птах у квітах" ми присвятили 110-й річниці від дня народження Марії Примаченко. Експозиція включає в себе творчі роботи Марії та її сина Федора, які є у наших фондах, та відтворює елементи побуту художниці. Ми покажемо відвідувачам піч, скриню з одягом, робочий стіл біля вечірнього вікна, пензлики, інші речі, аналогічні тим, серед яких вона жила й творила", - розповів директор.

За словами Ткача, у межах проекту відбудуться також інтреактив для дітей (розмальовки в стилі творів Примаченко) та демонстрація відеоматеріалів про художницю.

"Цей проект - один із ключових моментів програми нашої акції "Ніч у музеї", тому ми ним і починаємо. Хоча не менш цікавими будуть і інші заходи. Наприклад, виставка чернігівського художника Савченка-Більського, який проживав у Франції. Нещодавно нам привезли звідти ще кілька його робіт, і ми покажемо їх уперше, - сказав Ткач.

Заходи, які музей підготував для своїх відвідувачів, носитимуть не тільки естетично-просвітницький характер, а й філософський. Як, наприклад, театралізоване мистецько-містичне дійство "Карнавал". Це буде творча інтерпретація певної частини біографії Григорія Ґалаґана, яку співробітники музею підготували разом з акторами Чернігівського молодіжного театру.

Читайте також: У Батурині відкривається виставка про сина Пилипа Орлика

"Ми уявили зібрання трьох відомих особистостей - Ґалаґана, Гоголя та Айвазовського, які, до речі, в певний період свого життя дружили й зустрічалися", - зауважив Ткач.

Окрім названих ключових заходів, "ніч" у Чернігівському художньому музеї позначиться низкою вже традиційних майстер-класів, лекцій, екскурсій, інтерактивів, музичних та інших номерів. Своєю творчістю з відвідувачами, зокрема, поділяться чернігівська капела бандуристів ім. Остапа Вересая та столичний піаніст Дмитро Красноухов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-