Супрун заявила про збільшення кількості фейків про вакцинацію

Супрун заявила про збільшення кількості фейків про вакцинацію

Укрінформ
Тема вакцинації в Україні не перестає бути в центрі маніпуляцій, особливо напередодні виборчої кампанії.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Як зазначила Супрун, автори видання "Київське слово" — передвиборчого бюлетеня одного з потенційних кандидатів у президенти — у випуску від 18 листопада "розповсюджують відверту брехню та антинаукові твердження про вакцини" у матеріалі "Які наслідки може мати вакцинація?". "Будьте обережними, перевіряйте джерела особливо пильно та не довіряйте інформації, яка може вартувати життя", — зазначила урядовець.

Вона спростувала деяку інформацію з матеріалу.

Зокрема, за словами Супрун, є фейком те, що Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закупив вакцину в індійського виробника та передав Україні ту, де збігав термін придатності препарату.

"Україна ніколи не закуповувала, не закуповує і не закуповуватиме вакцини з закінченим терміном придатності. Ще одне принципове рішення — за державні кошти закуповуються вакцини у найкращих виробників світу, які мають потужні виробництва, що відповідають найвищим стандартам якості, і постійно проходять контроль якості, у тому числі — у лабораторіях ВООЗ. Найпотужнішим виробником вакцин у світі сьогодні є Serum Institute of India Pvt, Ltd. (SIIPL). Вакцини, виготовлені Serum Institute of India, рятують дітей від небезпечних захворювань у близько 170 країнах світу. Якість вакцин цього виробника підтверджена прекваліфікацією ВООЗ. Докладніше про прекваліфікацію вакцин читайте тут: https://bit.ly/2JN1Roc", — зазначила в.о. міністра.

Ще одним фейком вона назвала те, що індійські та корейські виробники вакцин намагаються знайти ринок збуту в Україні, адже в Європі та США ці препарати заборонені, та що внаслідок їх використання частота ускладнень від щеплень у нас перевищує норму в 17 разів. "Україна закуповує тільки ті вакцини, які ефективно і широко використовуються у інших країнах світу. Сьогодні Україна закуповує вакцини в таких країнах: Франція, США, Індія, Болгарія, Бельгія та Республіка Корея", — запевнила урядовець.

Супрун зазначила, що частота можливих реакцій на АКДП в Україні не перевищує норму, а відповідає даним спостережень Всесвітньої організації охорони здоров’я у всіх країнах, де використовується вакцина з цілоклітинним компонентом кашлюку. Саме така вакцина забезпечує найкращий захист і рекомендована для використання в країнах з низьким рівнем охоплення щепленнями (у 2017 році лише половина українських дітей були повністю щеплені від дифтерії, правця та кашлюка за графіком) та для країн, де, як в Україні, спостерігаються спалахи кашлюка.

За словами Супрун, неправдою є те, що вакцина від кору в Україні та Європі суттєво різниться. "В Україні немає і не може бути моновалентної вакцини проти кору, вона навіть не зареєстрована. Це легко перевірити за пошуком зареєстрованих в Україні препаратів у Державному реєстрі лікарських засобів", — підкреслила вона.

Читайте також: Супрун закликала не ігнорувати щеплення від смертельно небезпечної хвороби

В.о. міністра охорони здоров’я наголосила, що такі неправдиві публікації підривають довіру до вакцинації в країні та загрожують національній безпеці громадян. "Зберігайте спокій, робіть щеплення, поширюйте правду та в жодному разі не толеруйте будь-які спроби підірвати довіру до вакцинації в країні", — порадила Супрун.

Фото: facebook.com/ulanasuprun

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-