День Святого Миколая: Kasta пропонує цікаві факти та святковий розпродаж

День Святого Миколая: Kasta пропонує цікаві факти та святковий розпродаж

PR
Укрінформ
У день Святого Миколая всі ми перетворюємося на дітей, які цього дня із самого ранку починають шукати подарунки у себе під подушкою. Це свято в Україні люблять і дорослі, і діти.

Kasta, підтримуючи національну традицію, не тільки проводить з 18 по 20 грудня святковий розпродаж, але й пропонує згадати низку цікавих фактів і про святого, і про традиції подарунків.

Святий Миколай - реальна особа, а не вигаданий образ

Миколай був візантійським священиком, який народився у третьому столітті нашої ери у Патарі, на території сучасної Туреччини. Тоді релігією тих країв було християнство.

Миколай був не просто священиком, а навіть єпископом. І згідно з оповідями, цю посаду він отримав за велінням долі. В його рідному місті помер старий єпископ, і церковний синод не міг домовитись, хто ж посяде його місце. Вирішили, що слідкуватимуть за воротами головного храму. І оберуть єпископом того, хто першим зі священнослужителів зайде в них. Ви, звичайно ж, зрозуміли хто виявився цим щасливцем.

Святий Миколай обожнював робити таємні подарунки

Багато хто думає, що Святого Миколая навмисне асоціюють з подарунками, щоб створити додаткову радість дітям. А насправді легенди стверджують, що він дійсно уславився тим, що допомагав нужденним. Ще й робив це потай.

У Миколая був сусід, у якого підростало троє дочок. А в ті часи батько, якщо хотів вдалого шлюбу для своїх дітей, мусив забезпечити їх приданим. А цього чоловік зробити не міг, оскільки мав мало грошей. Миколай, дізнавшись про це, вирішив допомогти йому та вночі підкинув золото до черевиків сусіда. І таких історій ставало все більше і більше. А вже після смерті єпископа почали ходити легенди про те, що гроші бідним він кидав у димар, а потім вони чарівним чином опинялись у шкарпетках, які сушилися біля вогню.

Санта-Клаус - це Святий Миколай

Ви точно про це здогадувались, і ми підтверджуємо - мова йде, умовно, про одного і того ж персонажа. Просто так склалось, що Санта-Клаус був створений штучно, у рамках американської масової культури. А вже потім його образ поширився на весь світ.

Його історія розпочалась на старому континенті, в Європі. У Нідерландах з давніх-давен відзначали День Святого Миколая, який називали Сінтер Клаас. Припадав він, до речі, якраз на 19 грудня. Коли ж європейці почали заселяти Північну Америку, то вони, звісно ж, “завезли” туди свої улюблені традиції та свята. Так туди потрапив і Святий Миколай, який з часом почав називатись Санта-Клаусом.

Образ Санта-Клауса створив американський поет

У 1832-му році американський протестант Клемент Кларк Мур видав поему “Ніч перед Різдвом”, яка на сьогодні є одним із найпопулярніших віршованих творів у США.

Головна дійова особа поеми - Санта-Клаус. Старий ельф, який літає світом на чарівних санях та дарує дітям подарунки на Різдво. Так Святий Миколай почав поступово перетворюватись на нового персонажа, який швидко став улюбленим у дітей.

Вони справді вірили, що Санта-Клаус приходить через димарі до слухняних дітей та кладе їм подарунки у панчохи, які потрібно було повісити поблизу каміна. Словом, все як і було у візантійських легендах про Миколая.

Ми знаємо Санта-Клауса таким, яким його вигадали маркетологи

І дякувати за це ми маємо компанії Coca-Cola, яка у певний момент не тільки створила оновлений образ бородатого чарівника у червоному одязі, а й майже повністю монополізувала історії та легенди про Різдво. Вдало отримуючи на цьому шалені прибутки. Й досі, коли ми чуємо “свято наближається” - то одразу згадуємо цей напій. Хороша робота!

Штучно створеним є і Дід Мороз, який виконував аналогічні зі Санта-Клаусом функції за часів Радянського Союзу. Цей образ вдало скопіювали з американського, а також доповнили відповідними атрибутами. Ще й онуку Снігуроньку дали в допомогу.

Більше подарунків завдяки різдвяним розпродажам

Як ми пам’ятаємо, Святий Миколай полюбляв дарувати подарунки. Цей атрибут, у результаті, перейшов і до Санта-Клауса та став невід’ємною частиною Різдва та його святкування. Разом з різдвяними розпродажами, де ці подарунки можна було придбати за вигідними цінами.

Батьком розпродажів вважається американець Френк Вулворт. І вигадав він їх наприкінці 19-го століття тому, що не вельми полюбляв спілкуватись з клієнтами. Бо був дуже сором’язливим, розгублювався і навіть починав затинатися. Так ось одного дня, під загрозою звільнення, він вирішив повісити цінники на весь товар у крамниці, де працював. Ще й поставив на них нижчі ціни, щоб позбутись всього товару та мати менше мороки. Таким й був перший офіційний розпродаж.

За кілька десятків років розпродажі стали абсолютно звичними для всіх американців й поступово поширювались на решту світу. Особливого розмаху вони досягали перед Різдвом, адже тоді всі намагались вигідно придбати подарунки для рідних та близьких.

Саме в ті часи й з’явилась легендарна Чорна П’ятниця, власне вона і була днем старту різдвяного марафону. А в тисячах магазинів спеціально навчені Санта-Клауси вислуховували побажання малечі, а потім передавали їх батькам, які одразу ж бігли купувати все за списком.

Минулого року на День Святого Миколая на Kasta найпопулярнішою категорією для покупок було взуття

Минулого року, під час святкового розпродажу до Дня Святого Миколая, українці на kasta.ua найкраще купували взуття. Далі найпопулярнішими були категорії одягу, а також посуду та кухонного приладдя.

На четвертому місці знаходились косметика та парфумерія. А п’ята позиція залишилася за аксесуарами. Зараз, розпочинаючи черговий святковий розпродаж, компанія також уважно слідкуватиме за уподобаннями клієнтів та обов’язково розповість про те, що ж українці купували на Kasta у цей період.

Так що готуймося перевіряти подушки 19-го! Гарного вам свята!

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-