Супрун назвала нешкідливу добову норму цукру

Супрун назвала нешкідливу добову норму цукру

Укрінформ
В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун застерігає, що 4 смерті з 10 через серцево-судинні хвороби пов’язані саме з неправильним харчуванням.

Про це вона написала у Facebook.

"Якщо коротко — українці споживають багато хліба, солодощів, солі, смажать на соняшниковій олії та вживають багато алкоголю. Натомість споживають мало фруктів, цільнозернових злаків, бобових, горіхів та риби", - написала Супрун.

Зокрема, вона радить надавати перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини. Клітковина це й фрукти, овочі, горіхи, насіння, соя та боби. Де її знайти ще: https://goo.gl/jaUNnX. Адже багато білого хліба в раціоні — це надлишок солі, додаткові стрибки рівня цукру в крові через високий глікемічний індекс продукту та ризики набрати зайву вагу. Водночас в хлібі немає клітковини і вітамінів групи В, що необхідні для нормальної роботи кишківника, утворення протипухлинних жирних кислот із коротким ланцюгом чи для згладжування піків глюкози в крові.

Водночас вона нагадала про шкідливість солодощів.

"Солодощі, а саме додані в них цукри стають зайвою вагою, знижують чутливість тканин до інсуліну, осідають на капілярах та роблять їх слабкими. Транс-жири в солодощах провокують непотрібне запалення, викликають чи погіршують атеросклероз — хворобу судин" - наголосила Супрун і додала, що середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів, а це 5 чайних ложок.

Вона також відзначила, що мало фруктів в раціоні, а це нестача вітамінів, клітковини та сполук для здоров’я судин.

"А українці дійсно їдять мало фруктів — за даними Держкомстату, всього 123 грамів на день (це як середнє яблуко). Нам необхідно щонайменше 300 грамів фруктів. Найкращий варіант — свіжі або заморожені фрукти. Натомість зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з доданими цукрами" - написала урядовець.

Також багато смаженої їжі, особливо на соняшниковій олії — це високі ризики для серця та судин, адже соняшникова олія зсуває баланс ненасичених жирних кислот, що сприяє розвиткові атеросклерозу та супутнього запалення.

"У цьому випадку, найздоровіше для серця і ваги — не смажити, а тушкувати, запікати, відварювати, чи використовувати оливкову олію, вершкове масло або смалець", - написала Спрун.

Читайте також: Супрун розповіла, що має стати твоєю щоденною звичкою

Українці також споживають багато процесованого м’яса, а саме ковбаси.

"Більш здоровим джерелом білка є птиця, риба, молочні продукти і бобові. Саме на сочевицю, нут і квасолю нам радять робити наголос у своєму раціоні. Від ковбаси радять повністю відмовитись або мінімізувати вживання (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день. https://goo.gl/AYfUqc", - додала вона.

Крім того, урядовець порадила мінімізувати або повністю відмовитись від алкоголю.

"Надмірне споживання міцного алкоголю піднімає рівень тригліцеридів в крові. Це означає, що в крові з'являються жири, що сприяє розвитку атеросклерозу. Також алкоголь збільшує ризик високого тиску, аритмії, серцевої недостатності, раптової зупинки серця та зайвої ваги", - зазначила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-