Список чуттів людини поповнився ще одним

Список чуттів людини поповнився ще одним

Укрінформ
Лабораторні експерименти показали, що наш мозок реагує на зміни магнітного поля Землі.

Про це пише Naked Science.

"Багато риб, комах і, звичайно, птахів здатні орієнтуватися за рахунок магніторецепціі — особливого почуття, що дозволяє відчувати напрям глобального магнітного поля Землі. Вважається, що люди їм не володіють, однак експерименти, поставлені з контрольованими магнітними полями у лабораторії, показали, що і нам певною мірою магніторецепція доступна", - йдеться у публікації.

Але якщо птахам у цьому допомагає спеціалізований чутливий білок, то як відбувається сприйняття магнетизму в нашому організмі, поки залишається загадкою.

Про нові експерименти команда вчених із США та Японії розповідає у статті, опублікованій в журналі eNeuro. Шиньсюке Шимоджо, Джозеф Кіршвінк та їхні колеги відібрали 26 добровольців і поміщали їх по одному у темному, звукоізольованому приміщенні. Всередині вчені створювали штучне магнітне поле такої ж потужності, що і геомагнітне поле біля поверхні Землі, але при цьому могли вільно змінювати напрямок його силових ліній. Поки магнітне поле оберталося, активність мозку кожного добровольця реєструвалася за допомогою електроенцефалографії (ЕЕГ).

Фото: ©Science, Caltech

Ці дані порівнювали з даними ЕЕГ людей, які сиділи у темній кімнаті, магнітне поле в якій ніяк не змінювалося. Виявилося, що при обертанні магнітного поля проти годинникової стрілки хвилі альфа-ритму мозку помітно слабшають – їхня амплітуда падає у середньому на чверть.

Альфа-хвилі пов'язують зі станом розслабленого неспання, коли людина не зосереджена на зорі або уяві. Вони слабшають, тільки-но мозок починає активно обробляти сенсорну інформацію. Таке падіння відзначалося й у добровольців при зміні магнітного поля всередині приміщення. За частки секунди альфа-хвилі могли слабшати на величину до 60 відсотків, вказуючи, що мозок при цьому зайнятий аналізом сенсорних даних. Як відбувається сприйняття магнітних полів і навіщо взагалі великим приматам на кшталт нас потрібно це "додаткове" почуття, поки залишається незрозумілим.

Читайте також: Учені наблизилися до розгадки лікування хвороби Альцгеймера

"Аристотель описав п'ять чуттів, включаючи зір, слух, смак, нюх і дотик, — каже Джозеф Кіршвінк, професор Каліфорнійського технологічного інституту. — Однак він не розглядав відчуття тяжкості, температури, болю, балансу і деяких внутрішніх стимулів, які, як ми тепер розуміємо, є повноправною частиною нашої нервової системи. Вивчення наших тварин-предків показує, що сприйняття геомагнітного поля теж може увійти в цей перелік — як вже не шосте, а 10, а може, і 11 чуття".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-