У Києві збереться колоквіум з нагоди повернення грамоти часів Мазепи

У Києві збереться колоквіум з нагоди повернення грамоти часів Мазепи

Укрінформ
У Києві 30 травня українсько-німецький колоквіум «Поставлення на Київську митрополію Іоасафа Кроковського 1708 р.: Українсько-німецька історія оригіналу грамоти Петра І”.

Про це Укрінформу повідомили в Національній бібліотеці України імені В.І. Вернадського.

У колоквіумі візьмуть участь українські та німецькі фахівці, зокрема професор Клаус Гества (директор Інституту Східноєвропейських студій Тюбінгенського університету), професор Любов Дубровіна (генеральний директор Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського), відомі науковці, які активно досліджували грамоту – доктор наук Наталія Сінкевич (Київ/Тюбінген), доктор наук Тетяна Себта (Київ), доктор наук Корінна Кур-Королев (Берлін), доктор наук Катаріна Кухер (Тюбінген), а також вчені, які досліджують питання долі культурних цінностей під час Другої світової війни та питання реституції, зокрема професор Вольфганг Айхведе (Бремен/Берлін), професор Геннадій Боряк (Київ) та інші науковці.

Як повідомляв Укрінформ, 13 квітня у Борисполі зустріли грамоту 1708 року, видану Петром І митрополиту Йоасафу Кроковському щодо поставлення його на Київську митрополію. Унікальна історична реліквія була доправлена до національного заповідника «Софія Київська», скоро її обіцяють представити до огляду.

Дослідники зауважують: документ цікавий тим, що в ньому підкреслюється перебування київського митрополита під владою московського патріарха та заборона “відлучатись під благословення й поради вселенських патріархів”.

Читайте також: До Києва привезли грамоту часів Мазепи, яку Німеччина передала Україні

На думку істориків, це підтверджує намагання Москви запобігти намірам утвердити єдину українську православну церкву "під послухом святійшого апостольського трону константинопольського", які були задекларовані у конституції Пилипа Орлика 1710 року, та доводить, що плани повернення Київської митрополії під омофор Константинополя у середовищі київського духівництва початку XVIII ст. були досить поширеними. Той факт, що пізніше, під час публікації цієї грамоти в XIX столітті із тексту "зникла" саме та частина, де Петро І нагадує митрополиту про обіцянку не звертатися до вселенських патріархів, свідчить про спроби замовчати тему перепідпорядкування Київської митрополії Москві, припускають науковці.

Артефакт, датований 1708 роком, був втрачений в час Другої Світової війни, а з кінця 50-х знаходився у бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгену (федеральна земля Баден-Вюртемберг).

Церемонія передачі грамоти Україні відбулася 14 березня в архіві Міністерства закордонних справ ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-