4 грудня: народний календар і астровісник

4 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні третя Пречиста; що можна побачити на Видення, кого сьогодні треба посівати і чому не варто плисти за течією

Нині свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, одне з дванадцяти найбільших церковних свят року, встановлене на згадку про перші відвідини Єрусалимського храму трирічною Дівою Марією.

Народна назва свята – Третя Пречиста, або Видення. Існувало повір’я, що цього дня Бог відпускає праведні душі подивитися на своє тіло, а тому свято й називали «Виденням». А ще Введення розпочинало зимовий святковий цикл. Тому й говорили: «Введення прийде, свят наведе». З цього дня «морози вводили рік у зиму», тож із ним була пов’язана низка прикмет. Приміром, якщо сніг випаде на Введення, він неодмінно розтане, а як після Введення, то вже буде справжня зима. Примічали: якщо на Введення тепло, то будуть теплі й усі зимові свята. На Введення застерігали також працювати, щоб не сталася яка біда. В Карпатах вірили, буцімто на Видення відьми стають «стоокими, видющими» - можуть бачити крізь стіни, крізь чорні смерекові ліси і високі гори… А ще вони сідають на коцюбу і летять відбирати у корів молоко. Вранці до хати заводили бичка, телицю чи корову, давали їм хліба і води, щоби худоба впродовж року не хворіла і множилася. А ще корів «посівали» зерном, а вим’я мастили натирачкою з борошна. На Закарпатті на Третю Пречисту боялися жіночих навідин, бо вірили, що прийти може «тільки відьма». Щоб убезпечитись від небажаного полазника, біля воріт сипали освячений на Великдень мак або кидали дрібку освяченої солі. Прикметно, що Введення святкували всі слов’янські народи. Приміром у Болгарії це свято називали «Вовчою Богородицею». У Сербії цього дня не брали до рук нічого гострого: ні серпа, ні коси, ні ножа, ні ножиці, «щоб не розкривалася вовча паща і вороги наклепи не зводили».

Іменинниці нині всі Марії.

27-ий місячний день. Місяць у Скорпіоні. Найближчим часом на небі царюватиме Венера, яка увійшла в знак Скорпіона. Всюди вируватимуть пристрасті, і не тільки в коханні, але й у бізнесі, політиці. Бажання бігтимуть поперед розуму. І чим ближче до нового року, тим вони бігтимуть все швидше і швидше, а стримувати їх буде все важче і важче. Уникайте конфліктних людей і кризових ситуацій – власний позитивний настрій, гармонійні взаємини з оточуючими стануть гарантією вдалого дня. Енергія Юпітера живить нині всі види експансії. Не час скаржитися – час наступати, до того ж, не варто плекати надії на когось, – розраховувати доведеться на власні сили, уміння, вправність, енергію, амбіції. Доведеться рухатися проти течії, проти вітру, і взагалі – навіть проти себе – зокрема, проти застарілих, інертних алгоритмів мислення.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1998 – -18,4, а найтеплішим у 2008 – +11,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-