Календар на всю голову. 22 грудня

Календар на всю голову. 22 грудня

Укрінформ
Цього дня у 1808 році у Відні вперше виконали V і VI симфонії Бетховена, а в 1882 році інженер Едвард Джонсон придумав ялинкову електрогірлянду.

22 грудня 1216 року своєю буллою «Religiosam vitam» папа римський Гонорій III схвалив заснування нового Ордена проповідників, оснований іспанським ченцем Домініком Гусманом.

22 грудня 1572 року в Парижі, Франція, помер Франсуа Клуе - найвидатніший французький художник-портретист епохи Північного Відродження при дворі королів Франциска I, Генріха II, Франциска II і Карла IX. Його мистецтво поєднувало в собі різні методи впливу - італійський, фламандський і німецький.

Картина Жан Етьєн Ліотара
Картина Жана Етьєна Ліотара «Шоколадниця» 

22 грудня 1702 року в місті Женева, Швейцарія, народився Жан Етьєн Ліотар - швейцарський художник, «живописець королів і красивих жінок», автор славнозвісної картини «Шоколадниця» (1744), яка прославила свого творця і була виставлена в Дрезденській галереї.

22 грудня 1808 року на великому благодійному концерті у Відні, Австрія, вперше були виконані V і VI симфонії Людвіга ван Бетховена.

22 грудня 1815 року в Марселі, Франція, народився Люс'єн Петіпа - французький танцівник, балетмейстер і педагог.

22 грудня 1823 року в місті Сен-Леон, Франція, народився Жан Анрі Фабр - французький ентомолог і письменник, член багатьох наукових товариств. Офіцер Ордена Почесного легіону (1910).

22 грудня 1828 року в Лондоні, Велика Британія, помер Вільям Волластон - англійський учений, який відкрив паладій  і родій, вперше отримав в чистому вигляді платину.

22 грудня 1856 року в Нью-Йорку, США, народився Френк Біллінгс Келлог - американський юрист, дипломат, державний секретар США, лауреат Нобелівської премії миру (1929).

22 грудня 1858 року в місті Лукка, Італія, народився Джакомо Пуччіні - італійський композитор, останній із плеяди авторів, які символізують трьохсотрічний розквіт італійської опери. Пуччіні створив знамениті опери: «Вілліси», «Едгар», «Манон Леско», «Богема», «Тоска», «Турандот» та ін.

22 грудня 1867 року в селі Торська Олексіївка (нині - Донецька область) народився Микола Чернявський - український поет, педагог.

22 грудня 1867 року в місті Барбізон, Франція, помер Теодор Руссо - французький художник-пейзажист, засновник Барбізонської школи, що об'єднала перших художників, які використовували в творчості плене.

22 грудня 1872 року в місті Пуатьє, Франція, народився Каміль Герен - французький вчений, ветеринарний лікар, бактеріолог і імунолог, який на початку 1920-х рр. разом з Альбером Кальметом створив вакцину проти туберкульозу ВСG (БЦЖ).

22 грудня 1879 року місті Теребовля (нині - Тернопільська область) народилася Ганна Юрчакова - українська драматична актриса героїчного амплуа. Вона грала в п'єсах: «Чорна пантера й білий ведмідь», «Назар Стодоля», «Наталка Полтавка», «Безталанна», «Наймичка», «Украдене щастя», «Жидівка вихрестка», «Панна-Штукатурка».

22 грудня 1876 року в місті Александрія, Єгипет, народився Філіппо Томмазо Марінетті  - італійський письменник, засновник і теоретик футуризму в європейській літературі і мистецтві. Літератор створив ряд футуристичних журналів: «Lacerba», «Poesia», а також відкрив видавництво «Poesia». Він був автором «Першого маніфесту футуризму», опублікованого в паризькій газеті «Le Figaro» 20 лютого 1909 року.

22 грудня 1882 року 36-річний інженер Едвард Джонсон, помічник американського винахідника Томаса Едісона, придумав ялинкову електрогірлянду, якою прикрасив зелену красуню у себе вдома на Різдво.

22 грудня 1883 року в Парижі, Франція, народився Едгар Варез - американський композитор французького походження, один із піонерів електронної і конкретної музики.

22 грудня 1894 року військовий суд в Парижі при зачинених дверях оголосив вирок капітану Альфреду Дрейфусу, офіцеру французького генерального штабу, за шпигунство і державну зраду, засудити до розжалування і довічного заслання на Чортів острів.

22 грудня 1902 року в місті Грац, Австрія, помер Ріхард фон Крафт-Ебінг - австрійський і німецький психіатр, невропатолог, криміналіст, дослідник людської сексуальності. Один з основоположників сексології.

22 грудня 1908 року в місті Вінтертур, Швейцарія, народився Макс Білл - швейцарський скульптор, художник-абстракціоніст, архітектор і дизайнер, представник цюрихської школи конкретного мистецтва (concrete art).

22 грудня 1917 року Голова Генерального Секретаріату Української Народної Республіки Володимир Винниченко і Генеральний секретар з міжнаціональних справ Олександр Шульгін підписали «Законопроект про створення Генерального секретарства міжнародних справ», який цього ж дня був хвалений на засіданні Уряду УНР. З 2005 року цей день щорічно відзначається в Україні, як «День працівників дипломатичної служби».

22 грудня 1917 року створено Головну скарбницю УНР (тепер - Державна казначейська служба України) та Український державний банк (тепер - Національний банк України).

22 грудня 1922 року до Франції, на запрошення відомого паризького літератора, прибув молодий журналіст, який мріяв завоювати Париж. Але тільки через сім років він написав свій перший детективний роман і світу з'явився метр детективного жанру Жорж Сіменон.

22 грудня 1923 року в Шенайхі, Німеччина, помер Георг Люгер - австрійський конструктор стрілецької зброї, розробник відомого пістолета «Parabellum P08». Також він розробив пістолетний патрон 9х19 мм, характеристики якого виявилися настільки гарними, що в 1953 році патрон був визнаний стандартним боєприпасом для країн НАТО. Нині 9 мм Люгер (він же 9 мм Парабелум і 9 мм НАТО) найпоширеніший пістолетний патрон у світі.

22 грудня 1937 року як «учасник антирадянської української буржуазно-націоналістичної і диверсійно-терористичної організації» був розстріляний Кирило Коршак (літературний псевдонім - Олександр Лан) - український археолог і поет. Він брав участь в розкопках поселення трипільської культури і скіфських курганів в Нікополі.

22 грудня 1938 року в Києві народився Володимир Губа - український композитор. Заслужений діяч мистецтв України (1995), народний артист України (1999), лауреат премії імені М. В. Лисенка (1997). Автор музики до відомих кінофільмів і мультфільмів.

22 грудня 1939 року в місті Колумбус (шт. Джорджія, США) померла Ма Рейні (справжнє ім'я: Гертруда Пріджет) - американська співачка, одна з найбільш ранніх професійних виконавців блюзу. У 1923-1928 рр. співпрацюючи з компанією Paramount солістка записала більше сотні пісень. Вона відрізнялася дуже потужними вокальними даними і стилем співу, дуже близьким до народних традицій афроамериканців. У 1983 році Ма Рейні була введена до Залу слави блюзу, а в 1990 році - до Зали слави рок-н-ролу.

22 грудня 1940 року в місті Ель Сентро, Каліфорнія, загинув Натанаел Вест - американський письменник. Автор романів «Видіння Бальса Снелла», «Круглий мільйон», «День сарани», повісті «Подруга скорботних».

22 грудня 1943 року в місті Нір-Сорей, Велика Британія, померла Беатріс Поттер - англійська дитяча письменниця і художник. Автор популярних книжок «Кролик Пітер та інші історії», «Казка про пиріг з м'ясом», «Кролик Пітер і його друзі» і ін.

22 грудня 1944 року в Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США) помер Гаррі Ленгдон - американський актор, продюсер, режисер, сценарист і монтажер.

22 грудня 1947 року Установчі збори Італії (нині - Конституційна Асамблея Італії) ухвалили остаточний текст Конституції Італійської Республіки, який набрав чинності 1 січня 1948 року.

Bee Gees
Bee Gees

22 грудня 1949 року в місті Дуглас, Велика Британія, народилися брати-близнюки Моріс і Робін Гібб - британські співаки і автори пісень, найбільш відомі за участі в поп-групі «Bee Gees», яку вони заснували разом зі старшим братом Баррі. Світові продажі платівок групи перевищують 100 млн копій, що робить сімейний ансамбль одним з найуспішніших колективів в історії музичної індустрії.

22 грудня 1956 року в Магадані народилася Галина Ковганич - українська актриса кіно, диктор телебачення. Заслужена артистка України. Ролі в кіно: «Мільйони Ферфакса», «Третій вимір», «Ніжність до ревучого звіра», «І ніхто на світі», «Розслідування розпочали", "Відьма», «По-модньому» та ін.

22 грудня 1962 року в місті Іпсвіч, Велика Британія, народився Рейф Файнз - англійський кіноактор, режисер, продюсер. Основні кіноролі: «Список Шиндлера», «Читець», «Готель», «Червоний дракон» та ін.

22 грудня 1972 року в місті Сен-Мор-де-Фоссе, Франція, народилася Ванесса Параді - французька співачка і кіноактриса. Вона запам'яталася за стрічками «Дівчина на мосту», «Кафе де Флор», «Еліза», «Біле весілля» та ін.

22 грудня 1989 року в результаті антикомуністичних протестів було повалено уряд Соціалістичної Республіки Румунії і позбавлений влади президент Ніколає Чаушеску. Антикомуністичні протести спалахнули 16 грудня 1989 року.

22 грудня 1989 року в Парижі, Франція, помер Семюел Беккет - ірландський англо- і франкомовний письменник, один з основоположників театру абсурду. Нобелівський лауреат в галузі літератури (1969). Автор п'єс «Чекаючи на  Годо»,  «Кінець гри», «Щасливі дні», «Не я» та ін.

22 грудня 1996 року в місті Чернівці помер Микола Ляхович - український історик, діяч освіти і науки, дослідник історії Румунії, міжнародного робочого руху, зовнішньої політики країн Південно-Східної Європи, доктор історичних наук, професор.

22 грудня 1999 року на пост прем'єр-міністра України затверджений колишній глава Національного банку Віктор Ющенко.

22 грудня 2001 року в Києві померла Надія Кравченко - український археолог, історик, педагог. Кандидат історичних наук. Професор. Заслужений працівник освіти України.

22 грудня 2014 року в місті Кроуфорд (Колорадо, США) помер Джо Кокер - британський блюз-роковий співак. Офіцер ордена Британської імперії. Його візитною карткою був низький хрипкий баритон. Його репертуар - блюзові та рок-балади: «Summer In The City», «My Father's Son», «Unchain My Heart», «You Can Leave Your Hat On», «You Are So Beautiful», «Now That The Magic Has Gone», «N'oubliez jamais», «Up Where We Belong». Остання прозвучала у фільмі «Офіцер і джентльмен» і отримала премію «Oscar» як «краща пісня року», а також премію «Grammy». Соліст вважався одним з найбільш вокально сильних виконавців останнього півстоліття. В 1999 році британський журнал «Mojo», а в 2008 році - американський тижневик «Rolling Stone» включили його в списки «100 найбільших співаків».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-