Календар на всю голову. 5 січня

Календар на всю голову. 5 січня

Укрінформ
Цього дня в 1918 році з'явилася перша українська банкнота в 100 карбованців, а в 1933 році в Сан-Франциско почалося будівництво моста - Золоті ворота

5 січня 1463 року французький поет Франсуа Війон був засуджений до десятирічного вигнанням із Франції. На збори Франсуа де Монкорб'є, на прізвисько Війон, дали три дні. Після чого він назавжди зник з історії літератури.

5 січня 1585 року у Львові засновано Ставропігійське братство (нині - Успенське ставропігійне братство) - національно-релігійна громадська організація православних міщан. Ініціаторами установи братства були купці і ремісники. Затверджений антіохійським патріархом Иоакимом ІV статут встановлював за братством право зверхності над іншими братствами та контроль за духовенством, в тому числі єпископами.

5 січня 1589 року в Блуа, Франція, померла Катерина Медічі - королева Франції (1547-1559), одна з найвпливовіших персон в період воєн між католиками і гугенотами. Дружина Генріха II, короля Франції з династії Валуа. Вона, будучи матір'ю трьох синів, які займали французький престол протягом її життя, мала великий вплив на політику Королівства Франції.

Джерело: Violity
Джерело: Violity

5 січня 1679 року в Римі, Італія, народився П'єтро Філіппо Скарлатті - італійський композитор, органіст і хормейстер. У 1728 році в неаполітанському театрі «Сан Бартоломео» відбулася постановка його єдиною опери «Clitarco».

5 січня 1769 року англійський механік Джеймс Ватт отримав патент на «способи зменшення споживання пари і внаслідок цього - палива у вогняних машинах», але побудувати парову машину йому довго не вдавалося, і тільки в 1776 році парова машина була побудована і успішно пройшла випробування.

Джерело: Epochalnisvet.cz
Джерело: Epochalnisvet.cz

5 січня 1786 року в Лонг-Престоні (Йоркшир, Англія) народився Томас Наттолл - англійський ботанік і зоолог першої половини XIX ст. У 1808-1841 рр. вчений жив і працював в США.

5 січня 1821 року в Мілані, Італія, помер Карло Порта - італійський поет. Найвідоміший з літераторів, який писав свої твори на міланському діалекті западноломбардською мовою.

5 січня 1838 року в Ліоні, Франція, народився Каміль Жордан - французький математик, відомий завдяки своїми фундаментальним роботам в теорії груп і «Курсу аналізу». За освітою вчений був інженером, пізніше він викладав в Політехнічній школі і Коллеж де Франс.

5 січня 1846 року в місті Аурих, Німеччина, народився Рудольф Ойкен - німецький письменник і філософ, лауреат Нобелівської премії в області літератури «за серйозні пошуки істини, всепроникаючу силу думки, широкий кругозір, жвавість і переконливість, з якими він відстоював і розвивав ідеалістичну філософію».

5 січня 1855 року в місті Фон-дю-Лак (Вісконсін, США) народився Кінг Кемп Жілетт - американський винахідник, який заснував фірму «The Gillette Company», придумавши бритву в який затискається лезо, яке можна викидати після того, як воно стало тупим. Завдяки підприємницькому таланту за два роки Жиллетт став мільйонером.

Джерело: iNews
Джерело: iNews

5 січня 1876 року в місті Кельн, Німеччина, народився Конрад Аденауер - перший федеральний канцлер ФРН (1949-1963), який пішов у відставку в 87 років.

5 січня 1876 року в місті Дублін, Ірландія, народився Люсьєн Булл - ірландський вчений, винахідник, який досліджував метод електрокардіографії. У роки I Світової війни він брав участь в дослідженнях балістики - фотографічний аналіз. Крім того, його сфера діяльності поширювалася на акустику, фізіологію і оптику. Вчений винайшов високошвидкісний метод фотографування: в 1924 році в Королівському інституті в Лондоні він представив зйомки зі швидкістю 100.000 кадрів на секунду.

5 січня 1875 року в палаці Гарньє (Palais Garnier) в IX окрузі Парижа, в кінці проспекту Опери (avenue de l'Opéra), відкрилася будівля національного оперного театру «Grand Opéra» (нині - «Опера Гарньє»). Роботи зі зведення будівлі тривали 15 років: з 1860-1875 рр., з численними перервами через війну, падіння імперського режиму, Паризьку комуну. Загальна сума витрат склала 36 млн. франків золотом.

Джерело: Wikimedia Common
Джерело: Wikimedia Common

5 січня 1880 року в селі Мізунь (нині - Старий Мізунь, Івано-Франківська область) народився Василь Верховинець - український композитор, диригент, мистецтвознавець, хореограф, перший дослідник і теоретик українського народного танцю. Автор багатьох музикознавчих праць, викладач хорових дисциплін, теорії музики та гармонії, хоровий диригент, співак, хормейстер і хореограф, музичний і громадський діяч.

5 січня 1893 року в місті Горакхпур, Індія, народився Парамаганса Йогананда - індійський йог, який зіграв значну роль в поширенні давньої духовної науки Крія-йоги на Заході, вчитель і наставник. У своїй знаменитій книзі «Автобіографія йога» («Autobiography оf А Yogi», 1946) на власному прикладі і на прикладі гуру автор описав ідеальне життя йоги. Йогананда заснував два некомерційних суспільства, які об'єднують всі релігії: «Self-Realization Fellowship» («Співдружність Самореалізації») з міжнародної штаб-квартири в США і Товариство Йогода сатсанг в Індії.

5 січня 1895 року вийшла книга «Україна irredenta» («Україна уярмлена») Юліана Бачинського, в якій на підставі марксистського аналізу зародження і розвитку капіталістичних відносин в Україні, а також процесів пролетаризації і еміграції галицьких селян, вперше була обгрунтована необхідність створення Української соборної держави під девізом: «Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна нероздільна від Сяну по Кавказ!». При цьому автор підкреслював, що використовує термін «Україна» не в національному, а в територіальному значенні.

5 січня 1909 року в місті Хартфорд, США, народився Стівен Кліні - американський логік і математик, праці якого заклали основи теоретичної інформатики. Його роботи поклали початок розділу математичної логіки - теорії обчислюваності. Крім того, він відомий, як винахідник регулярних виразів. Його ім'ям названі алгебра Кліні, зірочка Кліні, теорема Кліні про рекурсію, теорема Кліні про нерухому точку. Вчений також працював в області інтуїціоністської математики Брауера.

5 січня 1913 року в селищі Краснокутськ (нині - Харківська область) народився Василь Войцехович - український письменник, учасник II Світової війни, майор. Один з керівників партизанської боротьби в Україні, Білорусі та Польщі, начальник штабу 1-ї Української партизанської дивізії імені Ковпака.

5 січня 1918 року з'явилась перша українська купюра у 100 карбованців. Цікаво, що тризуб, зображений на купюрі, був оголошений Державним гербом УНР лише 25 лютого 1918 року.

5 січня 1919 року в місті Мюнхен, Німеччина, заснована Німецька робітнича партія, яка перетворена в Націонал-соціалістичну німецьку робітничу партію.

5 січня 1921 року в місті Конольфінген, Швейцарія, народився Фрідріх Дюрренматт - швейцарський німецькомовний прозаїк, драматург і публіцист. Автор численних романів, головним чином - детективних, повістей і оповідань, але найбільш широку популярність завоював, як драматург. Його п'єси «Гостина старої дами», «Фізики» та інші обійшли сцени світу. Твори Дюрренматта видані більш ніж на 40 мовах. В юності талановитому художнику довелося вибирати між літературою і образотворчим мистецтвом, він став професійним письменником, але завжди залишався і художником, створюючи - в тому числі - і цикли ілюстрацій до власних творів.

5 січня 1923 року в місті Флоренс (Алабама, США) народився Сем Філліпс - американський продюсер, засновник фірми грамзапису «Sun Records», відомий, перш за все, як першовідкривач Елвіса Преслі.

5 січня 1933 року в Сан-Франциско (Каліфорнія, США) почалося будівництво одного з найвідоміших в світі висячих мостів - Золоті ворота. Урочисте відкриття відбулося лише 27 травня 1937 року.

5 січня 1942 року в селі Крехаїв, Чернігівська область, народилася Наталя Земна (в дівоцтві - Ющенко, за чоловіком - Зубицька) - український лікар-травознай, цілителька, представниця нетрадиційної медицини. Президент Товариства природолікування «Зелена планета».

5 січня 1946 року в Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США) народилася Даян Кітон - американська кіноактриса, продюсер і режисер, сценарист. Ролі в кіно: «Батько нареченої», «Хрещений батько», «Любов і смерть», «Манхеттен», «Доброго ранку», «Кохання за правилами і без». За картину «Енні Холл» її відзначили премією «Oscar».

5 січня 1947 року у Львові народився Олег Ківа - український композитор. Заслужений діяч мистецтв України, народний артист України, член Національної спілки композиторів України та її правління, заступник голови правління Київської міської організації НСКУ (Національна спілка кінематографістів України).

5 січня 1956 року Князь Монако Реньє III і американська кіноактриса Грейс Келлі оголосили про заручини. 4 квітня 1956 року журналісти проводжали океанський лайнер «Constitution» в Монако, на борту якого були Грейс Келлі, її сім'я, 60 друзів. Вісім днів по тому, вранці 12-го квітня, лайнер увійшов в бухту Геракла і Реньє зустрів довгоочікувану наречену на власній яхті. Він переніс Грейс на свою палубу, сотні знарядь вітали їх залпом, літак обсипав молодих тисячами червоних і білих гвоздик. Згідно із законом Грейс і Реньє чекали дві церемонії: громадянська та релігійна. Громадянська, скромніша, відбулася 18 квітня, а наступного дня відбулася релігійна церемонія.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

5 січня 1960 року в Києві народився Микола Вересень (власне - Микола Ситник) - український журналіст, телеведучий, громадський і політичний діяч, актор.

5 січня 1968 року партійний з'їзд Компартії Чехословаччини обрав першим секретарем ЦК Олександра Дубчека, який поклав початок «Празької весни».

5 січня 1968 року у Варшаві, Польща, народився Анджей Голота - польський боксер-професіонал, який виступав у важкій ваговій категорії. Чотириразовий чемпіон Польщі. Бронзовий медаліст чемпіонату Європи (1989). Бронзовий медаліст Літніх Олімпійських ігор (1988). Єдиний боксер в історії важкої ваги, який бився за всі основні титули (WBC, IBF, WBA і WBO) і не виграв жодного. Один з найскандальніших боксерів 1990-2000-х рр.

5 січня 1969 року в місті Кантон (Огайо, США) народився Мерілін Менсон - американський рок-співак, шок-рокер, поет-пісняр, художник і колишній музичний журналіст, засновник та лідер рок-групи «Marilyn Manson». Його сценічний псевдонім сформований із складання імен двох американських знакових фігур 1960-х рр., а саме актриси Мерілін Монро і засудженого за кілька вбивств Чарльза Менсона.

5 січня 1970 року в місті Геттінген, Німеччина, помер Макс Борн - німецький і британський фізик-теоретик і математик, один з основоположників квантової механіки. Лауреат Нобелівської премії з фізики. Член ряду наукових товариств світу. Він домігся фундаментальних результатів в квантовій теорії, став одним із творців матричної механіки, запропонував імовірнісну інтерпретацію хвильової функції Шредінгера, вніс істотний внесок в квантову теорію розсіювання та ін. Займався термодинамікою і кінетичною теорією твердих тіл, рідин і газів, теорією відносності, теорією пружності.

5 січня 1972 року в Києві помер Ісаак Беркович - український композитор, піаніст, педагог. Асистент, доцент, професор Київської консерваторії.

5 січня 1974 року подвійний альбом «Tales From Topografic Oceans» британської супергрупи «Yes» в англійському хіт-параді піднявся на №1.

5 січня 1979 року в місті Куернавака, Мексика, помер Чарльз Мінгус - легендарний джазовий контрабасист, композитор, правозахисник. Композиції цього музиканта зберігали душевність хард-бопа, фрі-джазу і класичної музики.

5 січня 1981 року в місті Ла-Хойя (Каліфорнія, США) помер Гарольд Клейтон Юрі - американський фізик і фізикохімік, член Национальної АН США. Виявив хімічний ізотоп дейтерій в 1931 році, і за цю роботу в 1934 році був удостоєний Нобелівської премії з хімії.

5 січня 1994 року в Києві помер Петро Вескляров - український актор театру і кіно. Телевізійний казкар Дід Панас, легендарний ведучий програми «На добраніч, діти!».

5 січня 1998 року в шт.Невада, США, загинув Сонні Боно - американський співак, композитор, продюсер. Разом зі своєю дружиною Шер створив популярний в 1960-і роки дует «Sonny & Cher». У першій половині 1970-х рр. пара часто виступала на телебаченні і випустила власне популярне музично-гумористичне телешоу, яке отримало за три сезони 15 премій «Emmy». Після розлучення подружжя в 1974 році дует розпався. Сонні Боно став політиком, мером міста Палм-Спрінгс, Каліфорнія, членом Палати представників США, а Шер - популярною соло-співачкою і кіноактрисою, яка отримала 1988 році премію «Oscar» за роль до картини «Влада місяця».

5 січня 2016 року у місті Баден-Баден, Німеччина, помер П'єр Булез - французький композитор і диригент. Протягом багатьох років він був одним з лідерів французького музичного авангарду. Лауреат Премії Гравемаєра (2001, за п'єсу «Sur Incises»). За результатами опитування, проведеного в листопаді 2010 року британським журналом про класичну музику «BBC Music Magazine», серед ста диригентів з різних країн, П'єр Булез посів дев'яте місце в списку з двадцяти найбільш видатних диригентів усіх часів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-