Риба, горіхи та фрукти: Супрун дала поради, як уникнути діабету та раку

Риба, горіхи та фрукти: Супрун дала поради, як уникнути діабету та раку

Укрінформ
Здорове, збалансоване харчування може запобігти розвитку складних хвороб, зокрема, серцево-судинних та онкологічних.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о.міністра охорони здоров я України Уляна Супрун.

“Збалансоване харчування суттєво зменшує ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету 2 типу, ожиріння та деяких видів раку. Овочі та фрукти мають бути в раціоні за будь-яких обставин! 1 порція = 80 грамів свіжих, консервованих або заморожених фруктів і овочів чи 30 грамів сухофруктів. Щодня слід їсти 5 порцій овочів та фруктів”, - написала Супрун.

Вона також радить вживати більше клітковини, якої багато у фруктах, овочах, цільнозернових продуктах, горіхах, насінні, сої та бобах.

“Вуглеводи — цільнозернові злаки, крохмалисті овочі, бобові та фрукти - мають складати мінімум третину раціону. Молочні продукти можна і треба вживати, але вони не мають бути основою раціону. Нам потрібні 2-3 порцій в день (одна порція = склянка рідкого продукту, або 40 грамів — для твердого сиру). Для молочних продуктів важливі правила: низький вміст жиру, але не знежирені, що разом із калоріями втрачають вітаміни A і D та не викликають відчуття ситості”, - наголосила Супрун.

Вона радить їсти більше бобових продуктів та рибу.

“Бобові - цінне джерело поживних речовин, білків, клітковини та амінокислот. Ними організм швидко насичується та отримує поживні речовини, водночас менше їсть та переїдає. Також намагайтесь їсти рибу щонайменше 2 рази на тиждень. Жирна риба є одним з кращих джерел омега-3 поліненасичених жирних кислот та має низький вміст ртуті”, - зазначила Супрун.

Читайте також: Супрун розвінчала міф про зігрівальну дію алкоголю

За її словами, воду пити слід тоді, коли відчуваєте спрагу.

“Достатнє вживання води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, покращує роботу мозку та всього організму. Єдиних норм споживання рідини не може бути, бо це залежить від багатьох факторів, які слід розглядати в кожному конкретному випадку. Найкраща порада — пити воду, коли відчуваєте спрагу”, - написала Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-