7 січня: народний календар і астровісник

7 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні святе Різдво; час колядувати, ходити в гості та славити Господа 

Христос народився! Славімо Його! Сьогодні Різдво Христове – найрадісніше і найсвітліше зимове християнське свято, коріння якого сягає у сиву давнину, коли наші пращури поклонялися Сонцю та іншим стихіям. Тоді це була Коляда – свято народження Сонця.

На Різдво вся родина йшла на вранішню церковну службу, після чого сідала до святкового столу і розговлялася. Очікували на прихід полазника – першого гостя. Вірили, що той, хто першим зайде на Різдво до хати, принесе з собою добру долю чи недолю на весь наступний рік. Найчастіше полазниками були малі хлопчики, їх годилося обдаровувати ласощами або грішми. Вважалося: чим більше дітей завітає до господи, тим щедрішим буде рік. Удень українці ходили в гості. Гостювання було чи не найважливішою традицією цього свята, адже дозволяло підтримувати добрі взаємини між членами громади. Велике значення в циклі різдвяних свят мали колядування й різдвяні рядження – поздоровлення й побажання добробуту через спеціальні пісні-колядки, які виконували діти й молодь. Прикметно, що у давніші часи, принаймні до ХVІІІ століття, у церквах під час богослужіння співали світських колядок. Згодом, коли релігійний центр перенесли з Києва до Москви, Синод заборонив виконувати їх, але ця заборона в Україні не виконувалась, тому московська патріархія змушена була видати спеціальний дозвіл колядувати лише з Богословника, в якому пропонувалися тексти виключно релігійного змісту. На Різдво суворо заборонялося гадати.

Прикмета ж така: «Який день Різдва, такий і на Петра (12 липня), бо як по Різдву, так і по Петру».

Іменинник сьогодні Ісус.

2 і 3-ій місячні дні. Що б ви не робили, де б не були і чим би не займалися – вам таланитиме. Пасивність цього дня протипоказана: тільки активність, бадьорість, позитивність і налаштованість на перемогу. Сни не мають жодного значення. Вітаються застілля (але не бучні) і помірне вживання алкоголю. Рекомендується робота зі всіма енергіями біополя. У цей час добре розпочинати оздоровчі цикли – вони принесуть максимальну користь. Різдвяної радості!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935 році – -29,7, а найтеплішим у 1975 –  +8,0. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-