Ми не будуємо таку систему охорони здоров’я, як у США – Супрун

Ми не будуємо таку систему охорони здоров’я, як у США – Супрун

Укрінформ
На охорону здоров’я у США витрачають найбільше у світі – 16,4% ВВП. Однак цей показник не гарантує всім громадянам рівного доступу до медичних послуг.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

“Дехто помилково вважає, що ціллю трансформації системи охорони здоров’я в Україні є побудувати таку модель, як в Сполучених Штатах. Але це зовсім не так. Ми не будуємо таку систему охорони здоров’я, як в США. На це є низка причин. Передусім, модель забезпечення населення медичними послугами американців далека від ідеальної”, –  пише Супрун.

За її словами, близько 46% коштів на охорону здоров’я виділяють федеральний уряд та уряди штатів.

Читайте також: Надмірна вага і підвищений холестерин: назвали найбільш поширені хвороби киян

“Роботодавці сплачують 27% витрат на охорону здоров’я. Для таких підприємств є податкові пільги. Решту 27% сплачують приватні особи. На охорону здоров’я США витрачають 16,4% ВВП. Це найбільше в світі. Але велике фінансування не гарантує всім громадянам рівного доступу до медичних послуг”, – написала Супрун.

Вона зазначила, що наявність страховки в Америці не забезпечує безлімітне медичне обслуговування.

“У 2018 році понад 15% американців не застраховані взагалі. Причина – зависока вартість страховки, втрата роботи чи неможливість отримати страхову субсидію. Громадяни без страховки можуть користуватися послугами неприбуткових центрів охорони здоров’я та кімнат невідкладної допомоги в лікарнях. Втім, часто вони йдуть звідти, не отримавши допомогу. Такі установи зобов’язані лише оцінити стан пацієнта і стабілізувати його, але не лікувати. Наявність страховки теж не означає безліміт на медицину”, – наголосила Супрун.

Читайте також: ICU і Нацкомфінпослуг підбили підсумки року на страховому ринку України

Вона зазначає, що більшість американців належать до певних страхових програм і отримують так звану “керовану” допомогу.

“Через мережу посередників їм дають направлення до лікарів, клінік, аптек, лабораторій, рентген-кабінетів та інших установ. Інколи людям прописують зайве, інколи не прописують потрібне. Деякі страхові програми не покривають лікування хронічних хвороб. В США також є термін “недозастраховані” – так кажуть про людей, чий пакет страхування включає дуже обмежений перелік. Борги за лікування і навіть їх страх псують життя та здоров’я багатьом американцям”, – пише Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-