30 грудня: народний календар і астровісник

30 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні пророка Даниїла; звідки взялася ялинка і куди не поткнуться вурдалаки

Церква цього дня згадує пророка Даниїла, а ми знаходимося за день від нового року. Наші  пращури початком нового року вважали весну, час пробудження природи. Із запровадженням християнства в Київській Русі початок нового року було перенесено на осінь. Згодом, у 1700 році, під впливом європейських традицій, Петро І переніс Новий рік із вересня на січень. Наказувалося зустрічати новий рік з ялинками або ж прикрашати оселі гілками хвойних порід дерев. Але минуло чимало часу, поки традиція встановлювати й прикрашати ялинки прижилася. Звичай прикрашати ялинку до Нового року в Києві з’явився наприкінці 1840-их років і до середини 1850-их став доволі поширеним явищем у міському побуті. Деревця називали «німецькими ялинками». Цікаво, що на наших теренах ялинку декілька разів «забороняли». І не тільки більшовики, але й Синод Російської православної церкви у 1916 році – тривала Перша світова війна, в Німеччині прикрашена новорічна ялинка стала мало не таким самим національним символом, як у нас крашанка, тому церковники вирішили заборонити «ворожі традиції». На Галичині ялинки почали прикрашати теж із ХІХ століття. Місцеве населення перейняло цей звичай у німецьких переселенців-єзуїтів. Щоправда, українці не забували поставити неподалік ялинки і свого рідного Дідуха.

Іменини сьогодні святкують Данило, Денис, Микита.

Сьогодні 23-ій місячний день, Місяць у Терезах. Уникайте переохолодження, песимістичних думок і токсичних новин. Із найсокровеннішим поки що ні з ким не діліться – нехай вилежеться, наче скарб, на самому споді душі. Зберігайте позитивний рівень товариськості. Характерні ознаки цього дня – агресивність, насилля, надмірність в усьому: словах, учинках. Але, водночас, цей день може стати і днем покаяння, прощення і любові. Все залежить від нас із вами. Жодні вурдалаки не в силах ступити на сторону світла. Вони мають силу над нами лише в тому випадку, коли ми самі переступаємо межу. Важкість долається легкістю. Де не пройти, треба перелетіти.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1895 році - 26,3, а найтеплішим у 1987 -  +7,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-