29 грудня: народний календар і астровісник

29 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Що посіють Огій із Томою, яким буде квітень, де треба сидіти і хто нині буде скутим   

Сьогодні неформальне всесвітнє свято вязаного светра з оленями, а ще пророка Огія – одного  з останніх пророків Старого Заповіту і Томи. «Прийшов Тома – сиди вдома», – казали в давнину. Або: «Добре говорив святий Тома – сиди в грудні вдома». У народі Томи не відмічали, але, як видно по приказках і прислів’ях, радили сидіти вдома. Різдв’яні морози, так само як і йорданські, були найсильнішими. Нерідко траплялися випадки, коли люди, вирушаючи в цей час у дорогу, наражалися на велику небезпеку. Подекуди цей день називали ще Огієм Посій-інієм, тому підмічали: якщо вночі буде іній – удень сніг  не йтиме. Коли ж на Огія тріщав мороз, то сильні морози утримаються і впродовж усіх Святок аж до Водохреща (19 січня). Також по цьому дню передбачали квітень: якщо цього дня йшов сніг – другий місяць весни буде дощовим, коли ж сонячним і морозним – квітень буде посушливим, скупим на воду. Щодо неформальних всесвітніх днів, то вони бувають різні та доволі кумедні: тут приміром і день непарних шкарпеток, і день північного сяйва… в порожньому холодильнику.

З іменинами вітайте Аркадія, Феофанію, Софію та Миколу.

22-ий місячний день, Місяць у Терезах. Попереду свята, тож не псуйте собі та близьким настрій глибоким аналізом певних ситуацій. Подумаєте про все серйозне згодом, а зараз налаштовуйтеся тільки на позитивне – нехай ніщо й ніхто не затьмарить вашого передчуття свята. Жодна сьогоднішня зустріч не буде марною, але варто зауважити, що всі святкові заходи, особливо у великих колективах, будуть більш офіційними і скутими, ніж очікувалося – цьому сприятиме його величність Козеріг, у який 22 грудня увійшло Сонце. А ще сьогодні день підвищеної сонячної активності, тож до всього очікується і потужна магнітна буря. Передсвяткового настрою!  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1930 році – -26,5, а найтеплішим у 1974 –  +7,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-