6 січня: народний календар і астровісник

6 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Святвечір; як не проспати Царство Небесне і де проходить заповітна червона лінія 

Сьогодні більшість православних церков світу святкує за новоюліанським календарем одне з найдавніших свят (поряд із Великоднем і П’ятидесятницею) – Богоявлення. Між іншим, одна з давніх назв цього свята грецькою звучить як Епіфанія. Колись давно це свято поєднувало в собі декілька подій: народження Ісуса, прихід до Нього волхвів, Його обрізання і хрещення в водах Йордану. Втім, із плином історії смисл свята в різних християнських традиціях зазнав змін. Різдво Ісуса Христа почали святкувати окремо, а власне Богоявлення – хрещення Спасителя в йорданських водах – окремо.

А в нас нині Святий вечір – вечір напередодні Різдва. У різних регіонах України в звичаях святкування Святвечора були деякі відмінності, але всюди існував обряд приготування першої (Багатої) куті, а також одинадцяти пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, смажена риба, гриби, вареники, голубці з пшоном, картопля та узвар. На Святвечір виготовляли та встановлювали на покуті дідух зі снопів жита чи пшениці, який інакше називався колядою. Також на покуті клали сіно, насипали зерно, ставили кутю, хліб з сіллю, узвар, а інколи й зроблене з тіста ягня. На підлогу натрушували солому, яку вимітали з хати на Степана (9 січня). Українці намагалися не спати всю ніч, і слідкували, аби не згасла на столі свічка. Хто спить у цю ніч, той проспить Боже благословення, зокрема й Царство Небесне. Українці вірили, що ніч напередодні Різдва чарівна й особлива, бо стираються межі між людським та потойбічним світами.

З іменинами вітайте сьогодні Євгенію, Клавдію і Єрофея.

Проводимо старе і зустрічаємо нове, адже сьогодні починається новий місячний цикл. Що радять зорі? Зовсім прості речі. Не треба вчитися ходити по канату, ставати на голову або ж робити колесо. Просто потрібно бути вдячним. Дорога до душевної зрілості складається зі смиренності, самовладання, стриманості, помірності, шанобливості та м’якої самодисципліни. Натомість гординя призводить навіть не до поразки, а до катастрофи. Як казав класик, «Лінія, що розділяє добро і зло, пролягає не між країнами, не між класами, не між партіями – вона проходить крізь кожне людське серце». Обов’язково почніть ранок з гарних думок, молитви. І закінчіть теж ними. Христос рождається! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1935 році – 30,8, а найтеплішим у 1988 -  +9,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-