Українська вчена здійснила прорив у математиці

Українська вчена здійснила прорив у математиці

Укрінформ
Українська вчена-математик Марина В'язовська зі своєю командою розв'язала математичне рівняння, яке вирішує, як розміщується у 8- та 24-вимірних просторах нескінченна кількість точок, що відштовхуються одна від одної.

Це називають "проривом на рівні видатних математичних відкриттів дев'ятнадцятого століття", пишуть Тексти.org.ua з посиланням на Quanta Magazine.

Як зазначає видання, раніше В'язовська довела, як найщільніше розмістити точки у 8- та 24-вимірних просторах, а тепер її робота стала більш "загальною".

У фізичному світі це може бути, наприклад, "нескінченний" набір електронів, які відштовхуються один від іншого з метою встановити конфігурацію якнайменшої густини. Або точки, що представляють центри довгих закручених полімерів у розчині, які намагаються не склеїтися докупи.

"Таких проблем безліч - і досі було неочевидно, що у всіх них те саме математичне розв'язання. У більшості вимірів, вважають математики, це не так. Але виміри 8 та 24 виявилися симетрично конфігурованими. Мовою математики, вони мають "універсально оптимальні" конфігурації", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що "у 2016 році В'язовська здійснила перший крок для доведення - а зараз здійснено важливіший, бо більш універсальний доказ".

Команда математиків, які здійснили прорив:

Як повідомляв Укрінформ, українська вчена Марина В’язовська, яка працює у Швейцарському федеральному технологічному інституті, у 2016 році отримала одну з найпрестижніших математичних нагород світу – "Премію Салема". Комісія присудила їй цю нагороду за відкриття світового рівня - щодо найщільнішого пакування куль у 8- та 24-вимірних просторах з використанням методів модульних форм. Над розв'язанням цієї задачі вчені працювали кілька століть. Раніше задачу пакування куль було розв’язано лише для просторів із трьома і менше вимірами.

Читайте також: У Києві нагородили видатних українок, що досягли успіхів у різних сферах життя

В’язовська народилася в Києві, закінчила Київський природничо-науковий ліцеї № 145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 2010 році захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України, а в 2013 році здобула ступінь доктора природничих наук у Боннському університеті (Німеччина).

Фото: quantamagazine, ain.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-