Чи пірнати в крижану ополонку? Поради медиків – як не нашкодити здоров’ю

Чи пірнати в крижану ополонку? Поради медиків – як не нашкодити здоров’ю

Укрінформ
Медики радять виважено підходити до занурення у крижану воду

Пірнати в ополонку серед зими – цікавий стародавній обряд, до якого кожному хоч раз у житті хотілося долучитися, – щоб і свою силу духу випробувати, і яскравими фотографіями похизуватися.

Але медики радять виважено підходити до занурення у крижану воду, адже будь-яке подібне занурення є стресом для організму та психіки.

Сучасна медицина стверджує, що пірнати має лише добре загартована людина, яка готувала себе до занурення у воду наднизьких температур.

Як підготуватися та не нашкодити собі, радить головний лікар Київського міського центру здоров‘я Отто Стойка:

- Загартовуйтесь. До купання в ополонці людина має готуватися тривалий час удома, загартовувати організм: контрастний та холодний душ, обливання на вулиці, ходіння босоніж. Це все готує організм і фізично, і психологічно. Пірнути в ополонку – це як для марафонця пробігти свою дистанцію, перед якою він дуже багато тренувався.

Маєте серцево-судинні хвороби – обов’язково порадьтеся з лікарем. Це вже один із чинників розвитку гіпертонічного кризу. Людям, які мають серцево-судинні хвороби, обов’язково перед пірнанням слід порадитися з лікарем.

Не варто пірнати самому. Вам має допомогти хтось роздягнутися, а особливо – одягтися. Одяг має бути теплим, простим, легко вдягатися. Добре б, щоб взуття було трішки більшим – щоб вдягти вовняні шкарпетки.

Користуйтеся килимками. Дуже важливо принести з собою теплоізолюючий килимок, щоб на ньому вдягатися. Перед, та надто – після занурення, слід розім’ятися, зробити кілька фізичних вправ, щоб поліпшити кровообіг.

Через холод найбільше страждають пальці рук та ніг. У жодному разі не ставайте на мокрий рушник. Візьміть змінний теплий одяг, кілька рушників.

Не пірнайте втомленими. Не раджу пірнати у холодну воду людям втомленим, які недоспали або мають поганий настрій. І до пірнання, а особливо після – у людини дуже збільшується пульс, як під час фізичного навантаження.

Не занурюйтеся з головою. Особливо, якщо ви літня людина. Не обов’язково заходити у водоймище. Можна взяти з собою відро та просто облитися водою з річки. Це також буде потужною загартувальною процедурою.

Не вживайте алкоголь. У жодному разі не можна вживати алкоголь — ані до пірнання, ані після. Алкоголь негативно впливає на організм. Візьміть краще з собою термос із гарячим чаєм чи кавою.

Не забігайте, а поступово заходьте у воду. Перед цим варто зробити зарядку, розігріти себе. Якщо ви робите це вперше – занурюватися слід лише по шию, у жодному разі не з головою. Якщо ж не вперше – можете пірнути кілька разів, але – бути у холодній воді не більше 10 секунд. Адже можна “заробити” обмороження чи переохолодження.

Пірнайте в ополонку лише в тих місцях, де обладнано рятувальні пункти.

У столиці буде діяти 12 спеціально облаштованих локацій, де працюватимуть рятувальники ДСНС, Київської служби порятунку, а також комунального підприємства "Плесо".

У Дніпровському районі – це пляжі "Дитячий" (біля каплички у Гідропарку), "Венеція" (острів Долобецький), "Передмістна Слобідка" (Гідропарк, навпроти Києво-Печерської лаври), "Тельбін" (проспект Павла Тичини), "Райдужний" (озеро Райдужне, вул. Марка Черемшини) та "Центральний" (Труханів острів).

На Оболоні – пляжі "Вербний" (озеро Вербне, вул. Приозерна) та "Пуща-Водиця" (ставок Горащиха, 7-а лінія), місце масового відпочинку "Наталка" (затока Оболонь, вул. Прирічна) , парк "Наталка" (вул. Оболонська Набережна) та Іорданське озеро (проспект Бандери).

Деснянський район – зона відпочинку "Троєщина" (вул. Оноре де Бальзака).

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-