Котлети шкідливі для здоров’я, але ковбаса ще гірша - Супрун

Котлети шкідливі для здоров’я, але ковбаса ще гірша - Супрун

Укрінформ
Червоне м'ясо, крім користі, містить і певні ризики для здоров'я, тож його слід вживати не більше 70 г на день, а від перероблених м'ясних продуктів (ковбаси й сосисок) слід намагатися відмовитися повністю або мінімізувати їхнє вживання.

Про це написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Червоне м'ясо - головна страва обіднього столу в багатьох сім'ях. Та чи знали ви, що за котлетами чи відбивними, окрім смакоти, можуть критися ризики для здоров'я? Ще гірше, коли йдеться про ковбасу або сосиски", - зазначила вона.

Супрун нагадала, що до червоного м'яса відносять м'ясо ссавців: передусім свинину, яловичину і баранину. М'ясо птиці до цього переліку не входить.

"Більшість м'ясних продуктів також містять червоне м'ясо: ковбаса, копчені вироби, сосиски чи хот-доги. Стейки та салямі не варто об'єднувати в одну категорію "червоне м'ясо", як роблять у більшості досліджень на цю тему - їхній вплив на здоров'я дещо різниться", - додала Супрун.

При цьому вона підкреслила, що червоне м'ясо має свої переваги: це хороше джерело заліза, цинку, багатьох незамінних амінокислот, а також таурину, карнітину, кон'югованих лінолеїнових кислот, креатину, та вітаміну В12. Ці сполуки слід отримувати передусім з їжі, а не з біологічно-активних добавок.

Однак, за словами в.о.міністра, є й багато причин, щоб рідше їсти червоне м'ясо, зменшувати розмір порцій та намагатися замінити його рослинними продуктами. Особливо це стосується процесованого (переробленого - ред.) м'яса. Люди, які регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м'яса, частіше хворіють на серцево-судинні хвороби, рак і передчасно помирають.

"Надлишок процесованого м'яса в раціоні збільшує ризики появи раку товстої кишки, підшлункової залози та простати. Таке м'ясо містить нітрозаміни та поліциклічні ароматичні вуглеводи - речовини, що мають карциногенну дію", - зазначила Супрун. Вона також підкреслила, що процесоване червоне м'ясо внесено до списку карциногенів ВООЗ. В цьому випадку існують переконливі докази на основі великої кількості епідеміологічних досліджень, що регулярне вживання процесованого м'яса має велику шкоду для здоров'я.

За її словами, якщо вживати таке м'ясо щоденно по 50 грамів чи більше - ризик появи раку товстої кишки зростає на 18%. Риба та птиця такого впливу не мають.

"Щодо червоного м'яса, безпосередніх точних вказівок на зв'язок м'яса і раку наразі недостатньо. Червоне м'ясо відносять до "ймовірно карциногенних речовин". Сіалові кислоти червоного м'яса можуть сприяти пухлинному росту", - додала Супрун.

Читайте також: Воєнний стан: Супрун розповіла, як правильно зібрати аптечку

Вона також повідомила, що коли в раціоні занадто багато білкової їжі будь-якого походження, стає більше інсуліноподібного фактора росту. Він може брати участь в розвитку пухлин.

Крім того, надмірне споживання м'яса пов'язано із більшим ризиком високого тиску. Можливо, причина не в самому м'ясі, а в солі м'ясних виробів чи в супутніх продуктах.

А жирне м'ясо може порушувати баланс переносників жирів у крові та сприяти розвитку атеросклерозу, коли є інші чинники, наприклад, куріння і малорухомий спосіб життя.

Щоб зменшити ризики від вживання червоного м'яса, Супрун радить вживати готового червоного м'яса не більше 70 грамів на день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня.

Крім того, слід намагатися повністю відмовитися або мінімізувати вживання процесованих м'ясних продуктів - не частіше трьох разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитися важко.

Супрун також радить правильно обробляти м'ясо - запікати, тушкувати й відварювати.

До того ж необхідно додавати до раціону більше рослинної їжі. "Робіть дні без м'яса, збагачуйте раціон бобовими, горіхами. Якщо їсте м'ясо - завжди супроводжуйте страву гарніром з овочів, а не смаженою калорійною їжею чи штучними жирними соусами", - радить Супрун.

За її словами, важливо також бути фізично активними і підтримувати здорову вагу - це значно знижує ризик низки хвороб, зокрема пов'язаних із м'ясом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-