Північний магнітний полюс Землі зміщується у напрямку Сибіру - учені

Північний магнітний полюс Землі зміщується у напрямку Сибіру - учені

Укрінформ
Північний магнітний полюс Землі переміщується з півночі Канади у бік Сибіру, а в останні десятиліття це відбувається так швидко, що минулі оцінки вже недостатньо точні для надійної навігації.

Про це заявляють учені, повідомляє Радіо Свобода.

"Географічний північний полюс Землі фіксований, але магнітний північний полюс планети – північ, на яку вказують компаси – рухається зі швидкістю близько 55 кілометрів на рік і зараз переміщується з півночі Канади у бік Сибіру", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: В Азербайджані стався землетрус магнітудою 5,1

Як зазначається, за 189 років з моменту першого вимірювання в канадській Арктиці північний магнітний полюс перемістився приблизно на 2300 кілометрів у напрямку Сибіру, а його швидкість зросла з приблизно 15 кілометрів на рік до 55 кілометрів на рік з 2000 року.

Причиною цього, за словами геофізика Університету Меріленда Даніеля Латропа, є турбулентність у рідкому зовнішньому ядрі Землі.

«Це зміни, схожі на погоду. Ми просто можемо назвати це "магнітною погодою"», – сказав Латроп.

Читайте також: Станція, яка фіксує кожен поштовх землі

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США зазвичай оновлює дані щодо розташування північного магнітного полюса кожні п’ять років у грудні. Ось і чергове повідомлення про зміщення магнітного полюса мали оприлюднити наприкінці цього року, але швидка зміна змусила вчених зробити це зараз, аби зберегти коректну роботу навігаційних служб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-