16 грудня: народний календар і астровісник

16 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні мовчазного Івана; хто нині може стати безгласним і де ховається дзен  

Цього дня Церква згадує преподобного Іоанна мовчальника, єпископа Колонійського. Цей святий прожив довге життя і мав непросту долю. Він рано виявив бажання стати ченцем і рано осиротів. У досить молодому віці був призначений єпископом, але заздрість колег і підступність ворогів змусила його залишити посаду. Простим послушником оселився Іоанн у славетній лаврі преподобного Сави поблизу Єрусалима, потім 9 років перебував на самоті в пустелі, аж поки на запрошення Сави знову не повернувся в лавру. Там він упродовж 66-ти років наставляв братію і зцілював силою молитви всіх нужденних.

Колись у давнину в цей день намагалися якомога менше розмовляти. Українці свято вірили, що бувають лихі, недобрі, «порожні» години, в які не те що не варто було щось починати, але й взагалі – ліпше було й рота не розтуляти, не промовляти жодного слова. Існувала й приказка: «У добру пору сказати, у погану помовчати». Дехто вірив, що якщо в цей день багато й без толку розмовляти, то нечиста сила може й голос вкрасти.

З іменинами вітайте Івана, Саву, Андрія, Миколу, Георгія.

9 і 10-ий місячні дні. Ну ось: Місяць в Овні. Поміж астрологів існує жарт, що гірше за Місяць у Скорпіоні є лише Місяць в Овні. Останній варіант означає вивільнення всіх накопичених емоцій, всіх образ і потаємної злості. Під впливом несподіваних «хотілок» різко змінюватимуться плани, що не є надто добре. Не зазирайте сьогодні в стрічку Facebook, не відчиняйте новинної скриньки Пандори. Щось по-справжньому термінове і невідкладне знайде вас і саме. Маймо на увазі, що навіть один єдиний перегляд випуску новин в рази підвищує рівень нашої тривожності та обурення, впливаючи на стан психіки й ухвалення рішень. Перебування віч-на-віч із щільним потоком повідомлень позбавляє нас далекоглядності, натомість формує своєрідну стратегічну короткозорість: ми бачимо лише те, що перед самісінькими  очима. Тож ловіть дзен поза Інтернетом. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1997 році: -24,6; а найтеплішим у 2006 – +11,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-