Іван Малкович вийшов з ПЕН-клубу через “антиукраїнський” скандал у НАОМА

Іван Малкович вийшов з ПЕН-клубу через “антиукраїнський” скандал у НАОМА

Укрінформ
Поет і засновник видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович вирішив припинити членство в Українському осередку  Міжнародного ПЕН-клубу.

Про це він написав у Facebook, зазначивши, що аналогічне рішення прийняв науковець, письменник і громадський діяч Максим Стріха.

“Сьогодні разом з Максимом Стріхою написали офіційного листа про наш вихід з членів Українського осередку ПЕН-клубу на знак принципової незгоди із поспішною, на нашу думку, заявою від імені Українського ПЕНу (яку попередньо не було розіслано для обговорення) на підтримку одного студента-пройдисвіта, колишнього втікача з Нагірного Карабаху, який у своїх скандальних "витвореніях" постійно глумиться з усього українського і захисників України…” – зауважив Малкович.

Читайте також: Український ПЕН-клуб назвав найкращі книжки року

До свого допису Іван Малкович доклав відкритого листа, в якому пояснюються причини їхнього зі Стріхою виходу із ПЕН-клубу.

“Річ у тому, що 30 січня від нашого імені було оприлюднено відкрите звернення до міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з вимогою «не допустити виключення Спартака Хачанова з Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури». Таким чином український ПЕН-центр взяв участь у медійному скандалі, який уже використано в Україні та за її межами з виразно антиукраїнською метою”, – йдеться у листі.

Читайте також: Андрій Курков очолив український ПЕН-клуб

Зокрема Малковича і Стріху обурила нова інсталяція Хачанова з фігурками вояків «фалічної форми», в якій автор послався на події на Донбасі.

Спартак Хачанов – це студент Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури України, який ​наприкінці 2018 року виставив роботу «Парад пенісів». Вона складалась зі скульптур фалічної форми, які уособлювали парад військової техніки. ​

У НАОМА розгорівся скандал через цю роботу, і Хачанова хотіли відрахувати з вишу. Однак через тиск з боку праворадикалів молодий художник виїхав до Фінляндії.

Український ПЕН-клуб висловив підтримку Спартаку Хачанову, опублікувавши на своєму сайті звернення «Зупинити виключення студента! Відкрите звернення ПЕН до Міністра освіти й науки України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-