В Україні дозволили будувати дитячі майданчики на дахах

В Україні дозволили будувати дитячі майданчики на дахах

Укрінформ
Нові зміни до Державних будівельних норм дозволяють розміщувати майданчики на дахах будівель заввишки до 15 м, але не більше трьох поверхів.

Як повідомляє прес-служба Мінрегіону, про це сьогодні заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

"Сьогодні у великих містах найбільша проблема районів зі щільною забудовою – це нестача місця, щоб побудувати окремий дитсадок для малечі, розмістити парковку, сучасний майданчик для дітей чи зробити парк. Але жителі таких районів також мають бути забезпечені комфортною інфраструктурою та благоустроєм. І тут потрібен передовий досвід та альтернативи, які успішно працюють за кордоном і які можна запозичити. Наприклад, дитмайданчики на дахах невеликих будівель", - зауважив Парцхаладзе .

Читайте також: В Україні скасують вимогу про обмеження висоти торговельних залів

Згідно із змінами, які набули чинності від жовтня 2018 року, розміщення дитячих майданчиків на дахах напівпідземних і наземних споруд дозволяється за умови обов’язкового дотримання безпечної експлуатації: обладнання його парапетом і захисною огорожею висотою 2 метри, а також можливістю безбар’єрного доступу за допомогою ліфта або пандуса.

На таких майданчиках заборонено розміщувати вентиляційні канали, антени, споруди мобільного та стільникового зв’язку. Каркаси захисної огорожі мають виготовлятися зварними. Майданчик також має бути обладнано блискавкозахистом відповідно до ДСТУ.

Ще однією умовою розміщення такого майданчика на покрівлі будівлі є забезпечення відводу дощових і талих вод та при потребі - шумозахисту розташованих нижче приміщень.

Висота розміщення такого майданчика не може перевищувати 15 м (але не більше трьох поверхів) від рівня підлоги першого поверху або від землі.

За словами Парцхаладзе, ці зміни дозволять підвищити комфортні умови для мешканців. Такі дитмайданчики поширені у багатьох країнах Європи, а також у США, Канаді та Японії.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування та реконструкції будівель, кварталів, мікрорайонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-