20 грудня: народний календар і астровісник

20 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині зимового Андросія; де посиніє, кого труситиме і перетворюємо напругу в м’яку силу

Цього дня українці вшановували пам’ять святого Амвросія, єпископа Медіоланського (Міланського), одного з найбільших християнських богословів і отців Церкви. Амвросій за фахом був юристом, до того ж ще й висококласним; займався політикою. Хрестився у зрілому віці, а єпископом став майже випадково. Якось він, як представник влади, прийшов на собор де мали обирати єпископа і де точилися жорстокі суперечка між православними і аріанами. Раптом дитячий голос (а дітей там звісно не було) чітко промовив: «Амвросій єпископ». І ті слова почули всі. Спочатку Амвросій відмовлявся, навіть переховувався, але потім, виконуючи вищу волю, зголосився на єпископство. Амвросій Медіоланський є автором відомого гімну «Тебе, Бога, хвалимо», який і по сьогодні співається в подячних богослужіннях.

Після миколаївських малих святок «Варки, Савки, Миколая» - відносно тихий день. Лише дівчата у давнину організовували цікавий обряд «Трусити груші», вся суть якого зводилася до того, щоб «трусити не груші, а парубочі душі». Одна з юнок залазила на вербу й добряче струшувала дерево. Подруги збирали сухі гілочки, ділили їх та клали під подушку. Котрій із них уночі присниться хлопець, за того, вважалося, й вийде заміж.

В народі цей день називали Андросієм. Спостерігали за погодою: «Якщо повітря над лісом посиніло – на тепло», «Багато інею на деревах – буде багато меду». А ще іній вказував на морози, а туман – на відлигу.

З іменинами вітайте Амвросія, Івана, Сергія, Михайла.

Сьогодні 13 і 14 місячні дні. Домовляйтеся, укладайте угоди, все це буде взаємовигідним і принесе зиск. Поспішайте залагодити всі розбіжності та суперечності, особливо в родинних взаєминах. Напруга не зникне до лютого, але саме сьогодні її можна суттєво послабити. Шукайте точки дотику, намацуйте стежечки взаєморозуміння, які виведуть вас згодом на широкий шлях. Можете застосовувати і м’яку силу (Soft power), але враховуйте прагнення до свободи: як власне, так і будь-кого з ваших візаві. Найчетверговішого четверга! 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1994 році -20,8, а найтеплішим - + 8,9 у 1982.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-