Календар на всю голову. 8 грудня

Календар на всю голову. 8 грудня

Укрінформ
Цього дня 2013 року в Києві під час мітингу на Евромайдані був повалений пам'ятник Леніну на Бессарабці.

8 грудня 65 року до н.е. в римській військовій колонії Венузія, Італія, народився Горацій - давньоримський поет «золотого століття» римської літератури. Автор віршів «Еподи», чотирьох книг ліричних віршів, відомих під назвою «Оди», ювілейного гімну «Пісня вікового свята» і двох книг послань.

8 грудня 1542 року в Палаці Лінлітгоу, Шотландія, народилася Марія Стюарт - королева Шотландії (1542-1567).  З 1559-1560 рр. королева Франції (як дружина короля Франциска II).

8 грудня 1609 року в Мілані, Італія, була відкрита для публіки Амброзіанська бібліотека (Biblioteca Ambrosiana). Це друга найбільша в Європі публічна бібліотека після Бодліанскої, яка була відкрита в Оксфорді, Велика Британія, в 1602 році. Амброзіанська бібліотека названа в честь Амвросія, єпископа і покровителя Мілана і заснована кардиналом Федеріко Борромео. У бібліотеці зберігаються 12 рукописів Леонардо да Вінчі, 12 тисяч малюнків європейських художників XIV-XIX століть і багато інших цінностей культури.

8 грудня 1723 року в Едесгаймі, Німеччина, народився Поль Анрі Гольбах - французький філософ німецького походження, письменник, енциклопедист, просвітитель, іноземний почесний член Петербурзької Академії наук.

8 грудня 1793 року в Парижі, Франція, померла Мадам Дюбаррі (Марі Жанна Бекю) - офіційна фаворитка французького короля Людовика XV. Вона є героїнею багатьох творів кіно, в тому числі німої стрічки Ернста Любича (1919) і фільму Крістіана Жака (1954).

8 грудня 1813 року у Відні, Австрія, на благодійному концерті для поранених солдатів відбулася прем'єра Симфонії №7 ля мажор, op. 92 Людвіга ван Бетховена. У зв'язку з величезним успіхом концерт незабаром довелося повторити. Друга частина Allegretto згодом часто виконувалася окремо - у зв'язку з її великою популярністю.

Адольф фон Менцель
Картина Адольфа фон Менцеля

8 грудня 1815 року в місті Бреслау (нині - Вроцлав, Польща) народився Адольф фон Менцель - німецький художник польського походження, живописець, ілюстратор. Один з лідерів романтичного історизму.

8 грудня 1830 року в Парижі, Франція, помер Анрі-Бенжамен Констан де Ребека - французько-швейцарський письменник, публіцист, політичний діяч часів Французької революції.

8 грудня 1832 року в селі Квікне, Норвегія, народився Б'єрнстьєрне Б'єрнсон - норвезький письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (1903). Його вважають одним з чотирьох великих норвезьких письменників, решта три - Генрік Ібсен, Йонас Лі і Олександр Х'єлланн. Б'єрнсон написав слова норвезького національного гімну «Так, ми любимо цей край» («Ja, vi elsker dette landet»).

Еміль Рено
Еміль Рено

8 грудня 1844 року в муніципалітеті Монтрей, Франція, народився Еміль Рено - французький винахідник, художник і популяризатор науки, предтеча мультиплікації. У 1892 році в паризькому музеї воскових фігур (музей Гревен), на бульварі Монмартр, він продемонстрував глядачам так званий «оптичний театр», що поклав початок епохи анімаційного кіно. Сеанс тривав 15-20 хвилин. Всі свої «фільми» Рено малював, розфарбовував і монтував сам, наносячи зображення на довгі стрічки, кожен сюжет складався з декількох сотень картинок.

8 грудня 1859 року в Единбурзі, Шотландія, помер Томас де Квінсі - англійський письменник, автор знаменитої «Сповіді англійського пожирача опіуму» («Confession оf Аn English Opium-Eater», 1822).

Жорж Мельєс
Жорж Мельєс

8 грудня 1861 року в Парижі, Франція, народився Жорж Мельєс - французький винахідник і кінорежисер, один із засновників світового кінематографа.

8 грудня 1861 року в містечку Баніюль-сюр-Мер, Франція, народився Арістид Майоль - французький скульптор і живописець каталонського походження, гравер, портретист і літограф.

8 грудня 1864 року в Фер-ан-Тарденуа, Франція, народилася Камілла Клодель - художниця-графік. Вона була блискучим скульптором, досить самобутнім і незалежним. Скульптурні фігури здавалися живою імпровізацією, зарядженою енергією, оригінальністю. Особливу увагу привертали скульптурні портрети «Поль Клодель в 13 років» (1881) і «Стара Елен» (1882). У перші роки XX ст. у Камілли було безліч покровителів, дилерів, був комерційний успіх - у неї не було необхідності грітися в променях слави іншого.

8 грудня 1864 року в місті Баллінтемпл, Ірландія помер Джордж Буль - англійський математик і логік. Професор математики Королівського коледжу Корка (1849), один із засновників математичної логіки.

 Пам'ятник композитору Яну Сібеліусу
Пам'ятник композитору Яну Сібеліусу

8 грудня 1865 року в місті Хямєенлінна, Фінляндія, народився Ян Сібеліус - фінський композитор шведського походження, автор симфонічних поем «Фінляндія», «Океаниди», численних сюїт і пісень.

8 грудня 1865 року в місті Версаль, Франція, народився Жак Соломон Адамар - французький математик. Член Паризької Академії наук (1912). Основні праці присвячені теорії диференціальних рівнянь з частинними похідними, теорії чисел, теорії функцій комплексної змінної та механіки (проблема стійкості рівноваги) та ін.

8 грудня 1876 року в селі Ульгівка, Рава-Руського повіту (нині - Польща) народилася Марія Крушельницька - українська актриса, письменниця, громадська діячка. Дружина Антона Крушельницького, мати Володимира, Івана, Богдана, Тараса і Остапа Крушельницьких, бабуся Лариси і Марії Крушельницьких. Майже вся родина була знищена НКВДистами.

8 грудня 1881 року після вистави «Казки Гофмана» («Les contes d'Hoffmann») Жака Оффенбаха згорів Рінгтеатр, розташований у Відні, Австрія, який призвів до загибелі  людей.

Фріда Кало і Дієго Ривера
Фріда Кало і Дієго Рівера 

8 грудня 1886 року в місті Гуанахуато, Мексика, народився Дієго Рівера - великий мексиканський художник, мураліст, політичний діяч. Твори, як художника-монументаліста, принесли йому світову славу.

8 грудня 1890 року в місті Поличка, Чехія, народився Богуслав Мартіну - чеський композитор XX ст., який в своїй творчості пройшов шлях від імпресіонізму до власного музичного стилю.

8 грудня 1903 року в місті Брайтон, Велика Британія, помер Герберт Спенсер - видатний англійський філософ і соціолог, один з родоначальників еволюціонізму, ідеї якого користувалися великою популярністю в кінці XIX ст. Засновник органічної школи в соціології, ідеолог лібералізму.

8 грудня 1910 року в Миколаєві, Херсонська губернія, народився Пол Баран - американський економіст українського походження. Ступінь магістра отримав в Гарварді, ступінь доктора філософії - в Берліні. Працював у Федеральному резервному банку Нью-Йорка. Викладав в Стенфордському університеті.

8 грудня 1912 року в Харкові народився Юра Зойфер - австрійський драматург родом з українських євреїв, поет, журналіст. Творчий спадок автора невеликий: збірка «Вірші та репортажі», неопублікований роман «Так вмерла одна партія». У 1947 році побачила світ книга «Від раю до загибелі світу» - збірка п'єс в жанрі «маленької драми».

8 грудня 1912 року в селі Обава (нині - Закарпатська область) народився Степан Добош - засновник і перший ректор Ужгородського університету.

Люсьєн Фрейд
Люсьєн Фрейд

8 грудня 1922 року в Берліні, Німеччина, народився Люсьєн Фрейд - британський художник німецько-єврейського походження, який спеціалізувався на портретному живопису та оголеній натурі, майстер психологічного портрета. Він був одним з найбільш високооплачуваних сучасних художників.

8 грудня 1925 року в місті Норрістаун, США, народився Джиммі Сміт - американський джазовий органіст, який вніс значний вклад в розвиток техніки гри та імпровізацію на Хаммонд-органі і популяризацію цього інструменту.

8 грудня 1927 року в селі Манили, Харківська область, народився Микола Манойло - український оперний співак (баритон) та вокальний педагог, громадський діяч.

8 грудня 1936 року в Лос-Анджелесі (Каліфорнія, США) народився Девід Керрадайн - американський кіноактор, продюсер, сценарист, монтажер і композитор. Він знявся в бойовиках «Убити Білла», «Убити Білла 2», «Пташка на дроті», «Зміїне яйце», «Самотній вовк Маккуейд» та ін.

8 грудня 1937 року в концтаборі на Соловках було розстріляно Ананія Лебідя - українського літературознавця, співробітника ВУАН, дослідника біографії і творчості Михайли Коцюбинського. У 1935 році Ананій був заарештований вдруге і проходив по «справі неокласиків».

Джим Моррісон
Джим Моррісон

8 грудня 1943 року в місті Мелборн (шт. Флорида, США) народився Джим Моррісон - американський співак, поет, автор пісень, лідер і вокаліст групи «The Doors». Журнал «Rolling Stone» включив його в список «100 найкращих співаків усіх часів».

8 грудня 1943 року в селі Сигнаївка, Черкаська область, народився В'ячеслав Супрунов - український актор, заслужений артист України. Він був актором Черкаського обласного театру.

8 грудня 1947 року в Чикаго, США, народився Томас Роберт Чек - американський молекулярний біолог, лауреат Нобелівської премії з хімії (1989).

Кім Бейсінгер
Кім Бейсінгер

8 грудня 1953 року в місті Атенс (шт. Джорджія, США) народилася Кім Бейсінгер - американська кіноактриса. Вона блищала в картинах «Секрети Лос-Анджелеса», «8 миля», «Звичка одружуватися», «Бетмен», «Дев'ять з половиною тижнів». Лауреат премій «Оскар» і «Золотий глобус» за роль у фільмі «Секрети Лос-Анджелеса».

8 грудня 1953 року в Брукліні (Нью-Йорк, США) народився Норман Фінкельштейн - американський політолог, автор і активіст. Автор книги «Індустрія Голокосту».

8 грудня 1963 року в Римі почав роботу Український католицький університет імені святого Климента.

8 грудня 1966 року здійснюючи черговий рейс з острова Крит, в Егейському морі, затонув грецький паром «Геракліон».

Шинейд О'Коннор
Шинейд О'Коннор

8 грудня 1966 року в Дубліні, Ірландія, народилася Шинейд О'Коннор - ірландська співачка і композитор, відома не тільки завдяки своїй творчості, а й численними скандалами, пов'язаним з її ім'ям.

8 грудня 1978 року в місті Ковінгтон (Луїзіана, США) народився Єн Сомерголдер - американський актор, продюсер і режисер. Основні ролі: «Правила сексу», «Солодка парочка», «Життя як дім», «Пробудження», телесеріал «Марко Поло» та ін.

8 грудня 1978 року в Єрусалимі, Ізраїль, померла Голда Меїр - ізраїльський політичний і державний діяч українського походження, одна із засновників держави Ізраїль, п'ятий прем'єр-міністр Ізраїлю (1969-1974), міністр внутрішніх справ Ізраїлю, міністр закордонних справ Ізраїлю, міністр праці і соціального забезпечення Ізраїлю.

8 грудня 1980 року в Нью-Йорку неврівноважений фанатик Марк Чепмен застрелив Джона Леннона, який ввечері повертався з дружиною Йоко Оно додому.

8 грудня 1982 року в Порт-оф-Спейн, США, народилася Нікі Мінаж - американська співачка, реп-виконавиця, актриса і модель.

8 грудня 1989 року в Філадельфії, США, помер Микола Лівицький - український громадський і політичний діяч, журналіст, Президент УНР у вигнанні (1967-1989).

8 грудня 2003 року в Києві помер Олександр Івахненко - український художник, заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри живопису Української академії мистецтв, член художньої ради Міністерства зв'язку України. Головний художній консультант по випуску ювілейних монет при Нацбанку України, автор перших марок незалежної України.

8 грудня 2013 року в Києві під час мітингу на Евромайдані був повалений пам'ятник Леніну на Бессарабці.

8 грудня 2013 року в місті Брайтон, Австралія, помер Джон Корнфорт - австралійський хімік-органік, лауреат Нобелівської премії з хімії (1975). Член Лондонського королівського товариства (1953).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-