MustRead на Новий рік та Різдво: 20 святкових книжок

MustRead на Новий рік та Різдво: 20 святкових книжок

Огляд
Укрінформ
Багато свят - багато вихідних! А, отже, є час на читання! Підготували для Вас добірку святкових книжок на будь-який смак.

"Про Грінча, який украв Різдво" Доктор Сьюз

Фото: Instagram @knygolove

Що є найбільшим Різдвяним дивом? Не подарунки та ласощі, а світло добра й любові, яке запалює в серцях це чудове свято. Сила Різдва настільки велика, що може перевиховати навіть злого Грінча. Якось, напередодні свята, він вирішує вкрасти у мешканців міста Хтовіль Різдво іграшки, наїдки та навіть ялинки. Грінча дратує радість і сміх інших. Чому? 

Але, здійснивши свій задум, Грінч розуміє, що не зміг зіпсувати свято, адже воно має дещо більше, ніж яскраві атрибути. "Про Грінча, який украв Різдво" відомий твір Доктора Сьюза, що вийшов далекого 1957 року, здобувши величезну популярність серед маленьких читачів. Книжка стала основою для кількох мультфільмів, а також екранізації, головну роль в якій зіграв відомий комедійний актор Джим Керрі. 

"Одного разу на Різдво" Д. Сільвер

Фото: Yakaboo

Чи можна зустріти кохання на автобусній зупинці? Лорі зустріла... Від пронизливого погляду незнайомця її серце шалено забилося. Однак автобус рушив, а хлопець так і лишився на зупинці. І в душі Лорі... Минув рік пошуків, мрій та надій на диво. Дівчина дізнається, що її подруга Сара незабаром вийде заміж. На різдвяній вечірці вона знайомить Лорі зі своїм хлопцем Джеком. У ньому Лорі впізнає незнайомця з зупинки, якого так шукала... Та відтепер вони можуть бути лише друзями. Минає кілька років, Джек і Сара щасливі разом, а Лорі все ще не може забути про свої почуття. І одного разу Джек зізнається, що тоді на вечірці впізнав Лорі, що згадує її погляд і досі… Та краще б вона не чула цієї правди. Бо хіба ж тепер їм можна бути разом?..

"Різдвозавр" Том Флетчер

Фото: Instagram @zlatkacomua

Це найдивовижніша і найнеймовірніша різдвяна історія, яку тільки можна собі уявити. Хлопчик Вільям просить у Санти на Різдво динозавра і навіть не підозрює, чим обернеться його прохання. Гортаючи сторінки цієї веселої динамічної пригодницької книжки британського письменника і музиканта Тома Флетчера, ви довідаєтеся, хто допомагає Санті на Північному полюсі і хто намагається вполювати північних оленів, як з ненависті народжується дружба і чому містер Трандл понад усі свята любить Різдво. І, звісно, познайомитеся з найфантастичнішим книжковим героєм – Різдвозавром.

Читайте також: "Теплі" книжки до Різдва та Нового року

"Різдвяна історія" Чарльз Діккенс 

Фото: Instagram @greenadine_books

Опублікований у середині грудня 1843 року шеститисячний наклад "Різдвяної пісні" розійшовся ще до Різдва, та й наступні наклади розкупили дуже швидко. Внутрішній "поштовх" дав англійцям Чарльз Діккенс своєю "Різдвяною піснею" – саме вона внесла в святкування потужний животворний дух морального й духовного очищення, доброчинності та єднання всіх людей у любові до Спасителя. Своєю повістю Діккенс заклав­ основи своєрідної "різдвяної філософії", яка культивується відтоді не лише в Англії, а й у всьому Західному світі.

"Най сніжить" Джон Грін, Морін Джонсон, Лорін Міракл

Фото: Instagram @_book.ashka_

Завдяки трьом популярним підлітковим авторам ця книжка випромінює святкову магію. Три автори — три чудово поєднаних між собою оповідки про кохання, романтику і поцілунки, від яких аж подих перехоплює.

"День народження ялинки" Оксана Була

Фото: Видавництво Старого Лева 

Усі дерева народжуються влітку. Серед них і ялинки. Ялинковий туконі дбає, щоб до зими вони підросли і зміцніли. Проте одна ялинка виростає таки серед зими, і завжди невідомо, де ж вона з’явиться. Лише куріпковому туконі під силу знайти її. Отож, коли народжується особлива ялинка, її прихід святкують усі лісові мешканці. Адже це особливий день — день народження всіх туконі.

Чудова книжка-картинка відомої української художниці Оксани Були запросить малюків у зимову казку і навчить берегти природу разом з добрими духами лісу – туконі.

Читайте також: Десять "найЖАХливіших" книжок до Геловіну

"Містерія Різдва" Соломія Савка

Фото: Видавництво Старого Лева 

Ця книжка — про тепло і затишок родинного свята. Про цінності та традиції, що єднають покоління. Бо Різдво — найтаємничіше та найочікуваніше свято для українців. Ця книжка, немов та торба міхоноші, наповнена рецептами святвечірніх страв, колядками і віршами, без яких немислиме святодійство Різдва. Вона стане чудовим подарунком вашим рідним та близьким і допоможе власноруч створити атмосферу свята у вашому домі.

"Різдво у лісі" Ульф Старк

Фото: Instagram @stary_lev

Герой цієї книжки – гном Буркотун, розсердившись через втрачену шапку і рукавиці, не хотів святкувати Різдво. Та попри буркотливий характер і невдоволення усім довкола напередодні свята Буркотун робить багато дрібних і великих добрих справ. Він рятує джмеля, який може загинути від холоду. А ще – дає прихисток кроленятам, що в завірюху відбилися від дому, шукаючи гнома, без якого Різдво не настане.

Чи вдасться вухастикам зустріти свято в родинному затишку – читайте у різдвяній казці відомого шведського письменника Ульфа Старка, яку дивовижно проілюструвала Ева Еріксон.

"Львів. Смаколики. Різдво" Д. Корній, А. Рогашко та ін.

Фото: Instagram @irenkarakots

У кожній з цих історій – народження… Нового почуття, нової надії, нового змісту, нових спогадів… У святковій різдвяній колотнечі на площі Ринок вони можуть раптово опинитися поряд з вами – герої цих оповідань, що кохали, страждали, раділи. Це наче уривки сповіді, випадково підслуханої у затишній кав’ярні за філіжанкою духмяної кави та теплим марципаном… Наче святковий львівський пляцок, де яскравими начинками, з любов’ю зібраними добрими чарівницями-господинями, українськими письменницями Вікторією Гранецькою, Дарою Корній, Тетяною Белімовою, Нікою Нікалео та іншими, стануть надія, романтика, вірність та віра в народження нового життя.

Читайте також: Girl power: 12 книжок про сильних жінок

"Подарунок від святого Миколая" Дзвiнка Матiяш

Фото: Instagram @krisbooklife

Щороку Олесь нетерпляче чекає приходу святого Миколая. Та ось після розмови з однокласниками у серце хлопчика закрадається сумнів: чи справді святий існує? Може, дарунки ховають під подушку батьки? Олесь дуже засмучений, та його чекає справжнє диво. Святий приходить до нього і запрошує в найдивовижнішу мандрівку у вічному часі. А ще наділяє особливим даром...

"19 різдвяних історій"

Фото: Instagram @stary_lev

Див забагато не буває, правда? І коли ж на них чекати, як не на Різдво? Адже це час безцінних подарунків, фантасмагорії та химерних пригод, час, який повертає нас у дитинство та відкриває нові сенси дорослішання. Це пора пошуку умиротворення та батьківського тепла, пора, коли самотність переживаєш особливо гостро. І саме в цей час повсякденність можуть наповнювати чудеса, а іскри любові запалюють життя з новою силою.

19 сучасних українських письменників написали історії про те, яким різним буває Різдво. Про те, яким різним буває життя.

"Різдво у смурфів" Peyo

Смурфики теж святкують Різдво! Але при цьому, звичайно ж, не може обійтися без різноманітних пригод — іноді веселих, іноді не дуже. Та оскільки це Різдво, та ще й у чарівній країні, усі ці пригоди завжди добре закінчуються.

Читайте також: 15 книжок до Дня матері

Збірка оповідань"Різдво через Збруч" 

Різдвяна пора — завжди особлива. Це час, коли кожен по-своєму шукає, подібно до біблійних мудреців, особливу яскраву зорю, що здатна зігріти душу і вказати шлях до затишку, злагоди і вмиротворення. Часи змінюються, а от прагнення вільно жити у мирі, любові і з чистою совістю — незмінне. Низка українських авторів — Ольга Деркачова, Лора Підгірна, Наталка Михно, Андрій Павловський, Софія Пасічник, Олег Вітвіцький та Віоліна Ситнік — у формі короткої прози дарують читачам неперевершений букет емоцій і змогу відчути багатогранність Різдва.

Як, попри тривалі образи, подарувати хворій близькій людині зимове свято у липні? Чи можливо за короткий час на самоті переосмислити минуле і зустріти свято з оновленим світобаченням? Чи правда, що дітям дано бачити більше і що уявні друзі іноді не такі вже й уявні? Якими стравами здавна зустрічають свято на заході нашої держави? Все це і навіть більше ви знайдете на сторінках збірки "Різдво через Збруч".

"Диво на Різдво" Дара Корній

Фото: Instagram @coffee_with_hemingway

У різдвяну ніч стаються дива: зорі сяють яскравіше, зимове повітря набуває казкового присмаку, починаються найцікавіші пригоди. Завжди хочеться подовжити цю радість, вловити невагомий, особливий різдвяний настрій. Зробити це дуже просто — різдвяний дух є в кожному оповіданні цієї збірки. Поряд з її героями відчуваєш красу і магію свята. Вони залюбки стають провідниками у світ, сповнений добра та любові. Ці історії солодкі, як мандаринки, зігрівають, як імбирний чай з медом, дарують надію, як перша різдвяна зірка. 

"Дівчинка, яка врятувала Різдво" Метт Гейґ

У Батечки Різдва майже все готово для наступного кругосвітнього рейду з подарунками. Але чогось не вистачає, в повітрі забракло магії. Батечко Різдво запізнюється і дівчинка Амелія втрачає останні сподівання. Бо важко не втрачати надію коли все геть погано.

А в цей час Ельфгельм потерпає від нападу тролей. Чи всі ці нещастя випадкові? Чи хтось прикладає зусиль аби нашкодити Різдву? Різдво треба рятувати!

Читайте також: Гузар, Малевич, Сорос: 10 книжок від видавництва "Фоліо"

"Різдвяний янгол" Ярослава Терлецкая, Галина Петросаняк

Фото: Instagram @books.tiana

Ці історії переносять у Карпати і в Різдво, як машина щастя. Адже саме там щастя було найоднозначнішим — у карпатському дитинстві Ярослави Терлецької і Галини Петросаняк. Тут органічно сплітаються казкові сюжети, гуцульський дух і старовинні коляди. Ця книжка зігріє душу і дітей, і дорослих.

Розмальовка "Мільйон різдвяних котів" Джон Бігвуд

Фото: Instagram @ranokcomua

Улюблені герої в улюбленому форматі. Багато кумедних сюжетів,гумору та посмішок. Генератор святкового настрою. Оригінальний подарунок на свята.

Новорічний вімельбух "Що приховує Різдво?"

Велетенський пізнавальний вімельбух, в якому поєднані різноманітні загадки, гумор та українські традиції. Шукаєте новорічний подарунок? Вітаємо, у вас талант знаходити потрібні речі! Напевно, ваша дитина настільки ж вправна у цьому. Єдиний спосіб переконатися - взяти книгу і відшукати все, що приховує Різдво. Знайдіть колоски для дідуха, фігурки з різдвяного вертепу і навіть шлях до примирення Солохи і Агрипини. 

Читайте також: Читаємо наших: 12 нових імен української літератури

"Сніговірші для малят"

Фото: Видавництво Старого Лева 

Діти надзвичайно полюбляють віршики. Тож до Різдва Старий Лев підготував цю ошатну книжку для читання в родинному колі. А допомогли йому в цьому сучасні українські поетеси, поети та ілюстраторки. У "Сніговіршах для малят" багато веселих забав зі снігом, чарівних дарунків від святого Миколая і таємничих моментів Різдва й Нового року. А ще Старий Лев віршами нагадує маленьким читачам, аби дбали узимку про пташок і звірят.

Серед авторів збірки віршів для дітей: Мар’яна Савка, Галина Малик, Галина Кирпа, Катерина Міхаліцина, Олександр Дерманський, Ігор Калинець, Оксана Лущевська, Оксана Кротюк, Григорій Фалькович, Тетяна Винник, Юля Смаль, Наталя Поклад, Олеся Мамчич, Іван Андрусяк, Олександра Орлова. Упорядниця – Наталка Малетич.

Найкращі різдвяні історії

Фото: Instagram @bookopt

До цієї збірки увійшли перекази творів відомих казкарів і письменників. Малий читач довідається, як сніговики готувалися до справжнього конкурсу краси, як Санта Клаус відпочиває після Різдва, а ельфи трудяться на іграшковій фабриці і ще багато-багато цікавого... 

Огляд підготувала Оксана Ускова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-