Українські геологи зробили відкриття, що може суттєво

Українські геологи зробили відкриття, що може суттєво "зістарити" Антарктиду

Укрінформ
Геологи української антарктичної експедиції виявили осадові породи, які суттєво можуть змінити вік самого материка.
Про це в ексклюзивному коментарі "Прямому" розповів доктор геологічних наук професор Володимир Бахмутов під час зустрічі 23 української антарктичної експедиції.

"Річ у тому, що в цьому регіоні взагалі не були описані на півночі (Антарктиди - ред.) і на півдні (Антарктиди - ред.). Регіон наших досліджень повністю складений вулканогенними породами. Ці осадові породи є найдревнішими. Тобто, якщо переглядати або рецензувати геологічну історію цього регіону, то у нас уже з'явився цілий відрізок часу, цілий пласт до того, як розпочалась вулканічна активність. До цього вважалося. що найбільш давні тут породи — це вулканічні породи від яких встановлюється більше ніж 120 млн років. Якщо нам вдасться датувати ці породи Крейдяного (145–66 млн років тому) чи навіть Юрського (201,3–145 млн років тому) періоду. Тому це змінить стратиграфію цього регіону", - розповів Бахмутов.

Окремо також геологи досліджують вулканічні структури, які досі активно діють в регіоні розташування "Академіка Вернадського".

"Ті вулканогенні комплекси, які нам вдалося дослідити, вони свідчать, що геологічна історія цього регіону принципово була інша, ніж вважалася до цього часу. Було кілька етапів тектоно-магнетичної активізації, коли там відновлювалась вулканічна активність", - пояснив професор.

Читайте також: На станції “Академік Вернадський” вперше розпочали модернізацію

За його словами, наразі українським полярним геологам необхідно знайти наймолодші вулканічні породи в регіоні станції, що може призвести до перегляду віку також і антарктичних вулканів.

Раніше повідомлялось, що учасники майбутньої 24-ї Української антарктичної експедиції пройшли тижневе тренування та засвоїли навички, потрібні для життя і роботи на станції "Академік Вернадський".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-