Вийшла книга-список репресованих шедеврів світової та української літератури

Вийшла книга-список репресованих шедеврів світової та української літератури

Укрінформ
Історик Сергій Білоконь презентував книгу "Список репресованої літератури", у якій представлено широкому загалу раніше не публікований перелік заборонених в радянській Україні видань.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, проект реалізовано спільно з видавництвом "Українські пропілеї" за підтримки Українського культурного фонду.

"Це видання викриває всю абсурдність дій радянської влади, коли з літературного обігу були вилучені майже всі найкращі твори початку минулого століття", — розповів автор видання на презентації у Києві.

За словами керівника видавництва "Українські пропілеї" Юрія Буряка, книга містить інформацію, яка викличе у людей "культурний шок", адже серед документів, які стосувалися видань 1920—30-х років, зустрічаються імена практично всіх наших видатних письменників.

"Ті видання, які мали б стати гордістю літератури, мусили вилучати. Немає яскравих імен української культури, яких би не було в переліку тих персоналій, які містяться в цих документах", — розповів він.

За його словами, були приречені до знищення шедеври не лише нашої культури, а й європейської загалом. "Ну, скажімо, "Антологія римської поезії" Миколи Зерова, найкращі прозові твори українських прозаїків 20-30-х років, зокрема Валер'яна Підмогильного, весь український футуризм також там”, — зазначив Буряк.

Як зауважив фахівець з проблем історії культури доктор Ігор Гирич, сотні й сотні різних книжок до нас фактично вже не дійшли. "Списки знищеної літератури були такі колосальні, й втрати для української культури такі величезні, що ми досі пожинаємо плоди оцієї роботи органів комуністичної системи", — підсумував він.

Читайте також: Порошенко назвав автокефалію і Томос питаннями нацбезпеки

На думку авторів видання, цей проект дає змогу відновити історичну справедливість та повернути чимало знакових вітчизняних видань у культурний та науковий обіг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-