12 грудня: народний календар і астровісник

12 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Передандрія; чи закам’янить землю Парамон, що клали під подушку дівчата і кого загальмує Меркурій

Сьогодні мученика Парамона, якого в народі називали Передандрієм, адже завтра – святого Андрія. Канун Андрія, так само як і Катерини був позначений дівочими гаданнями. Гадали ж, звісно, на шлюб і майбутнього чоловіка. Найпоширенішими гаданнями були виливання воску у воду, рахування полін у дров’яному стосі чи штахетин у паркані, гукання в криницю чи на вулиці, дослухання до різноманітних звуків, зокрема й до того, звідки пес загавкає чи півень прокукурікає. А ще дівчати клали собі під подушку якийсь із предметів: люстерко, гребінь, записку з ім’ям, пасок, чоловічі штани, шапку… ні шкарпетку не клали. Інколи гадали на галушках чи варениках – туди клали щось, що позначало б того чи іншого парубка: кукурудзяну зернину, соняшникову насінину, вишню тощо. У ніч на Андрія парубки бешкетували, і це було нормою, традицією, ніхто з односельців не міг поскаржитися, коли на ранок бачив, що з його воріт знято хвіртку, яка опинилася край села, або ж на даху віз стоїть.

Народні прикмети такі: Заметіль цього дня віщувала морози і хурделиці до зимового Миколая. «Якщо вода на річці тиха – на рівну зиму, шумовита – на завірюхи». Селяни також казали: «Парамон землю кам’янить», «Зима без снігу – не бути хлібу».

Іменинники нині Парамон і Сергій.

Сьогодні 5/6 місячні дні. Місяць перебуває у холодному Водолії, який дещо остудить наші надто гарячі голови чи серця. Головне – щоб не занадто. Важлива астрономічна подія дня: Меркурій переходить у знак Стрільця. В цей період можливі зміни і збої в інформаційних і транспортних потоках. До 5 січня будуємо довгострокові плани, по-філософськи ставимося до життя, але упускаємо чи не помічаємо важливих деталей, які потім можуть суттєво вплинути на кінцевий результат і навіть зіпсувати його. Якщо цього дня не отримаєте того, на що сподівалися, не надто тужіть – це до кращого – виявіть терпіння й невдовзі доля винагородить вас чимось більш суттєвим. Багатообіцяючої середи!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1927 – -22,6, а найтеплішим у 1965 – +9,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-