Вилучений у контрабандистів

Вилучений у контрабандистів "меч вікінга" передали у Софію Київську

Фото, відео
Укрінформ
У Національному заповіднику "Софія Київська" відбулась урочиста церемонія передачі унікального артефакту – меча каролінгського типу кінця Х століття комунальному закладу Львівської обласної ради "Історико-краєзнавчий музей".

Як розповів кореспондентові Укрінформу директор КЗ Львівської обласної ради "Історико-краєзнавчий музей" Ігор Тимець, меч вилучили у контрабандистів під час спільної операції українських та естонських правоохоронців.

"Це унікальний меч каролінгського типу кінця Х століття. В Україні, на жаль, немає таких мечів – він унікальний сам по собі, має унікальний орнамент й однозначно належав знаті. Цей артефакт є надзвичайно цінним, оскільки оздоблений хрестами, що є вкрай рідкісним для мечів. Меч врятували, адже він був уже вивезений з держави, і завдяки Міністерству культури, митникам, Службі безпеки був повернений до України і реставрований. Його відновлення тривало два роки під керівництвом художника-реставратора творів з металу Віктора Голуба", – зазначив Тимець.

Читайте також: В аеропорті Маніли знайшли понад 1500 черепах у багажі

Артефакт знайшли на Львівщині та нелегально вивезли за межі України. Естонські митники затримали меч на перетині кордону з Росією. Артефакт має умовну назву "Меч вікінга".

"Меч вікінга" передали у Софію Київську/ Фото Данііла Шамкіна

В урочистій церемонії взяли участь перший віце-прем'єр-міністр України – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів і міністр культури України Євген Нищук.

Так, Кубів підкреслив, що в Україні має бути посилено контроль за культурною спадщиною.

"Це завдання для нас як для уряду – розробити законодавчу базу, яка має бути прийнята Верховною Радою і Кабінетом міністрів. Багато цінних речей через чорних ділків та їхню наснагу заробити можуть покинути Україну. Тільки торік дохід із боротьби з контрабандою дозволив наповнити бюджет на 53 млрд грн. Це говорить про те, що така спільна робота всіх служб має посилюватись і поглиблюватись", – сказав Кубів.

Читайте також: Прикордонники зі стріляниною затримали контрабандистів, є поранені

Також він анонсував, що незабаром громадське об'єднання "Меморіал" представить літопис про 1180 років української державності.

Міністр Нищук у свою чергу додав, що на сьогодні "меч вікінга" є вже третім подібним артефактом, які доповнюють культурно-історичну спадщину України.

"Тобто є меч скіфів, є меч, знайдений на Хортиці, і от із західної частини в 2016 році теж за дивним збігом обставин, прикордонники зупиняють контрабанду і знаходять меч каролінгського типу кінця Х століття. Взагалі, це князівський меч, хоч його і називають "мечем вікінга". Ці три мечі символізують твердість і міць у боротьбі за нашу незалежність", – сказав міністр культури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-