Супрун розвінчала міф про зігрівальну дію алкоголю

Супрун розвінчала міф про зігрівальну дію алкоголю

Укрінформ
Попри поширений міф, алкоголь не лише не зігріває, а навпаки - сприяє швидкій втраті тепла.

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала у Facebook.

"Багато людей досі вірять в поширений міф — треба випити алкоголь, аби зігрітися. Тому часто перед виходом на вулицю або під час прогулянки вживають щось “гаряче”. Насправді відчуття тепла від алкоголю оманливе", - зазначила вона.

Супрун пояснила, що алкоголь розширює кровоносні судини на поверхні тіла, а прилив крові викликає відчуття тепла. Внутрішні ж органи в цей час тепло втрачають. Втрата тепла з поверхні шкіри та кінцівок на холоді відбувається швидко, а загальна температура тіла знижується.

Крім того, за словами керівника МОЗ, алкоголь порушує і такий захисний механізм, як тремтіння при замерзанні. А саме воно є одним зі способів, який допомагає тілу зберігати тепло.

"В деяких дослідженнях згадується про ще один механізм, який впливає на нашу терморегуляцію — потовиділення. Коли ми вживаємо алкоголь, відчуття тепла змушує нас пітніти. Це може знизити температуру тіла ще більше", - наголошує в.о.міністра.

Вона застерегла, що оманливе тепло від алкоголю порушує відчуття холоду. Тому люди, які забагато випили, не звертають увагу на холод та, приміром, знімають верхній одяг на вулиці, аби трохи охолонути. "Цей феномен навіть має назву — “пивна куртка” (the beer jacket). Коли начебто стає спекотно і зігріватись одягом не потрібно. Натомість така поведінка в рази підвищує ризики переохолодження", - попереджає Супрун.

Читайте також: Супрун радить почати рік з медогляду в сімейного лікаря

У цьому зв'язку вона наголосила, що безпечної дози алкоголю не існує, та дала кілька порад, як зігрітися. Зокрема, не слід виходити з дому голодними, а якщо змерзли – слід з’їсти щось і пити достатньо рідини. Слід також утримуватися від куріння, адже воно погано впливає на стінки судин, а це збільшує ризики порушити терморегуляцію.

У холодну пору не можна носити тісне взуття, а одягати слід кілька шарів одягу. При цьому обов’язковими атрибутами є рукавички, шапка, шарф, піднятий комір - вони захистять відкриті ділянки шкіри від холоду

Крім того, необхідно бути активними — рухати руками, пальцями ніг, але не слід допускати перевтоми, бо тоді тепло втрачатиметься швидше. І нарешті, кожні півгодини-годину потрібно заходити у тепле приміщення, наголосила Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-