2 грудня: народний календар і астровісник

2 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні царевича Йоасафа; про що розповість курячий хвіст, та чим займається нині Венера   

Сьогодні пророка Авдія (Овдія), а також Йоасафа, царевича Індійського. Щодо останнього, то з цим царевичем виходить прецікава історія, адже це ніхто інший, як Сіддгартха Ґаутама, тобто сам Будда. Яким чином засновник буддизму потрапив у християнські православні святці? Єдиним житійним джерелом є «Повість про Варлаама пустельника і Йоасафа царевича» - скорочений переказ життя Будди. Згідно з житієм, Йоасаф був пізньою, жаданою й єдиною дитиною в родині грізного індійського царя Авеніра. Батьки виховували його в неймовірних розкошах, оточували любов’ю й радощами. До 17 років принц ніколи не виходив за ворота палацу, але одного разу все ж потрапив по той бік високого паркану. І що він там побачив? Біль, старість, сльози, страждання, смерть. Виявилось, що людське життя зовсім не таке вже й радісне й безхмарне, що поряд з любов’ю йде зрада, що краса скороминуща й тлінна і всі – починаючи від наймогутнішого царя й закінчуючи останнім жебраком, рано чи пізно помирають. Побачене підштовхнуло Йоасафа до висновку про суєтність і марність людського життя. Хлопець полишив царство і усамітнився в пустелі. Там він зустрів пустельника аскета Варлаама, який начебто і навернув його у християнство. До кінця днів Йоасаф був ченцем, а по смерті, так само як і Варлаам, був канонізований. Таким чином, перенесена на християнські терени історія життя Будди, зробила його «своїм». Між християнством і буддизмом є дещо спільне, зокрема й те, що стосується аскетичного чернечого подвигу, але це дуже несхожі між собою релігії. У християнстві наріжний камінь віри – Христос, тобто любов. Життя – Божий дар, а людина живе в надії Воскресіння – вічного життя – власне про це йдеться в Символі віри. Натомість у буддизмі головне – досягнення стану цілковитої безпристрасності, нірвани – тобто, вихід із колеса сансари. Як зауважив один буддійський чернець, «Вступити в сансанру (тобто народитися) – майже те ж саме, що вступити в лайно». Відчуваєте різницю?       

Цього дня спостерігали за курми. «Якщо кури ходять дотемна – наступного дня буде негода», «Кури сходяться докупи – на мороз», «Стріпують часто хвостами – на вітер».

Іменинники сьогодні Іларіон, Сергій, Михайло, Іван, Геннадій.

Венера повертається в знак Скорпіона, де вона перебувала у другій половині вересня – на початку жовтня. Це означає, що нас знову обпікатимуть ревнощі та пристрасті. У листопаді ця примхлива планета перебувала в знакові Терези і тому до нас начебто повернулася певна рівновага, але від Венери у поєднанні зі Скорпіоном марно сподіватися штилю. Втім, нинішні пристрасті, так принаймні запевняють нас зорі, матимуть творчий і продуктивний характер. Приблизно до 6 січня наступного року ми будемо більш уразливими щодо себе і набагато черствішими – до інших. У понеділок – вівторок може бути справжнє емоційне цунамі. І жодних компромісів не передбачається!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1998 –  -21,5, а найтеплішим у 1961 – +13,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-