Що читають видавці? Топ-5 книг від очільників українських видавництв

Що читають видавці? Топ-5 книг від очільників українських видавництв

Укрінформ
Українські видавці рекомендують почитати

Цього разу визначити топову книжкову п’ятірку ми попросили людей, котрі, як ніхто інший, знаються на книзі – бачать її в зародковому стані рукопису, торкаються теплих і духмяних від типографської фарби сторінок та пускають у доросле життя – на полиці книжкових магазинів, а звідти – до наших бібліотек.

Олександр Красовицький, генеральний директор і основний власник видавництва «Фоліо»:

Олександр Красовицький
Олександр Красовицький

- «Моє каяття» – роман іспанського філолога, романіста, сценариста та історика літератури Жауме Кабре. Цей роман перекладено дванадцятьма мовами, а його загальний наклад становить майже півмільйона примірників, що дає підстави називати його одним із найвидатніших творів сучасної літератури.

«Сірі бджоли» – найсвіжіший роман найбільш відомого в Європі вітчизняного письменника Андрія Куркова, який розповідає про життя людей у так званій «сірій зоні».

 «Сестри крові» – новий пригодницький роман одного з наймасштабніших учасників сучасного українського літературного процесу Юрія Винничука.

Пригоди, вбивства, бойовища на суші та на морі, що описуються в романі, розгортаються в контексті маловідомої сторінки в історії Галичини 1648 року – оборони Львова від наступу війська, яким командує славний гетьман Богдан Хмельницький. «Сестри крові» є продовженням роману «Аптекар».

«Музей невинності» – роман сучасного турецького письменника, лауреата Нобелівської премії Орхана Памука. Автор запрошує читачів до дивовижного музею, що зберігає пам’ять про щастя, яке залишилося в минулому, ледь видимі сліди на піску часу, якими можна повернутися у минуле і знову насолодитися пережитим колись коханням.

«4321» – роман Пола Остера, американського письменника, перекладача та сценариста, найбільш відомого своєю кримінальною прозою, в якій розвиває проблематику злочину, пошуку себе і свого призначення.

Ксенія Мацкевич, видавництво «Кальварія», Президент Інституту PR&PA:

Фото: Тарас Гегельский
Ксенія Мацкевич. Фото: Тарас Гегельский

- «Фонди» – потужна робота класика наукової фантастики Айзека Азімова, яка залишатиметься актуальною ще довго. Привід замислитися над математикою людської поведінки, особливо – над моделями поведінки мас.

Тут читач побачить розшифровки знайомих подій та зрозуміє принципи прогнозувань. Хоча всі події розгортаються в інших галактиках.

Книжка може дати багато для розуміння як подій сучасних, так і минулих. На жаль, рекомендую читати в оригіналі або в польському перекладі, бо російський переклад подекуди грішить неточностями, а український зроблено місцями геть неохайно.

«Легенди нескореної зими» – роман Сергія Ухачевського. Відверта, місцями – жорстка, місцями – іронічна, а місцями – інтимна й романтична розповідь про реальні події під час Майдану. Хоча події цієї історії відбуваються не лише на вулицях Києва, у майданівських чи антимайданівських наметах, але й у готельних апартаментах Відня та Парижа, владних кабінетах Банкової та Кремля й далі. Читається легко, наче перегляд пригодницького фільму, дає поживу уяві та думкам. Дуже раджу.

«Світло або Жерці порожнечі» – весь сюжет роману Сергія Цоколенка розгортається довкола подій в Україні "періоду Кучми", "до Майдану", хоча сама історія головного героя має значно ширшу географію. І тут є все, щоби зануритися в історію, переосмислити деякі сучасні події та світ людського співіснування загалом, замислитися над цифрами та збігами в історії сучасної України, чи про кохання та сенси стосунків між жінкою й чоловіком. Посміятися, зрештою, адже гумор – легкий і ненарочитий — переплітається зі зрадами й перемогами.

«Шлях до Мекки» – автобіографічна повість добре відомого у світі письменника, журналіста, перекладача й дипломата Мухаммада Асада.

Сам автор називає цю книгу «історією відкриття ісламу європейцем». Хоча, як на мене, це звичайні мемуари неординарної людини, який мав непересічну долю. Мухаммад Асад (Леопольд Вайс) народився у Львові, там же прожив юнацькі роки, потім навчався у Відні, Берліні, а згодом вирушив на Близький Схід. Він був у Неджді й Хіджазі, де служив Абд аль-Азізу Аль Сауду, творцю Саудівського королівства, займався політикою в Пакистані, де його, поряд із Мухаммадом Джінною, вважають творцем цієї держави, представляв Пакистан в ООН. Мешканці Саудівської Аравії називають його першим європейцем, який, потрапивши до святих місць Мекки й Медини, зумів передати їхній «дух» таким, яким його відчувають мусульмани…

І, дійсно, тут відчувається абсолютно інший «вимір» ісламу, аніж у багатьох сучасних книжках європейців. Тому читати ці мемуари буде цікаво й пізнавально, а для поціновувачів різноманітних дебатів, гадаю, окреме задоволення складуть діалоги автора з різними людьми, тематика яких теж стосується того іншого, справжнього ісламу, так чи інакше.

«Книга сили. Воля» Валентина Терлецького. Це – рідкісний випадок, коли в художній книзі використано ретельно опрацьований історичний матеріал, створюється певна героїка, але при цьому вона не обтяжена пафосом та однобічністю погляду. І ще тут є цікавезні пригоди та інтрига довкола певної таємниці, є пізнавані історичні постаті, а є невідомі досі широкому загалу. Хоча всі імена персонажів взяті з реальних документів.

Антон Мартинов, співвласник та директор видавництва «Наш формат».

Антон Мартинов
Антон Мартинов

Видавець пропонує звернути увагу на літературу нон-фікшн, тобто – прикладну літературу, яка містить досвід та певні знання людей, котрі вже чогось досягли:

- «Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну» ­– одна з найбільш популярних у світі книг Барбари Оклі, американської письменниці, професорки, авторки відомого онлайн курсу «Learning how to learn».

«Менеджмент у стилі «Манчестер Юнайтед». Як стати чемпіоном». Ця книга відноситься до мотиваційної літератури та написана двома авторами: Алексом Ферґюсоном, шотландським футбольним тренером, який з 1986 року тренував англійський клуб Прем'єр-ліги «Манчестер Юнайтед» і з цією командою виграв більше призів, аніж будь-який інший тренер в Англії, та Майклом Моріцом, який є президентом одного з найбільших і найвідоміших у світі фондів венчурного капіталу «Sequoia Capital» та колишнім членом ради директорів компанії «Google».

 «Та ви жартуєте, містере Фейнман! Пригоди допитливого дивака» – мемуари Річарда Філліпса Фейнмана, видатного американського фізика-теоретика, лауреата Нобелівської премії з фізики, який є одним із засновників квантової електродинаміки та вважається прабатьком нанотехнологій.

«12 правил життя. Як перемогти хаос» – бестселер відомого канадського психолога Джордана Пітерсона, у якому, спираючись на науковий метод, автор пояснює біохімічні процеси, що лежать в основі людської поведінки, феномен соціальної ієрархії, еволюцію моралі людства та інші основоположні аспекти існування.

«Мета. Процес безперервного вдосконалення» – бізнес-роман, що поповнив класику світової бізнес-психології та допоміг трансформуватися й подолати кризові ситуації не одній сотні компаній по всьому світу. Її автори: Еліягу Ґолдратт – фізик, засновник фундаментальної теорії обмежень та автор науково-популярної літератури, і Джефф Кокс, письменник, який є співавтором  кількох бестселерів, присвячених бізнесу.

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-