Валентин Терлецький: Козаки не платили податки, бо розплачувались кров'ю на війні

Валентин Терлецький: Козаки не платили податки, бо розплачувались кров'ю на війні

Подкаст
Укрінформ
Письменник розповів про феномен явища козацтва, військову хитрість козаків та його роман «Книга сили. Воля».

«Книга сили. Воля» - це історичний роман, гостросюжетний екшн, сага, епічна оповідь. Валентин Терлецький поділився, що у творі немає головних героїв. Він описує феномен явища козацтва та історичних постатей, які жили в Україні. Це не лише знакові імена, як Дмитро Байда-Вишневецький, Іван Підкова, Семерій Наливайко, Самійло Кішка та інші, а й багато невідомих широкому загалу козаків та козацьких старшин.

За словами письменника, книга сили - це артефакт, який допомагав козакам, як це робить у сучасному світі інтернет. Таких книг сили у них було багато і різні "сили зла" (у той час - це була Російська імперія, а в радянський - КДБ) всіляко намагалися відібрати їх. Послухати уривок із роману «Книга сили. Воля» можна тут.

Окрім цього, Терлецький розповів цікаві факти про козаків. Зокрема, що ловити кулі голими руками - це було військовою хитрістю козаків, яка лякала ворогів і змушувала тікати з поля бою. А також, що ті, хто бажав перейти у козацький стан, позбавлялися необхідності сплати податків, оскільки вони розплачувались кров'ю, коли воювали.

ПРОСТО СЛУХАЙ:

Валентин Терлецький — літературний критик, журналіст, письменник, поет, музикант. З 1997 року працює журналістом, є членом Спілки журналістів України, член Національної Спілки письменників України. З 2015 року є автором і ведучим програми "Козацька звитяга" на Запорізькій філії Суспільного телебачення. Це унікальна в світовій телеіндустрії програма - щотижневий тележурнал про історію та сучасність українського козацтва. Є автором документальних фільмів "Не шукайте "Спас" на чужині", "Жити наново", "Махно - символ волі" і "Втеча", які відзначені багатьма професійними нагородами.

Читайте також: Просто слухай: уривок з книги Валентина Терлецького "Книга сили. Воля"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-