У Києві відкрили ретроспективну виставку Івана Марчука

У Києві відкрили ретроспективну виставку Івана Марчука

Фото, відео
Укрінформ
У Києві офіційно відкрили персональну виставку українського художника Івана Марчука "Земля моя - краса моя".

Урочиста церемонія розпочалася з промови самого художника, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вам дарую сонце, я вам дарую місяць, дарую тишу і спокій, я вам дарую поля, хатинку край села. Щоб ви відпочили і отримали все, що тільки зможете. Ви будете довго згадувати виставку. Дякую сердешно, що ви тут є", - підкреслив Марчук.

Також на вернісажі виставки свою колекцію одягу презентувала українська дизайнерка Лідія Лущик, яка у виготовленні своєї колекції використала вишиті елементи за мотивами творчого циклу Івана Марчука "Кольорові прелюдії".

У Києві відкрилась ретроспективна виставка художника Івана Марчука/Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Загалом до експозиції виставки увійшло близько 60 полотен, створених з 1972 по 2019 рік. Усі вони виконані в авторській техніці Івана Марчука, яку митець назвав "пльонтанізм" – від діалектного слова "пльонтати", що значить плести, переплітати.

Іван Марчук – один із найбільш видатних сучасних українських митців. Він має звання Народного художника України, а також є лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка та членом Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва.

Читайте також: Українки покажуть свої ілюстрації на книжковому ярмарку в Болоньї

У доробку Марчука близько 5000 картин. За півстоліття творчої діяльності він провів понад 150 монографічних та 100 колективних виставок в Україні та за її межами. У 2007 році Іван Марчук увійшов до рейтингу “100 геніїв сучасності”, який склала британська газета «The Daily Telegraph».

Виставка "Земля моя – краса моя" працюватиме до 3 лютого щодня, крім понеділка і четверга в Національному музеї "Київська картинна галерея".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-