Експерти розповіли, як покращилося життя українців

Експерти розповіли, як покращилося життя українців

Дослідження
Укрінформ
Самопочуття українців у суспільстві стає дедалі сприятливішим, що зафіксував Інтегральний Індекс Соціального Самопочуття (ІІСС-20), який 2018 року вперше перетнув позначку умовного нуля - 40 балів.

Про це повідомила старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час презентації загальнонаціонального опитування населення України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В Інституті соціології є Інтегральний Індекс Соціального Самопочуття - комплексний показник, який вимірюється за основі 20 параметрів, що стосуються задоволення як матеріальних, так і соціальних потреб людей. Діапазон шкали соціального самопочуття - від 20 до 60 балів; де 40 балів - середнє значення шкали (умовний нуль), який свідчить про рівновагу позитивних і негативних оцінок. Якщо ми подивимося на графік, то побачимо, що попри всі проблеми, які є в нашому суспільстві, індекс поступово підвищується, і в цьому році ми досягли 40,7 бала. Тобто ми вийшли нарешті на цей показник", - сказала Бекешкіна.

За її словами, щодо кожного з 20-ти питань за самооцінками респондентів "у нас усе потроху ставало краще".

"Якщо торік медичної допомоги не вистачало 53% громадян, то зараз таких 45% - це теж багато, але вже менше. Людям не вистачало можливості повноцінно проводити відпустку: в 2017 році не вистачало 72%, зараз їх 54% - це теж багато, але маємо реальне покращення. Повноцінного дозвілля минулого року не вистачало 49%, зараз 44%. Не вистачало можливості харчуватися відповідно до своїх смаків: в 2017 році 52%, зараз - 43%. Модного та красивого одягу торік не вистачало 35%, зараз - 29%. Тобто по всіх параметрах поступово йде поліпшення. Я би сказала: ми повземо потихеньку, але в правильному напрямку", - наголосила соціолог.

Вона додала: щодо матеріального стану ми розуміємо, що все погано, але, за даними соціологічного опитування, порівняно з минулим роком дохід на одного члена сім'ї (це і пенсії, і стипендії, і зарплати) зріс на 800 гривень. Тих, кому не вистачає на харчі, торік було 4%, зараз 3%. Таких, кому вистачає лише на продукти харчування, торік було 42%, в цьому - 32%.

"Щодо зростання. Тих, кому загалом вистачає на прожиття, в 2017 році було 32%, зараз 40%. Кому вистачає на все необхідне, але їм не до заощаджень, у 2017 році було 11%, зараз - 18%. Тобто, з одного боку, люди незадоволені, тому що вони очікували більшого, і ці очікування не справджуються, але зростання очевидне, зміни на краще є", - зазначила Бекешкіна.

Читайте також: Соціологи з’ясували, наскільки українці довіряють армії

Водночас вона наголосила: надзвичайно важливо те, що серед почуттів, які відчувають громадяни, коли думають про майбутнє України, домінуючою залишається надія - так відповіли 43% опитаних.

Загальнонаціональне опитування населення України проводилося на замовлення Інституту соціології НАН України 13-29 вересня 2018 р. за квотною вибіркою, репрезентативною за параметрами регіону, типу населених пунктів, статі та віку. Польовий етап дослідження здійснював Благодійний фонд "Інтелектуальна перспектива". Усього було опитано 1800 респондентів в усіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-