У Батурині відкривається виставка про сина Пилипа Орлика

У Батурині відкривається виставка про сина Пилипа Орлика

Фото
Укрінформ
Завтра у Національному історико-культурному заповіднику "Гетьманська столиця" у м. Батурин Чернігівської області відкривається постійна виставка "Григорій Орлик - видатний син видатного батька. Повернення на Батьківщину".

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила генеральний директор заповідника Наталія Реброва.

"Це буде постійна виставка в Палаці Кирила Розумовського. Своєю появою вона завдячує науковому керівнику проекту Ірині Дмитришин, послу України у Франції Олегу Шамшурі, меценату Євгену Суру, нащадкам дружини Григорія Орлика з Франції, багатьом іншим людям, яких ми будемо раді бачити на відкритті в неділю, 19 травня", - сказала вона.

Реброва розповіла, що Григорій Орлик народився в Батурині в 1702 році.

В юному віці, після Полтавської битви, емігрував з України разом з родиною та гетьманом Мазепою і більше сюди не повертався. Грунтовну світу здобув у Швеції під патронатом шведського короля, а дипломатичну й військову кар’єру зробив у Франції. Був там навіть однією з довірених осіб короля Людовіка XV. У своїй дипломатичній діяльності Григорій Орлик переймався не тільки інтересами Франції, а й України, яку любив і ніколи не забував.

Будучи військовим, маршалом, Орлик-молодший брав участь у Семилітній війні (1756 - 1759 рр.), був там тяжко поранений і помер 23 листопада 1759 року. Місце його поховання невідоме.

У заповіднику вважають, що повернення в Україну пам’яті про видатного уродженця нашої землі має стати українцям прикладом відданості Батьківщині, вірності батьківській справі, гідного служіння високим ідеалам.

Концепція виставки побудована на основі наукового дослідження Ірини Дмитришин "Григорій Орлик або козацька нація у французькій дипломатії".

Серед її експонатів можна побачити фрагмент кахлі з гербом родини Орликів, знайдений торік під час археологічних розкопок у Батурині, придбані у Франції аналоги орденів, якими нагороджували Григорія за вірну службу Франції, фото замку Дентевіль, у якому Орлик жив із родиною, документи та багато іншого.

За словами Ребрової, виставка буде розвиватися й доповнюватися музейними предметами.

"Коли ми кілька років тому тільки починали втілювати цю ідею, у нас не було жодного експонату. Тепер же ми знаємо, в якому напрямку рухатися", - зазначила вона.

Читайте також: Вінницькому музею передали старовинні прикраси, знайдені "чорними археологами"

Батько Григорія Орлика Пилип Орлик (1672 - 1742) — український політичний, державний і військовий діяч, Генеральний писар, Гетьман Війська Запорозького у вигнанні, поет, публіцист, соратник гетьмана Мазепи

Фото надані заповідником "Гетьманська столиця"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-