11 грудня: народний календар і астровісник

11 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні святого Іринарха; всіляко задобрюємо домовика і уникаймо пафосу 

Святий Миколай з янгеликами здійснює останні приготування, перевіряючи на міцність свою святкову торбину з подарунками, а в нас поки що мученика Іринарха і святих семи жон. Ці прекрасні сміливі жінки жили за часів Діоклетіанових гонінь і були звинувачені в тому, що навернули до християнства своїх чоловіків. Фемін почали жорстоко допитувати, але один із катів – Іринарх, несподівано став на їхній захист. Особливо вразила його одна молода жінка з двома маленькими дітьми. Звісно, після цього стратили і стійких християнок і самого Іринарха.

Цього дня у давнину прибирали на горищі. Простір між перекриттям і дахом був здавна міфологізований. Наші пращури вірили, що горище контролюється «нечистою силою». Донедавна існував звичай залишати хату на певний час недобудованою. А на Західній Україні застерігали, що після зведення ще цілий рік стріха має бути підшита не повністю, щоб у цей отвір вилітали всілякі нещастя. Люди вірили, що на горищі живе домовик – хатня міфічна істота, яка могла залежно від ситуації чинити добро або зло. У разі добрих стосунків з господарем домовик допомагав у господарстві (доглядав худобу, тішив дітей, пильнував майно), а в разі поганих – шкодив. Напередодні різдвяно-новорічних свят годилося гарненько прибрати на горищі, щоб домовику добре велося й щоб він не гуркотів і не бешкетував на Святвечір.  

Іменинники нині Стефан, Мирослав, Василь, Григорій, Олексій, Микола.

Сьогодні 4 і 5-ий місячні дні. Місяць у Водолії. До 16 грудня залишається досить високий рівень агресивності, який впливатиме на ухвалення різноманітних рішень і на певні події. Активні амбіційні люди самостверджуватимуться всіма прийнятними (іноді й не дуже) методами і засобами. Інша ж частина буде мовчки терпляче спостерігати, поки рівень емоцій не сягне критичної позначки. Серед позитивних новин: з 11 по 21 грудня складаються сприятливі обставини для просування планових фінансових справ, таких як купівля майна, інвестиції у будівництво, оформлення іпотеки, тривалі позики. Умови таких договорів не змінюватимуться й не піддаватимуться значним ризикам. Але прослідкуйте за бездоганним оформленням документів. Цей час сприятливий також і для укладання шлюбів: давно запланованих, скромних, тихих і не пафосних.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1899 –  -18,4, а найтеплішим у 1960 – +8,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-