Календар на всю голову. 30 грудня

Календар на всю голову. 30 грудня

Укрінформ
Цього дня в 1927 році в Токіо почав діяти перший в Азії метрополітен, а в 1978 році в Києві стала до ладу перша лінія швидкісного трамвая.

30 грудня 39 року в Римі, Італія, народився Тит Флавій - римський імператор з династії Флавіїв, який правив в 79-81 рр. Став першим імператором в історії Риму, який успадкував владу у рідного батька. За життя він проявив себе як підкорювач Єрусалиму в ході Іудейської війни. В епоху Нового часу Тит став головним героєм ряду творів мистецтва і в тому числі багатьох опер, найзнаменитіша з яких - «Милосердя Тита» Моцарта.

30 грудня 1264 року в місті Холм (нині - Люблінське воєводство, Польща) помер Данило Романович - король з династії Романовичів, правитель Галицько-Волинського князівства. Національний герой України. Князь волинський, галицький, Київський, король Русі. Син князя Романа Великого і візантійської принцеси, дочки імператора Ісаака II Ангела - Єфросинії-Анни. Він належав до старшої до династії Романовичів (Рюриковичів).

Джерело: discoverukraine.com.ua
Джерело: discoverukraine.com.ua

30 грудня 1678 року в місті Еттінгтон (Ворикшир, Велика Британія) народився Вільям Крофт - англійський композитор і органіст епохи бароко. Відомий як автор сонат для скрипки, блокфлейти, сюїт для клавесина, але головним чином - як майстер церковної поліфонії. Разом з Генрі Перселлом він справив значний вплив на розвиток духовної музики в Англії кінця XVII ст. Восени 1714 року автор написав музику для похорон королеви Анни і для коронації Георга I.

30 грудня 1819 року в місті Нойруппін, Німеччина, народився Теодор Фонтане - німецький письменник і поет, найбільш помітний представник реалізму в німецькій літературі XIX ст.

30 грудня 1853 року США купила в Мексиці південну частину штатів Арізона і Нью-Мексико за $10 млн. На початку 1850-х рр. у американського уряду виникла ідея будівництва залізниці вздовж 32-ї паралелі. Частина майбутньої магістралі намічалася між річками Ріо-Гранде, Хіла і Колорадо. Долина належала Мексиці і посланнику США в тій країні Дж. Гадсдену було доручено її ... купити.

30 грудня 1865 року в Бомбеї, Індія, народився Редьярд Кіплінг - перший англійський письменник. Його кращими творами вважаються «Книга джунглів» («The Jungle Book»), «Кім» («Kim»), а також численні вірші. У 1907 році Кіплінг стає першим англійцем, який отримав Нобелівську премію з літератури. У цьому ж році він удостоюється нагород від університетів Парижа, Страсбурга, Афін і Торонто. Удостоєний також почесних ступенів Оксфордського, Кембриджського, Единбурзького і Даремського університетів.

Джерело: Pinterest
Джерело: Pinterest

30 грудня 1869 року в місті Суенмор (Хемпшир, Велика Британія) народився Стівен Лікок - канадський письменник англійського походження, економіст, який мав вчений ступінь доктора філософії.

30 грудня 1888 року в Кракові, Австро-Угорщина, народився Еугеніуш Квятковський - польський політик і економіст.

30 грудня 1906 року в місті Коломия (нині - Івано-Франківська область) народився Святослав Гординський - український художник, графік, поет, мистецтвознавець, журналіст, громадський діяч. У 1944 році він емігрував на Захід і в Мюнхені заснував Союз праці українських художників. Згодом художник перебрався до США, де заснував Об'єднання художників-українців в Америці, організував велетенську виставку українських художників-американців, опублікував каталог - своєрідну енциклопедію українського малярства в Сполучених Штатах.

30 грудня 1903 року в театрі «Ірокуз», розташованому між Діаборн-авеню і Стейт-стріт в діловому центрі Чикаго (Іллінойс, США) від загоряння під час музичного спектаклю «Синя борода» загинули 602 людини. Це була найтрагічніша за наслідками пожежа в одній будівлі за всю історію США.

30 грудня 1905 року француз Віктор Емері на автомобілі «Darracq», з бензиновим двигуном, встановив новий світовий рекорд, поблизу міста Арле-Салон (Франція) розвинувши швидкість 176,46 км/ч.

30 грудня 1921 року на сцені Чиказької міської опери (Chicago Civic Opera) під керуванням самого композитора вперше була виконана опера «Любов до трьох апельсинів» Сергія Прокоф'єва, написана за мотивами однойменної казки Карло Гоцці. Спектакль, до речі, був представлений на французькій мові.

30 грудня 1927 року в Токіо між районами Уено і Асакуса почав діяти перший в Азії метрополітен, який компанія «Tokyo Underground Railway (R)» почала будувати 1920 році.

Джерело: Old Tokyo
Джерело: Old Tokyo

30 грудня 1928 року в місті Маккомб (Міссісіпі, США) народився Бо Діддлі - американський співак, гітарист, автор пісень. Один з піонерів рок-н-ролу, який привніс в популярну музику ряд змін, включаючи енергійні гітарні ритми і прискорені переходи. Бо Діддлі прийнято вважати одним з основоположників рок-музики («The Originator»), якого відзначили почесною премією «Grammy» за життєві досягнення, і одним з двадцяти найбільших музикантів в історії рок-н-ролу (журнал «Rolling Stone»). У 2005 році він відзначив 60-річчя музичної кар'єри гастролями по Австралії і Європі. 2 червня 2008 року в результаті серцевого нападу музикант помер в лікарні Арчер, Флорида. Він введений в Зал Слави рок-н-ролу.

30 грудня 1930 року в Артемівську, Донецька область, народилася Аліна Волкова - українська оперна і концертна співачка. Народна артистка України.

30 грудня 1940 року в місті Шкодер, Албанія, помер Джерджі Фішта - діяч албанського національно-культурного просвітництва, албанський поет, перекладач, католицький священик, член чернечого ордену францисканців. Літературна діяльність Джерджі сприяла розвитку літературної албанської мови в його гегському варіанті.

30 грудня 1944 року в селі Везле, Франція, помер Ромен Роллан - французький письменник, громадський діяч, вчений-музикознавець, театрознавець, мистецтвознавець. Лауреат Нобелівської премії з літератури «за високий ідеалізм літературних творів, за співчуття і любов до істини». Автор романів «Жан-Крістоф», «Кола Брюньйон», «Зачарована душа», «Махатма Ганді», «Життя Бетговена», «Життя Мікеланджело», «Життя Рамакрішни», «Життя Вівекананди».

Джерело: gallica.bnf.fr
Джерело: gallica.bnf.fr

30 грудня 1946 року в Чикаго (Іллінойс, США) народилася Патті Сміт - американська співачка і поетеса, яку прийнято називати «хрещеною мамою панк-року» завдяки її дебютному альбому «Horses», який зіграв суттєву роль в утворенні цього жанру. Перші кроки в музиці вокалістка зробила в 1970-х рр. на сцені нью-йоркського клубу «CBGB», поряд з іншими музикантами нової хвилі. Найбільш відома пісня Патті Сміт «Because Тhe Night» була написана з Брюс Спрінгстіном і піднялася до двадцятки «Billboard Hot 100». У 2005 році рок-легенду нагородили французьким Орденом мистецтв і літератури, а в 2007 році ім'я ввели в Зал Слави рок-н-ролу.

30 грудня 1947 року під тиском комуністів останній король Румунії Міхай I зрікся престолу.

30 грудня 1947 року в місті Бірмінгем, Велика Британія, народився Джефф Лінн - британський рок-співак, мультиінструменталіст, автор пісень, аранжувальник, продюсер. Лауреат «Grammy», який знайшов світову славу як вокаліст і лідер англійської симфо-рок-групи «The Electric Light Orchestra». Він був також учасником суперпроекту «The Traveling Wilburys». У 2008 році «The Washington Times» назвала Джеффа Лінна четвертим найвидатнішим продюсером в історії музики.

30 грудня 1951 року у Володимирі народилася Наталія Філіппова (за чоловіком - Дружбинська) - українська поетеса. Лауреат Всеукраїнського літературного конкурсу авторів, які пишуть російською мовою (2005), Міжнародної літературної премії імені Великого князя Юрія Долгорукого (2008), конкурсу одного вірша Національної спілки письменників України (2012). Лауреат Міжнародного конкурсу «Слов'янські традиції літератури і культури-2012» в Празі. Член Національної спілки письменників України (2014 року).

30 грудня 1957 року в Києві помер Михайло Шаронов - художник, педагог, професор (1937). Ректор Київського художнього інституту (1944-1951). Заслужений діяч мистецтв УРСР (1943).

30 грудня 1974 року в Івано-Франківську народилася Ірма Вітовська - українська актриса театру і кіно. Заслужена артистка України (2016). Працювала в Молодому театрі (1998-2016), відома за роллю Лесі в телесеріалі «Леся+Рома». Також знялася у фільмах «Дідусь моєї мрії», «Метелики», «Нюхач», «Трубач», «Останній москаль».

30 грудня 1975 року кращим футболістом Європи 1975 року в опитуванні французького тижневика «France Football» був визнаний гравець «Динамо» (Київ) Олег Блохін.

30 грудня 1975 року в місті Сайпресс (Каліфорнія, США) народився Тайгер Вудс - американський гравець у гольф, 14-разовий переможець турнірів «Мейджор» (№2 в історії, після Джека Ніклауса з 18-ю перемогами). Спортсмен року «Laureus World Sports Awards»: 2000, 2001. За кар'єру він виграв 77 турнірів PGA Тура і 39 турнірів Європейського туру. Перший спортсмен - мільярдер, але більшу частину грошей (90%) заробив не на гольф-полі, а на рекламі.

Фото: Xinhua/Укрінформ
Фото: Xinhua/Укрінформ

30 грудня 1977 року в Чикаго помер Джеймс Берк «Сент-Луїс Джиммі» Оден - американський блюзовий співак і автор пісень. Виступав на сцені більше тридцяти років, написавши кілька пісень для самого Мадді Вотерса. Найвідомішим блюзом стала його пісня «Going Down Slow».

30 грудня 1978 року в Києві стала до ладу перша лінія швидкісного трамвая, побудована за ініціативою двох ентузіастів міського електротранспорту - Володимира Веклича та Василя Дьяконова.

30 грудня 1980 року на вулиці Саксаганського, 95-Б, в Києві відкрився музей видатного українського композитора Миколи Лисенка, розташований в колишньому будинку вчителя Миколи Гвоздика, де з серпня 1894 року по листопад 1912 року скромний музикант знімав 2-й поверх.

30 грудня 1987 року в Києві померла Ірина Стешенко - українська театральна актриса, письменниця, перекладач. Учениця видатного українського театрального режисера Леся Курбаса.

30 грудня 1997 року в Токіо, Японія, помер Сіньїчі Хоші - японський письменник-фантаст. За все життя він написав більше ніж тисяча творів за що був прозваний королем коротких оповідань. Прозаїк став публікуватися з середини 1960-х рр.

30 грудня 1999 року 33-річний фанат-переслідувач Майкл Абрам проник в будинок Джорджа Харрісона на Гаваях і завдав рок-зірці кілька ножових поранень.

Фото: rollingstone.com
Фото: rollingstone.com

30 грудня 2003 року в Києві померла Лідія Компанієць - українська письменниця, поетеса, сценарист.

30 грудня 2004 року в Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США) помер Арті Шоу (власне - Arthur Jacob Arshawsky) - американський джазовий кларнетист, диригент, композитор і письменник, один з найбільших музикантів «ери свінгу». Лідер власного біг-бенду.

30 грудня 2006 року в Багдаді, Ірак, був захоплений американськими військами і страчений за вироком Верховного суду Іраку, Саддам Хусейн - президент Іраку (1979-2003).

30 грудня 2008 року в Торонто, Канада, помер Василь Верига - український громадський діяч, історик, журналіст, редактор. Член Об'єднання українських письменників «Слово».

30 грудня 2010 року під час концертного туру в готелі «Ambassador», Санкт-Петербург, раптово помер Роберто Альфонсо «Боббі» Фаррелл - голландський діджей, танцюрист, бек-вокаліст, більш відомий як учасник групи «Boney M».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-