У Києві відкрилася виставка, присвячена автору обробки

У Києві відкрилася виставка, присвячена автору обробки "Щедрика"

Фото
Укрінформ
Виставка, присвячена Миколі Леонтовичу, який подарував світові найпопулярнішу мелодію Різдва, відкрилась у понеділок у Національному музеї історії України.

Вперше у Києві експонуються речі, які належали композиторові, зі збірок Покровського історичного та Тульчинського краєзнавчого музеїв, повідомила на відкритті генеральний директор НМІУ Тетяна Сосновська.

"Ця виставка є цікавою, знаковою і багато в чому є відкриттям", - підкреслила вона.

Виставка "Маестро Різдва" /Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Сосновська нагадала, що українська народна пісня "Щедрик" у неперевершеній обробці Леонтовича набула звучання, яке підкорило увесь світ. В англомовній версії відомий як "Carol of the Bells", "Щедрик" давно став символом різдвяних і новорічних свят.

Як розповіла музикознавець, науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Рильського НАНУ Валентина Кузик, "Щедрик" - це і щедрівка, і колядка. У виконанні хору Кошиця він спочатку завоював усю Європу, де його текст намагалися перекласти, але людям було незрозуміло, причому тут "ластівочка".

Читайте також: Цей день в історії: 141 рік від дня народження автора знаменитого "Щедрика" Леонтовича

"Тільки тим, хто знав нашу прадавню історію і звичаї, було відомо, що Новий рік у протослов'ян розпочинався із середини березня, коли прилітають перші ластівки. І тоді співали щедрівки... І потім це плинно перейшло у християнський звичай. А в 1916 році хотіли зробити по тексту колядку. І тому в повному виданні творів Леонтовича є два "Щедрики": один - щедрівка, а другий - "Ой на річці, на Ордані" - вже колядка", - зазначила музикознавець.

За її словами, тільки наприкінці 1980-их років знайшли і поновили ці тексти. А от світом поширився текст, який народився в Америці, у Нью-Йорку. 1936 року він був створений і опублікований хормейстером, музикантом Пітером Вільховським.

"Щоб передати відчуття свята, він узяв найсуттєвіші прикмети християнського Різдва - дзвіночки, олені, сніг. І з'явилась колядка дзвонів - "Carol of the Bells". На сьогодні ми маємо близько 300 різних версій, але не тієї маленької щедрівки, яку, можливо, і сам Леонтович співав дитинкою, випрошуючи цукерочки, а тієї, яку він опрацював. Саме опрацювання Леонтовича, вигранене рукою майстра, стало діамантом, який засяяв на весь світ. Він працював над ним 6 років. І те, що він зробив, то чуло із чудес", - наголосила Кузик.

Як зазначила куратор виставки, заввідділу рекламно-виставкової роботи НМІУ Оксана Тараненко, в експозиції - оригінальні експонати, які мають безпосередній стосунок до постаті Миколи Леонтовича. Це, зокрема, дорожня валіза - скринька, з якою він ходив у фольклористичні експозиції по Східному Поділлю і в якій, імовірно, був запис "Щедрика"; перше видання "Щедрика"; шахова дошка Леонтовича; ікона, що належала його родині. Виставку прикрашають витончені витинанки майстрині Дарини Альошкіної на теми Леонтовича.

На відкритті експозиції "Щедрик" пролунав у виконанні Народної хорової капели "Дніпро" та в сучасному прочитанні гурту "Шпилясті кобзарі".

Виставка триватиме до 20 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-