25 грудня: народний календар і астровісник

25 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Кого вижене Спиридон Сонцеворот, кого не з’їдять миші та спимо без задніх ніг

Сьогодні понад мільярд християн святкує Різдво Христове, а в нас – Спиридона Тримифунтського чудотворця, якого в народі називали Сонцеворотом. За довголітнім народним прогнозуванням, це був найхолодніший день грудня, бо «сонце переходить на другий бік», а тому небесне світило, буцімто, в цей день зодягається у святковий жупан і, зручно вмостившись на санях, від’їздить до теплих країв, а зима, порадувавшись цьому, натягує ведмежу шкуру і волочиться цілу ніч під вікнами. У дохристиянські часи цієї ночі палили вогнища, а вдосвіта, зустрівши перші промені сонця, виходили на околиці і дуже голосно кричали. У цей день намагалися не працювати, щоб «миші не їли соломи», тому обкурювали димом оселі, бо «Святий Спиридон всю нечистоту гоне з хати вон». Найбільше остерігалися свердлити, бо «будуть черв’яки нападати». Ставили гілочки вишень у відро з землею: якщо розів’ються на Різдво, то вродить гарно садовина. А курей, аби добре неслися, годували з зерна, насипаного у правий рукав. «Якщо ніч на Спиридона ясна, то зима буде холодна, а літо жарке; якщо темна – то зима тепла, а літо похмуре», - казали селяни. Спиридонові Тримифунтському моляться про зцілення від хвороб та вигнання бісів.

Іменинники цього дня Олександр і Спиридон.

18 і 19-ий місячні дні. Місяць у Леві. Чудовий святковий день, але не забудьте гарненько виспатись: сон впливає на кожну клітинку нашого організму набагато сильніше, ніж ми думаємо. Це справжній неоціненний дарунок матінки-природи людству, який допомагає нам протистояти смерті. Сон набагато важливіший для нас навіть за дієту чи фізичні вправи. Недосипання руйнує імунну систему, вдвічі підвищуючи ризик захворюваності на рак, а ще може призвести до такого грізного захворювання як Альцгеймер. Абсолютно безкоштовно й непомітно перелаштовуючи емоційні нейронні ланцюжки, сон дозволяє нам сміливо зустрічати соціальні та психологічні виклики кожного наступного дня. Він впливає на тривалість нашого життя, на наше здоров’я, безпеку, якість виконаної праці, на навчання. Міцний 8-годинний нічний сон – прекрасний спосіб стати розумнішим, привабливішим і щасливішим!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1969 році: -21,0, а найтеплішим у 2014 – +8,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-