15 грудня: народний календар і астровісник

15 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Афанасія Печерського; чи буде гожим червень і готуємось до емоційного циклону

Нині згадуємо преподобного Афанасія, затворника Печерського, який жив у ХІІ столітті й був ченцем Київського Печерського монастиря. Коли він помер, братія монастиря підготувала його до погребіння. На третій день ігумен та інші ченці пішли хоронити Афанасія, але побачили, що той сидить у домовині й гірко плаче. Всі присутні спочатку дуже здивувалися, а потім запитали, в чому причина його розпачу, на що монах відповів: «Спасайтеся, браття, поки живі та моліться до Господа нашого Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці та всіх святих, бо потім пізно буде… Більше ні про що не питайте…» Після цього він замовк і 12 років провів у затворі – самітником у печері. Вживав святий лише хліб і воду. Перед своєю другою кончиною він зібрав братію монастиря, попрощався з ними, повторив сказані колись слова і мирно відійшов до Господа. Його поховали в Антонієвій печері, а невдовзі канонізували. Святий неодноразово допомагав під час хвороб ченцям і всім тим, хто до нього звертався. Моляться йому й нині.

Сильний сніг цього дня був ознакою гожого червня і того, що трави будуть високими і соковитими, а гречка – просто незрівнянною. До речі, в Україні з кожним роком сіють все менше і менше гречки (так само як і жита, і льону) – нерентабельно. Нині ж українці їдять переважно імпортну… російську гречку. За смаковими якостями вона значно гірша за вітчизняну – не така смачна, менш поживна і менш розсипчаста, але дешевша... 

Іменинники сьогодні Афанасій, Іван, Андрій, Павло, Антоніна, Маргарита, Тамара, Марія.

8 і 9 місячні дні. Туман невизначеності розсіявся й ми переходимо в царину жорстких рамок практичної земної реальності та її законів. За тиждень відбудеться повня у Раку і її теми починають проявлятися вже зараз – на передній план вийде все, пов’язане з темами родини, дому, житла, власності. Настає непростий, відповідальний, але досить вдалий час для закладання підвалин якихось надзвичайно важливих довгострокових проектів. А сьогодні ми будемо знаходитись під впливом швидкоплинних, але дуже потужних емоцій, тому будемо схильні до різких суджень і дій. Цілком можливо, що сьогодні хтось почує радше «ні», аніж «так». Це означатиме, що варто рухатись в інший бік, шукати іншого виходу, інших можливостей. Гарний настрій створить цього дня чи вечора вишукана музика. Натомість алкоголь може все зіпсувати.   

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1921 році: -20,1; а найтеплішим у 1950 – +9,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-