Украньяк, дубовик, бурштиняк: в Україні триває пошук нової назви коньяку

Украньяк, дубовик, бурштиняк: в Україні триває пошук нової назви коньяку

Укрінформ
Остаточне рішення щодо нової назви коньяку, яку Україна має запровадити з 1 січня 2026 року, на сьогодні ще не ухвалено.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

"Протягом листопада-грудня 2018 року було проведено 8 регіональних хакатонів щодо пошуку нової назви для коньяку. У зустрічах та обговореннях узяли участь як представники органів влади, асоціацій, освіти та науки, так і торгових мереж, ресторанного бізнесу, маркетологи. Крім того, було організовано онлайн-голосування за нову назву коньяку, результати якого також будуть враховані. Остаточного рішення щодо назви на даний час не прийнято, й інша інформація, поширена з цього приводу деякими ЗМІ, не є достовірною", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві нагадують, що відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також плану заходів з виконання цієї Угоди, затвердженої постановою Кабінету міністрів України від 25 жовтня 2017 року №106, Мінагрополітики спільно з проектом ЄС "Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні" реалізують завдання з наближення законодавчої бази України до законодавства ЄС у галузі географічних зазначень.

Нині фахівці Мінагрополітики, Мінекономрозвитку, Проекту та за участю профільних представників галузі здійснюють пошук нових назв продукції із захищеними географічними позначеннями, зокрема і виноробної (коньяк, шампанське, портвейн, мадера, херес тощо), які відповідно до взятих Україною зобов’язань необхідно запровадити з 1 січня 2026 року.

Читайте також: Шанувальники віскі, спіть спокійно: ваше “щастя” з полиць не зникне

Як повідомляв Укрінформ, 14 січня на сторінці проекту "Географічні зазначення в Україні" у Facebook було оприлюдено результати онлайн-голосування за нову назву коньяку України: Український бренді / Бренді України (25,6%), Бурштин / Бурштинок / Бурштиняк (9,4%), Гайстер (8,5%), К'янок (7,9%), Дубовик / Дубняр (7,2%), Брунат (5,3%), Каннук (4,5%), Укрньяк / Украньяк (4,3%), Сонцедар / Сандар / Виндар (3,3%) та Бревіс (3%). Усі інші варіанти набрали менше 3% голосів. Під час голосування отримано 16 тис. відповідей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-