Скульптор з Тернополя відтворює втрачені шедеври Іоана Пінзеля

Скульптор з Тернополя відтворює втрачені шедеври Іоана Пінзеля

Фото
Укрінформ
У Тернополі мешкає скульптор Роман Вільгушинський, який відтворює шедеври всесвітньо відомого скульптора XVIII століття Іоана Георга Пінзеля.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, він працює зі штучним каменем, використовуючи добре освоєну ним італійську технологію обробки надміцного матеріалу. Вільгушинський каже, що його фігури встановлять на ратуші у Бучачі орієнтовно вже через два місяці.

«На міській ратуші у Бучачі, після великої пожежі 1865 років фактично не збереглося жодної скульптури Пінзеля, лише їх фрагменти.  Я взявся за їх відновлення за старими малюнками, гравюрами та світлинами. Завершую центральну, геральдичну композицію міської ратуші. Це – картуш з родинним гербом «Пилява» гетьмана коронного, державного діяча та старости канівського Миколи Потоцького, фундатора та мецената ратуші, фігури лева, образ генія з крилами, військова атрибутика та інші елементи-символи давнього роду Потоцьких, які увінчує корона», – розповів Вільгушинський.

Читайте також: Скульптури Пінзеля тепер можна побачити у 3D

Митець має великий досвід у виготовленні копій скульптур Пінзеля. Так, він відновив, а фактично, заново витесав придорожні скульптури Пінзеля «Богородиця» і «Ян Непомук», встановлені у Бучачі.

За словами Вільгушинського, у перспективі – відновлення усіх фігур, створених на основі біблійних сюжетів й античної міфології на міській ратуші – унікальної пам’ятки архітектури, зведеної у 1751 році у класичних стилях бароко та рококо.

Нині тут тривають завершальні роботи з капітального ремонту купола і фасадів двох верхніх ярусів ратуші.

Загальна вартість проекту, який реалізується за кошти Державного фонду регіонального розвитку із співфінансуванням місцевого бюджету, – 10,4 млн грн.

Тернопiльський скульптор Роман Вiльгушинський / Фото: Олег Снітовський, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-