Календар на всю голову. 23 грудня

Календар на всю голову. 23 грудня

Укрінформ
Цього дня 1954 року відбулася перша успішна пересадка нирки в світі, а 1972 року через 72 дня після катастрофи літака рейсу 571 «Air Force» в Андах врятували 16 жертв аварії.

23 грудня 770 року в провінції Хенань, КНР, помер Ду Фу - великий китайський поет. Один із найвидатніших письменників династії Тан.

23 грудня 1689 року в місті Тьйонвіль, Франція, народився Жозеф Боден де Буаморт'є - французький композитор. Його авторські твори відрізняються різноманітністю музичних тем, ритмічною своєрідністю і витонченістю.

23 грудня 1722 року в місті Штрьопста, Швеція,  народився Аксель Кронстедт - шведський хімік і мінералог. У 1751 році йому вдається вперше виділити екстракцією елемент нікель.

23 грудня 1732 року в місті Престон, Велика Британія, народився Річард Аркрайт - великий англійський текстильний промисловець, винахідник, власник численних патентів в області прядіння. Винахідник об'єднав в єдине ціле: джерела енергії, верстати, нову для свого часу сировину - бавовну, що дозволило йому вперше в історії створити масове виробництво пряжі. Фабрика Аркрайта в Кромфорді вважається першою в світі фабрикою сучасного типу.

Жан-Франсуа Шампольон
Жан-Франсуа Шампольон

23 грудня 1790 року в місті Фіжак, Франція, народився Жан-Франсуа Шампольон - французький історик-орієнталіст, лінгвіст, засновник єгиптології. Завдяки проведеній ним розшифровці тексту Розетського каменю 14 вересня 1822 року стало можливим читання єгипетських ієрогліфів.

23 грудня 1802 року в місті Кесвік, Камбрія, народилася Сара Кольрідж - англійська поетеса. У 1837 році з'явилася чарівна казка «Фантазміон», яка зустріла надзвичайно співчутливе ставлення в англійській критиці завдяки багатству поетичної мови.

23 грудня 1805 року в місті Шерон (шт. Вермонт, США) народився Джозеф Сміт - американський релігійний діяч, засновник і перший президент Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів (1830-1844), засновник руху Святих останніх днів, кандидат в президенти США (1844).

23 грудня 1834 року в місті Бат, Англія, помер Томас Мальтус - англійський священик і вчений, демограф і економіст, автор теорії, згідно з якою неконтрольоване зростання народонаселення повинно призвести до голоду на Землі. Мальтус був обраний одночасно членом Королівського товариства і членом Французької Академії. Засновник Клубу Політичної Економії і один із засновників Лондонського статистичного товариства. Термін «мальтузіанство» походить від його прізвища.

Джеймс Прічард
Джеймс Прічард

23 грудня 1848 року в Лондоні, Велика Британія, помер Джеймс Прічард - англійський лікар, фізіолог. Закінчив медичний факультет Единбурзького університету (1810). Працював лікарем у Брістолі, Англія. Автор популярних праць з «природної історії людини». Прічард першим об'єднав всі раси і народи Землі під єдиною назвою «homo sapiens».

23 грудня 1867 року в місті Дельта (Луїзіана, США) народилася Сара Вокер - одна з національних героїнь США, перша темношкіра мільйонерка, народжена в сім'ї колишніх рабів. Сара створила для жіночої половини людства одне з найважливіших винаходів - засіб для випрямлення кучерявого негритянського волосся.

23 грудня 1873 року у Львові утворено Літературне товариство імені Т. Г. Шевченка, яке в 1892 році перейменоване в Наукове товариство імені Т. Г. Шевченка.

23 грудня 1907 року в селі Жванець (нині - Кам'янець-Подільський район, Хмельницька область) народився Панько (Пантелеймон) Педа - український поет, перекладач. Активіст українського автокефального руху на Поділлі, півчий УАПЦ. Його вірші «День-ніч», «Молодь революції», «Україна» - з спершого авторського збірника «Перший «рейд» (1931).

П'єр Жуль Сезар Жансен
П'єр Жуль Сезар Жансен

23 грудня 1907 року в місті Медон, Франція, помер П'єр Жуль Сезар Жансен - французький астроном, член Паризької АН (1873), член Лондонського королівського товариства (1875), директор обсерваторії. Він першим відкрив новий хімічний елемент - гелій на Сонці.

23 грудня 1912 року французький журнал «La nouvelle revue française» відмовив письменникові Марселю Прусту в публікації уривка з першого роману «На Сваннову сторону» з епопеї «У пошуках втраченого часу». Книгу відмовилися видати також два видавництва - «Фаскель» («Les Éditions Fasquelle») і «Оллендорф» («Les Éditions Ohlendorf»). Друкувати дивну рукопис на сімсот з гаком листів відмовився навіть Андре Жид (André Paul Guillaume Gide; 1869-1951), який в той час служив редактором у видавництві «Галлімар» («Les Éditions Gallimard»). В наступному році Пруст випустив роман за власні кошти.

23 грудня 1916 року в Мілані, Італія, народився Діно Різі - італійський кінорежисер, один з провідних комедиографів країни, сценарист, актор. Він поставив картини «Запах жінки», «Операція «Святий Януарій», «Дружина священика», «Журналіст з Риму» та ін.

Гельмут Шмідт
Гельмут Шмідт

23 грудня 1918 року в Гамбурзі, Німеччина, народився Гельмут Шмідт - німецький політичний діяч, соціал-демократ. П'ятий федеральний канцлер ФРН (1974-1982).

23 грудня 1921 року в США під виглядом біженця з Італії нелегально прибув майбутній бос американської мафії, 19-річний Карло Гамбіно, який став прообразом головного героя кіносаги «Хрещений батько».

23 грудня 1924 року в Харкові народився Михайло Водяний - артист оперети, кіноактор і театральний режисер, співак. Художній керівник і директор Одеського театру музичної комедії, який тепер носить його ім'я. У 1976 році він став першим артистом оперети, який отримав звання народного артиста СРСР. Основні ролі в кіно - «Ескадра йде на захід», «Весілля в Малинівці», «Будні карного розшуку», «Одинадцять надій», «12 стільців», «Особливо небезпечні» та ін.

23 грудня 1925 року в місті Девіль-ле-Руан, Франція, народився П'єр Береговуа - французький політик-соціаліст українського походження, 161-й прем'єр-міністр Франції (1992-1993).

Віталій Кирейко
Віталій Кирейко

23 грудня 1926 року в смт. Широке, Дніпропетровська область, народився Віталій Кирейко - український композитор, педагог, музично-громадський діяч, заслужений діяч мистецтв УРСР, народний артист УРСР, лауреат премії імені М. В. Лисенка, Доцент, професор Київської консерваторії. Кандидат мистецтвознавства.

23 грудня 1927 року в місті Лаздіяй, Литовська Республіка, помер Мотеюс Густайтіс - поет, перекладач, літературознавець, католицький священик, педагог. Родоначальник литовського символізму, перший перекладач Шарля Бодлера на литовську мову, перший литовський літератор, який отримав вчений ступінь доктора наук за дисертацію з філології.

23 грудня 1928 року в Полтаві народився Григорій Куляба - український диригент, заслужений діяч мистецтв УРСР. Художній керівник і головний диригент Державної заслуженої капели бандуристів УРСР. З 1983 року він працював в Укрконцерті, а з 1993 року - художній керівник групи солістів Національної радіокомпанії України.

Чет Бейкер
Чет Бейкер

23 грудня 1929 року в місті Єль (Оклахома, США) народився Чет Бейкер - американський джазмен, видатний трубач і вокаліст, керівник ряду комбо. Він став першим білим трубачем, що грав кул-джаз. У вокальній манері Чета домінувала м'яка лірика, адже артист мав надзвичайно високий, майже юнацький голос.

23 грудня 1929 року в місті Балта, Одеська область, народився Володимир Шевченко - український оператор і режисер. Заслужений діяч мистецтв Української РСР (1976). Лауреат Державної премії УРСР. Режисер «Укркінохроніки».

23 грудня 1931 року в Харкові помер Микола Бокаріус - вчений, один із засновників судової медицини і криміналістики. Автор низки монографій і підручників з судової медицини.

23 грудня 1933 року в місті Токіо, Японія, народився Акіхіто - правлячий імператор Японії, 125-й в династії. В даний час Акіхіто є єдиним в світі правлячим імператором.

23 грудня 1947 року був випущений Указ Президії Верховної ради СРСР «Про оголошення 1 січня неробочим днем».

23 грудня 1947 року американськи фізики Вільям Шоклі, Волтер Браттейн і Джон Бардін з «Bells 'Laboratories» вперше офіційно продемонстрували діючий біполярний транзистор - електронний прилад з напівпровідникового матеріалу. Згодом ці вчені отримали Нобелівську премію з фізики.

23 грудня 1954 року Рональд Херрік пожертвував нирку брату-близнюку Річарду, що уможливило першу успішну пересадку нирки в світі. Трансплантація була виконана в госпіталі імені Пітера Бента Брігема в місті Бостон, Массачусетс (нині - підрозділ «Brigham & Women's Hospital», у просторіччі «Брігем»), клінічна лікарня Медичної школи Гарвардського університету. Це дозволило Річарду Херріку прожити ще вісім років.

Карла Бруні
Карла Бруні

23 грудня 1968 року в місті Турин, Італія, народилася Карла Бруні - французька топ-модель італійського походження, композитор, поетеса-піснярка, співачка, а також екс-перша леді Французької республіки. Третя дружина 23-го президента Франції Ніколя Саркозі.

23 грудня 1972 роки після трьох потужних поштовхів магнітудою 6,2 бала за шкалою Ріхтера столиця Нікарагуа - Манагуа, була зруйнована. Загинуло понад 10 тисяч осіб.

23 грудня 1972 року через 72 дня після катастрофи літака рейсу 571 «Air Force» в Андах було врятовано 16 жертв аварії. На основі цих подій у 1993 році режисер Френк Маршалл зняв фільм «Живі», а Фернандо Паррадо написав книгу мемуарів «Чудо в Андах».

23 грудня 1977 року №1 в хіт-параді американського журналу Billboard позначилася пісня «How Deep Is Your Love» поп-тріо «Bee Gees», що входила в звукову доріжку до фільму «Saturday Night Fever».

23 грудня 1978 року в Варшаві, Польща, помер Мечислав Павликовський - польський актор українського походження. Основні роботи в кіно: «Гангстери і філантропи», «Пан Володийовський» та ін.

23 грудня 1983 року Жанн Саве стала першою жінкою, призначеною генерал-губернатором Канади.

23 грудня 1990 року на всенародному референдумі 85% громадян Словенії проголосували за незалежність країни від Югославії.

23 грудня 1991 року незалежність України визнали Казахстан, Ліхтенштейн, Швейцарська Конфедерація та Коста-Ріка.

23 грудня 2007 року в місті Міссісога, Канада, помер Оскар Пітерсон - джазовий піаніст, композитор, керівник тріо, викладач і один з найвидатніших піаністів-віртуозів джазу.

Перше фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-