Календар на всю голову. 18 травня

Календар на всю голову. 18 травня

Укрінформ
Цього дня 1888 року в США показали першу грамофонну пластинку, а в 1920 році народився Іван Павло II  

18 травня 1048 року в місті Нішапур, Іран, народився Омар Хайям - видатний перський філософ, математик, астроном і поет. Він зробив внесок в алгебру побудовою класифікації кубічних рівнянь і їх рішень за допомогою конічних перетинів. Відомий у всьому світі, як самобутній мислитель і поет. В Ірані і Афганістані Омар також відомий створенням найточнішого з нині використовуваних календарів.

18 травня 1152 року в місті Пуатьє, Франція, найбагатша спадкоємиця Європи Елеонора Аквітанська вийшла заміж за графа Генріха Анжуйського, який в 1154 році став королем Англії Генріхом II Плантагенетом.

18 травня 1274 року в місті Ліоні, Франція, скликаний другий Ліонський собор (14-й Вселенський) Папою Римським Григорієм X для укладення унії з православною церквою та укріплення церковної дисципліни.

18 травня 1525 року в місті Болонья, Італія, помер П'єтро Помпонацці - італійський філософ-схоласт періоду ренесансного реалізму, представник філософської школи александристів, гуманіст. Він написав знаменитий трактат "Про безсмертя душі" ("De immortalite animae"; 1516).

18 травня 1610 року в місті Флоренція, Італія, народився Стефано делла Белла - італійський гравер і художник.

18 травня 1781 року на центральній площі перуанського міста Куско іспанцями був страчений лідер найбільшого повстання індіанців, нащадок царської династії інків Тупак Амару II. Публічно умертвили також його дружину Мікаелу, сина Іполіто і шістьох соратників.

18 травня 1799 року в Парижі, Франція, помер П'єр Бомарше - знаменитий французький драматург, який прославився комедіями "Севільський цирульник" і "Весілля Фігаро". У 1784 році літератор склав оперне лібрето під назвою - "Тарар", призначене спочатку для Крістофа Глюка. Однак 83-річний Глюк працювати вже не міг, і Бомарше запропонував лібрето його наступнику Антоніо Сальєрі, чия опера "Данаїди" з великим успіхом йшла в Парижі. Винятковий успіх "Тарара" Сальєрі зміцнив і славу французького драматурга.

18 травня 1804 року указом Сенату Наполеон I проголосив себе імператором Франції, а 2 грудня 1804 року в соборі Паризької Богоматері був урочисто коронований Папою Римським.

18 травня 1830 року в США почато промислове виробництво перших газонокосарок.

18 травня 1850 року в місті Камден, Велика Британія, народився Олівер Гевісайд - англійський учений-самоучка, інженер, математик і фізик. Він вперше застосував комплексні числа для вивчення електричних ланцюгів, розробив техніку застосування перетворення Лапласа для розв'язання диференціальних рівнянь, переформулював рівняння Максвелла в термінах тривимірних векторів, напруженостей електричного і магнітного полів і електричної та магнітної індукції, і незалежно від інших математиків, створив векторний аналіз, а також передбачив існування іоносфери. Незважаючи на те, що Гевісайд більшу частину життя був не в ладах з науковим співтовариством, його роботи змінили вигляд математики і фізики.

18 травня 1872 року в місті Треллек (Монмутшир, Уельс) народився Бертран Расселл - британський філософ, математик, логік, громадський діяч. Відомий своїми роботами на захист пацифізму, атеїзму, а також лібералізму і лівих політичних течій і вніс неоціненний вклад в математичну логіку, історію філософії і теорію пізнання. Менш відомі його праці з естетики, педагогіки і соціології. Рассел вважається одним із засновників англійського неореалізму, а також неопозитивізму. У 1950 році письменник отримав Нобелівську премію з літератури.

18 травня 1883 року в місті Берлін, Німеччина, народився Вальтер Ґропіус - німецький архітектор, один із засновників і директор школи Баугауз (Вища школа будівництва й дизайну).

18 травня 1888 року в США була продемонстрована перша грамофонна пластинка. Раритет, винайдений американським інженером німецького походження Емілем Берлінером, донині зберігається в національному музеї США у Вашингтоні. Спочатку грамплатівки виготовляли з шелаку, і тільки в кінці 1950-х рр. стали робити з вінілу - більш зносостійкого матеріалу.

18 травня 1897 року в Бізаккуїно (Сицилія, Італія) народився Френк Капра - американський кінорежисер італійського походження, продюсер, майстер бурлескной комедії. Вибрана фільмографія: "Це прекрасне життя", "Миш'як і старі мережива", "Містер Сміт вирушає до Вашингтона". За стрічки "Це сталося якось вночі" (1935), "Містер Дідс переїжджає до міста" (1937) і "З собою не забрати" (1939) він тричі ставав лауреатом премії "Oscar". У 1939-1941 рр. і 1960-1961 рр. він був президент Гільдії режисерів Сполучених Штатів.

18 травня 1909 року в городе Бокс-Хілл, Велика Британія, помер Джордж Мередіт - провідний англійський письменник вікторіанської епохи. З його численних романів найбільш відомий "Егоїст" ("The Egoist"; 1879) - тонкий і іронічний психологічний аналіз душевних рухів англійського поміщика і його нареченої.

18 травня 1910 року в Парижі, Франція, померла Поліна Віардо - іспано-французька оперна співачка, вокальний педагог і композитор. Вона виступала в різних театрах Європи і багато концертувала. Була знаменита партіями - Фідес («Пророк» Мейєрбера), Орфея ("Орфей і Евридика" Глюка), Розіни («Севільський цирульник» Россіні).

18 травня 1911 року в місті Відень, Австрія, помер Густав Малер - великий австрійський композитор. За життя цей автор мав лише вузьке коло відданих шанувальників, і тільки через півстоліття після смерті він отримав справжнє визнання - як один з найбільших симфоністів XX ст. Творчість Малера, що стало свого роду мостом між пізнім австро-німецьким романтизмом XIX ст. і модернізмом початку XX ст., вплинула на багатьох композиторів, в тому числі і таких різних, як представники Нової віденської школи, з одного боку, Дмитро Шостакович і Бенджамін Бріттен - з іншого.

18 травня 1912 року в місті Філадельфія (Пенсільванія, США) народився Річард Брукс - американський кінорежисер, сценарист, продюсер. Він поставив фільми: "Шкільні джунглі", "Кішка на розпеченому даху", "Професіонали".

18 травня 1913 року в місті Нарбона, Франція, народився Шарль Трене - французький співак, автор пісень, кіноактор. Його візитною карткою була пісня "La Mer" (1943).

18 травня 1914 року в місті Пловдив, Болгарія, народився Борис Христов - болгарський оперний співак (бас).

18 травня 1917 року в музичному театрі Шатле (Théâtre du Châtelet), I округ Парижа, відбулася прем'єра авангардної вистави "Парад", французького композитора Еріка Саті за сценарієм Жана Кокто. Декорації та костюми придумав Пабло Пікассо, диригентом виступив швейцарець Ернест Ансерме.

18 травня 1919 року в місті Рейгейт (Суррей, Англія) народилася Марго Фонтейн (в дівоцтві: Маргарет Хукем) - британська артистка балету, прима-балерина Лондонського Королівського балету, постійна партнерка Рудольфа Нурієва. Після II Світової війни танцювала прем'єри таких балетів Фредеріка Аштона як "Дафніс і Хлоя", "Сільвія", "Ундіна".

18 травня 1920 року в місті Вадовіце (нині - Малопольське воєводство, Польська Республіка) народився Іван Павло II - Папа Римський, предстоятель Римсько-католицької церкви, драматург, поет, педагог. Він був беатифікований 1 травня 2011 року Папою Римським Бенедиктом XVI, а канонізований 27 квітня 2014 року Папою Римським Франциском.

18 травня 1923 року французький інженер Антуан Барнай отримав патент на телефон з дисковим набором номера. Раніше кожен апарат з'єднувався з комутатором, і той, що дзвонив просив телефоністку з'єднати з абонентом.

18 травня 1927 року американська кінозірка Норма Толмадж випадково залишила відбиток ступні на незастиглому асфальті, що підказало ідею створити в Голлівуді Алею ... відбитків ніг кінозірок.

18 травня 1930 року в Чикаго (Іллінойс, США) народився Фред Сейберхеген - американський письменник-фантаст, автор циклів книг з елементами фентезі "Берсерк", "Зруйновані землі" та ін.

18 травня 1936 року в смт Дунаївці, Хмельницька область, народився Володимир Білінський - український письменник, дослідник історії. Автор бестселерів,: "Країна Моксель, або Московія", "Москва Ординська" і "Україна-Русь".

18 травня 1944 року почалася депортація кримських татар з батьківщини. Всього з Криму за постановою Державного Комітету оборони СРСР на спецпоселення у віддалені райони Середньої Азії, Приуралля і Верхнього Поволжя було вивезено понад 200 тисяч кримських татар. У спланованій операції по депортації брали участь 32 тис. солдатів військ НКВС.

18 травня 1949 року в місті Перівейл, Англія, народився Рік Вейкман - англійський клавішник і композитор, відомий по рок-групам "The Strawbs", "Yes", а також сольним проектам. Один з відомих музикантів-віртуозів, який грає на клавішних інструментах в поєднанні з оркестром і хором. У світі продано більше 50 млн копій його сольних альбомів.

18 травня 1952 року з міста Плімута, на яхті "Фелісіті Енн", англійська журналістка Енн Девідсон вирушила через Атлантичний океан. Це був невеликий бермудський шлюп довжиною 7,1 м, шириною 2,1 м, з осадкою 1,4 м, обладнаний пятисильним двигуном. Для вдови це було справою честі. 12 серпня 1953 року Енн стала першою жінкою, яка самостійно перепливла на яхті Атлантичний океан.

18 травня 1953 року американська льотчиця Джекілайн Кокран стала першою в світі жінкою, що подолала на літаку звуковий бар'єр. У парі з майором Чаком Йегером над озером Роджерс-Драй, шт. Каліфорнія, вони розігналися до середньої швидкості 652,337 миль/год. Рекорд був показаний на реактивному "Canadair F-86 Sabre", запозичений із канадських ВВС.

18 травня 1955 року в місті Гонконг, КНР, народився Юньфат Чоу - китайський актор, один з найбільш відомих кіноакторів Азії. Він знімався в гонконгських, китайських і американських фільмах, деякі з них: "Найманий вбивця", "Анна та король", "Бог гравців", "Круто зварені", "Світле майбутнє", "Конфуцій", "Діти Хуанг Ши".

18 травня 1955 року у Львові помер Микола Дужий - підхорунжий Української Галицької армії, секретар Головної Управи товариства "Просвiта", секретар президії УГВР, в.о. голови Президії Української головної визвольної ради (УГВР (1944-1945)). Лицар Бронзового Хреста Заслуги.

18 травня 1957 року в Бухаресті, Румунія, народився Мішель Крету - німецький композитор румунського походження, аранжувальник, засновник і лідер групи "Enigma". Він працював з багатьма музикантами. Пізніше його партнeрами по творчій роботі стали Франк Петерсон, Давид Файрстейн, "Angel Х", "ATB", "Jam & Spoon", Ендрю Дональдс. До 2001 року тираж альбомів, продюсером і автором яких він був, склав більше 100 млн екземплярів.

18 травня 1962 року в місті Саарбрюкен, ФРН, народилася Сандра - німецька поп-співачка. Після розпаду дівочого диско-тріо "Arabesque" (1979-1984), вона почала успішну сольну кар'єру, ставши однією з найпопулярніших співачок на європейській естраді другої половини 1980-х-початку 1990-х рр. У 1990-ті роки Сандра також брала участь в проекті "Enigma".

18 травня 1963 року в концертному залі "Grenada Theatre" (Слауф, Англія) вперше "The Beatles" почали турне в якості "Хедлайнерів", тобто головних артистів шоу.

18 травня 1969 року чарт американського журналу "Billboard" очолила пісня "Get Back" у виконанні славних "The Beatles".

18 травня 1974 року Індія стала шостою державою, яка створила атомну зброю. В той день в ході своєї першої операції "Усміхнений Будда", в пустелі індійського штату Раджастхан, було підірвано ядерний пристрій індійської розробки. Але тільки в 1998 році, після нової серії випробувань (операція "Шакті"), Індія офіційно оголосила себе державою з ядерною зброєю.

18 травня 1980 року в місті Маклсфілд, Англія, помер Ієн Кертіс - англійський співак, фронтмен культової постпанковой групи "Joy Division".

18 травня 1981 року в місті Фресно (шт. Каліфорнія, США) помер Вільям Сароян - американський письменник вірменського походження, автор п'єси "Найкращі роки вашого життя", а також романів "Людська комедія", "Мама, я тебе люблю", "Тату , ти збожеволів". Він був удостоєний Пулітцерівської премії (1940) за кращу драму "Найкращі роки вашого життя", від якої відмовився, а також "Oscar" (1944) за найкращий сценарій "Людська комедія".

18 травня 1990 року у Франції був встановлений рекорд швидкості для рейкових поїздів - 515,3 км/год. Він протримався 17 років і був поправлений до 574,8 км/год.

18 травня 1990 року в Малібу (шт. Каліфрнія, США) померла Джилл Айрленд - американська актриса англійського походження, продюсер, сценарист. Вона знялася в картинах "Механік", "Пасажир дощу", "Коза Ностра" та ін.

18 травня 1996 року в Тайвані з іграшкових кубиків була побудована піраміда заввишки 25,05 м.

18 травня 1997 року у віці 102 роки ірландка Бріджет Дірро отримала диплом з відзнакою Національного університету, що вважається світовим рекордом.

18 травня 2003 року американський поп- і R&B-співак, композитор і танцюрист Джастін Тімберлейк опинився в Англії з дебютним альбомом "Justified", виданим 4 листопада 2002 року на лейблі "Jive Records".

18 травня 2004 року в місті Енглвуд (шт. Нью-Джерсі, США) помер Елвін Джонс - американський джазмен, відомий як ударник в квартеті Джона Колтрейна. Покинувши зоряний склад квартету, деякий час він грав в оркестрі Дюка Еллінгтона, а потім створив власну групу - "The Elvin Jones Jazz Machine".

Олександр Рудяченко, Київ

Перше фото: Catholic News Service

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-