У Софії Київській презентували фільм, який розвінчує міфи про козацтво

У Софії Київській презентували фільм, який розвінчує міфи про козацтво

Фото
Укрінформ
Документальний фільм про добу козацтва із циклу «Україна. Повернення своєї історії», знятий телеканалом 1+1, розвінчує поширені міфи про життя козаків та угоду з Росією, що була укладена під час Переяславської ради.

Про це заявив автор фільму журналіст Акім Галімов на його презентації, що відбулася на дипломатичному прийомі у Софії Київській, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дуже довго нам розповідали, що козаки - це ті, хто намальований на картині Рєпіна, що це люди, які одягнені дуже погано, що вони нічого не вміють, окрім як махати своєю шаблею, грубо лаятися - і в принципі, це все. Але це не так. Козаки жили зовсім по-іншому, вони багато чого могли собі дозволити. Дагато цікавих речей нам показали історики", - сказав Галімов.

У Софії Київській презентували унікальні історичні артефакти / Фото: Шамкін Данііл. Укрінформ

Зйомки документальної історичної стрічки «Скарби нації» проходили в Україні, США, Австрії, Польщі, Туреччині та Росії. Одним із об’єктів пошуків знімальної групи стала булава Богдана Хмельницького — символ влади і підтвердження української державності. За однією з версій, цей артефакт зберігається у Польщі, інші ж історики кажуть, що підтверджень цього немає.

Під час розслідування автори фільму й науковці за допомогою надсучасного обладнання — електротомографа — віднайшли тунель, що веде до церкви-усипальниці Богдана Хмельницького у Суботові. Вважається, що саме там гетьман сховав свої скарби, серед яких могла бути і булава.

Міністр культури Євген Нищук нагадав, що Україна пережила чимало подій, через які було втрачено дуже багато цінностей, артефактів, історичних об'єктів. Але нині українська влада, у тому числі Міністерство інформаційної політики, напрацьовує механізм взаємодії з низкою країн щодо повернення цих раритетів.

Читайте також: Україна посідає одне з центральних місць в інформпросторі РФ — Джапарова

"Ми вже не можемо змінити хід історії, але можемо "відбілити" чорні та сірі плями, наповнені великими заборонами, великими таємницями, які були насправді створені для того, щоб щось у нас забрати, чогось нас позбавити. Повертаючи навіть найменший скарб на рідну землю, до Української держави, ми будемо ставати могутнішими, сильнішими", - підкреслив він.

За словами першого заступника міністра інформаційної політики Еміне Джапарової, багато років "великий сусід", прикриваючись братерством, руйнував українську історію, нав'язуючи свою версію. Але нині українці хочуть знати правду, і саме заради цього відомство підтримало ініціативу телеканалу "1+1" зняти документальний фільм про добу козацтва та всіляко сприяло цьому.

У Києві презентували фільм, який розвінчує міфи про козацтво/Фото: Еміне Джапарова, Фейсбук

"Фільм, що викриває історичний шароварний фальсіфікат царської, потім радянської епохи про Україну, який українське суспільство відчуло нині після окупаціі Криму, війні на Донбасі. Відчуло, що імперський шовінізм підміняв братерством, дружбою та стратегічним партнерством", - написала на своїй сторінці у Фейсбуці Джапарова.

Вона також підкреслила, що "шароварщина, заборони та цензура на власний погляд та опис історії, знищення артефактів, архівів та доказів , перепис та присвоєння історії українців - лише частина фальсифікату російськоі кон’юнктури різних часів". 

"Коли у маєтках заможних українських сімей відкривали технікуми свинарства, так само як у Криму в аналогічних будинках консервні заводи, а з надгробних каменів кримськтатарських дворян будували тубдиспансери, інтернати та школи", - додала перший заступник міністра.

Читайте також: Джапарова: Режим РФ позбавляє людей ключового – критичного мислення

А мета таких знищень, на її переконання,  одна - «Іван, не помнящий родства» - цілі покоління, позбавленні можливості мати етнонаціональний фундамент, а відповідно позбавлені майбутнього. Позбавлені можливості формувати ідентичность на героях та гордості за #своїх" 

"На щастя, сьогодні ми повертаємо собі свою історію. Сподіваюсь, дедалі більше це стосуватиметься й епізодів взаємин Кримського ханства та України, союз яких ніколи Росії не був потрібний. Штучно створені міфі «ворогів та загарбників» досі живуть. Але, зрушення та усвідомлення настає. Про це теж є у фільмі!"- підсумувала Джапарова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-